ne znam da li vec postoji ovakva tema, ja sam trazio ali search engine nije izbacivao nishta..
zanima me da li su motori bezbjedniji od auta
jeste da ako sa motora padnes zavrsices gore nego pri sudaru sa autom, ali mislim da sa motorom su manje sanse da se dodje do nesrece
vozac motora ima vecu preglednost nego vozac auta sto mu omogucava da vidi opasnost brze nego auto a i s obzirom na velicinu lakse ce je izbjec
Motor jeste pregledniji, ali auto ima vecu mogucnost da izbjegne sudar u nekim situacijama. Konkretno na testu "sjevernog jelena" pri brzini od 80km/h auto ima vecu stabilnost pri izbjegavanju sudara, za razliku od motora. Kolima pobjegnes lijevo, desno, stisnes kocnicu, pocnes da se vrtis po putu, izletis van puta na neko prosirenje, ili prosto nabodes kocnicu....sve igra i u svemu si sigurniji da prodjes bez posljedica, dok na motoru...
Zatim, u gradu si mnogo ranjiviji, itd. itd.
Opet, mislim da motor ima vecu sigurnost u nekim drugim situacijama, recimo, nema isklizavanja po putu, jer su moto gume same po sebi kvalitetnije (zato i krace traju) i sigurniji si pri preticanjima, jer si mnogo brzi i lakse obidjes auto, ne upadas u makaze.
Diskutabilno je jako. Mislim da je pri normalnim brzinama i ako se postuju saobracajni propisi, na otvorenom putu ipak bezbjedniji na motoru, a u gradu u guzvi, gomili sludjenih ljudi, na masnom asfaltu, ipak u kolima.
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann
Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka. N.Milakovic bajkerima
Vozač motocikla ima 8x veću šansu da nastrada u saobraćaju nego vozač automobila.Teorija je jedno,slažem se sa direktorovim postom ali praxa pokazuje da si na motoru go kao puž i daaaleko nebezbjedniji. Možda ti sa motora vidiš ali nije to problem,problem je što tebe na motoru ne vide. Pitanje bezbjednost motor ili auto? Po meni nema dileme - automobil. A zašto onda motor? Zato što adrenalin dolazi kroz različite ljubavi uzbuđenja...
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Današnji automobili su tako konstruisani da bez problema izdrže sudare pri brzinama od 50 km/h, uostalom to je i u pojedinim državama zakonska obaveza da bi se mogla homolaglizovati za to tržište. Ipak, koliko je tehnologija napredovala najbolje možda govori i test jedne britanske redakcije. Uzeli su nekoliko automobila najnovije generacije koje su slupali u istim ekstremnim uslovima. Ti uslovi su 130 km/h (maksimalno dozvoljena brzina u većini država) i čvrsta betonska prepreka u koju atomobil udara navedenom brzinom pod uglom od 80 stepeni. Rezultati su pokazali da je okruženje vozača i suvozača kod najnovije generacije automobila praktično netaknuto (kako to zovu stručnjaci, sigurnosni kavez), čak i kod jednog malog gradskog automobila nije bio potreban dodatni alat da bi se otvorila vrata. Nevjerovatan napredak tehnike, no, ljudsko tjelo je isto onakvo kakvo je bilo i prije deset, dvadeset, sto godina. Kako bi prošlo ljudsko tjelo pri takvom sudaru u neoštečenoj unutrašnjoj strukturi vozila? Po, riječima stručnjaka, a na osnovu izmjerenih parametara, ljudsko tjelo ne bi izdržalo toliku silu (usporenja) te bi unutrašnji organi nastavili da se kreću i najvjerovatniji epilog bi bila smrt uslijed unutrašnjeg krvarenja. Dakle, i pored ogromnog napredka tehnologije, šanse za preživljavanje pri sudaru na velikim brzinama su svedene na minimum.
jedan od filmova u kojim se testiraju sudari pri velikim brzinama
Imamo oko sebe čvrstu strukturu koja izdržava strahovite udare, a opet teško možemo da se nadamo preživljavanju. Kakve su nam onda šanse na motociklu? Tamo nemamo nikakav sigurnosni kavez. Vjerovali ili ne, šanse za preživljavanjem su veće nego u automobilu. Zašto? Zato što prilikom udara motocikla u neku prepreku bivamo katapultirani iz sjedišta i nastavljamo kretanje. Potom slijedi prizemljenje i kotrljanje (ili klizanje) uz postepeno zaustavljanje. Time su izbjegnute velike sile koje djeluju na tjelo. Ali, da bi preživjeli to kotrljanje treba da imamo na sebi adekvatnu opremu. Opremu koja će sačuvati našu glavu, kosti i ostale organe. To je, zapravo, glavna uloga opreme prilikom udesa pri velikim brzanama. Uz adekvatnu opremu i dovoljno prostora za kotrljanje, motociklista ima više šanse za preživljavanje nego vozač automobila ako govorimo o velikim brzinama (preko 100 km/h). Ipak, nemojte se osječati previše sigurno iako imate adekvatnu opremu najnovije tehnologije izrade. Najbolji primjer su trke gdje su česti padovi pri velikim brzinama. Motociklisti uglavnom ustaju nepovredjjeni poslije takvih udesa. No, dešavaju se i smrtni slučajevi. Ako možete da se prisjetite nekog takvog slučaja vidjećete da je motociklisti falilo prostora za kotrljanje, pa je udario ili u zid ili u neku drugu čvrstu prepreku. U tom slučaju dešava se isto što je opisano u slučaju sudara automobila pri velikim brzinama. Smrt zbog unutrašnjeg krvarenja. Ono što je potrebno motociklisti (uz adekvatnu opremu) je PROSTOR. Prostor za kotrljanje ili klizanje kako bi postepeno usporavao. Što je brzina veća potreban je i veći prostor.
Opet, prostora na redovnim putevima baš i nema u izobilju. Pri manjim brzinama u automobilu imamo taj tzv, sigurnosni kavez koji će nas uvjek bolje zaštititi nego (koliko god tehnološki bila napredna) oprema. Dakle, ranjivi smo na dva točka, i da 8x je veća mogučnost da nastradamo (ovaj statistički podatak odnosi se na zapadnu Evropu).
Može da se kaže da si sigurniji na motociklu nego u automobilu jer si u tom slučaju osoba koja ima manje stresa, ali to je ,,nategnuto''.
Definitivno automobil pobjeđuje što se tiće faktora bezbjednost. Pa, zašto onda motocikl? Parafraziraću rijeći Roberta M. Pirsinga koje otprilike ovako glase
Rodim se u jednoj kutiji koju zovemo bolnica, zivim u kutiji koju zovemo kuca/stan, obrazujem se u kutiji zvanoj vrtic, skola, fakultet, radim u kutiji zvanoj kancelarija, jedem u kutiji zvanoj restoran, odmaram se u kutiji zvanoj hotel, a da bi došao do tih kutija koristim kutiju zvanu automobil/autobus/voz/avion ... Zato sam na motociklu živ, nisam u kutiji, osjetim mirise, osjetim okolinu, i tako sam ranjiv, a to mi govori da sam ljudsko biće, da živim.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
wulfy wrote:Rodim se u jednoj kutiji koju zovemo bolnica, zivim u kutiji koju zovemo kuca/stan, obrazujem se u kutiji zvanoj vrtic, skola, fakultet, radim u kutiji zvanoj kancelarija, jedem u kutiji zvanoj restoran, odmaram se u kutiji zvanoj hotel, a da bi došao do tih kutija koristim kutiju zvanu automobil/autobus/voz/avion ... Zato sam na motociklu živ, nisam u kutiji, osjetim mirise, osjetim okolinu, i tako sam ranjiv, a to mi govori da sam ljudsko biće, da živim.
ice wrote:auto je auto, tu nema što. zaštićeniji si, brže reaguješ, pri sudaru mnooogo više šansi imaš da ostaneš živ...
... ili sakat dok je sa motorom veca sansa ........ da te pamte mladog
Last edited by Roki on 26 Aug 2009 14:25, edited 1 time in total.
ice wrote:auto je auto, tu nema što. zaštićeniji si, brže reaguješ, pri sudaru mnooogo više šansi imaš da ostaneš živ...
... ili sakat dok je sa motorom veca sansa ........ da te pamte mladog
Sto kaze momcic Maki: Ma samo da ne ostanem nesto sakat, noga da mi fali i to, a da poginem... boli me q....
Eee....... upravo tako