DrMracni, hvala na razjašnjenjima, još malo imam dilemica...DrMracni wrote:obrtaji, temperatura i sve ostalo ostaje isto, samo vise snage ima recimo na 2000rpm chipovan nego ranije, i tu se postize usteda u gorivu jer se auto lakse nosi sa tezinom.
to je u praksi mnogo puta dokazano
recimo sluzbeni klio koji je 1.2i trosi vise nego 1.6
licno znam da je moj audi a4 koji je bio V6 2.6i trosio manje nego 1.8i, jer je vukao lagano iz svih obrtaja
voznja u blokadi ce naravno unistiti svaki agregat kad tad...
a zasto se fabricki ne isporucuju? isporucuju se naravno, samo sto ti to cipovanje iz cjenovnika koji sam vec naveo placas nekih ~1000-2000e
U pravu si za manju potrošnju vozila sa većom radnom zapreminom, imao sam toyotu Carinu 2.0, trošila je manje od 1.6 verzije. Jer je manje vremena provodio motor u visokim obrtajima, gdje je potrošnja veća, zbog većeg obrtnog momenta. Zbog ovog i oni skuteri od 50ccm, koji se stalno voze na pun gas dosta troše.
Pitanje, da li može da se poveća obrtni momenat čip-ovanjem.
Dosta se radi na povećanju snage (koja je jednaka krak-u obrtni moment X obrtaji - ovako je nešto, profesore Wulfy pomagaj....). Čipuješ ga da može da radi na većim obrtajima i time si povećao snagu, ali šta se tu dešava sa obrtnim momentom, ne znam. Takođe čip-ovanje, koliko znam, utiče na pritisak i poziciju rada turbine, tu se mijenja obrtni momenat, ali opet na uštrp rada turbine.
Liše povećanja obrtaja, i pritiska turbine, koje su još modifikacije na motoru koje se dešavaju čip-ovanjem.
Pozzz