Chiptuning

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Re: Chiptuning

Post by Slowhand »

DrMracni wrote:obrtaji, temperatura i sve ostalo ostaje isto, samo vise snage ima recimo na 2000rpm chipovan nego ranije, i tu se postize usteda u gorivu jer se auto lakse nosi sa tezinom.
to je u praksi mnogo puta dokazano
recimo sluzbeni klio koji je 1.2i trosi vise nego 1.6
licno znam da je moj audi a4 koji je bio V6 2.6i trosio manje nego 1.8i, jer je vukao lagano iz svih obrtaja

voznja u blokadi ce naravno unistiti svaki agregat kad tad...

a zasto se fabricki ne isporucuju? isporucuju se naravno, samo sto ti to cipovanje iz cjenovnika koji sam vec naveo placas nekih ~1000-2000e
DrMracni, hvala na razjašnjenjima, još malo imam dilemica...

U pravu si za manju potrošnju vozila sa većom radnom zapreminom, imao sam toyotu Carinu 2.0, trošila je manje od 1.6 verzije. Jer je manje vremena provodio motor u visokim obrtajima, gdje je potrošnja veća, zbog većeg obrtnog momenta. Zbog ovog i oni skuteri od 50ccm, koji se stalno voze na pun gas dosta troše.

Pitanje, da li može da se poveća obrtni momenat čip-ovanjem.

Dosta se radi na povećanju snage (koja je jednaka krak-u obrtni moment X obrtaji - ovako je nešto, profesore Wulfy pomagaj....). Čipuješ ga da može da radi na većim obrtajima i time si povećao snagu, ali šta se tu dešava sa obrtnim momentom, ne znam. Takođe čip-ovanje, koliko znam, utiče na pritisak i poziciju rada turbine, tu se mijenja obrtni momenat, ali opet na uštrp rada turbine.

Liše povećanja obrtaja, i pritiska turbine, koje su još modifikacije na motoru koje se dešavaju čip-ovanjem.

Pozzz
A gdje ide ovaj put.......
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Slowhand »

Sparco,

Još jedno pitanje, ima li gdje da se testiraju efekti čip-ovanja, dinamometar ili tako nešto u CG, da se vidi prije i poslije stanje.

Pozz
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

skontali ste oko potrosnje, ja sam naveo da se sa povecanjem snage lagano povecava i obrtni momenat, mnoge fabrike ostavljaju limit, iz razloga koje je gore mracni naveo da fijuknu jos 1000 2000 sa tim eura, mnoge ne, i to se zna, dijagnostikom i uvidom u mape da li je neshto moguce, tako sam ja iz nekih mogao izvuci jedva ali jedva 10 konja iz nekih auta kao novi audi chak do 80 ks ;p vjerovali ili ne, fabricki ostavljen liimit za pomjeranje,

a i naveo sam gore kao odgovor kolezi nikgoldu nema nazalost, nego se dosta stvari odokativno, zna se neki mogu limit, drugo je da si jedan od rijetkih koje svoje auto zna u tancine pa voznjom da ode proba osjeti razliku , najblizi dyno je srbija ili hrvatska

plus cipovanje moze biti i samo jednostavno mappiranje odnosno pardon rempappiranje postojeceg ecu-a , a to znaci da se tvoj auto samo izmjeni u odredjenim rezimima, oces vise snage u niske srednje ili visoke obrtaje, najbezbolnija varijanta,

wulfy ili ko je vec pitao, izvini wulfy ako nisi ti, skidanje blokade i slicnih stvari, ja tu ne mogu nista ako covjek hoce i plati to je striktno njegova volja , kolko je on dobar vozac i pametan posle zavisi kolko ce mu masina trajati, ja svim svojim masinama radim dorade mnogo vecih razmjera i pomjeram obrtne limite na mnogo vece od fabrickih, znas kolko na 14 auta imam problema sa masinom, nula! nijedan nikada ;p al znam svaki aspekta brige o njima i redovno ih pazim, ti ovdje u 99 posto auta u cg nemas ali bas nemas redovan servis , plus kolko se krpi djelova polovnih divljih jeftinih i slicno , tako da prvo treba od toga krenuti , pa onda brinuti o mogucim problemima cipovanja, onda ljudi se izgube chipuje kakvog dizela turbasa dobije 20 30 konja osjeti itekako i onda nastupi cg sindrom da viiiidiiiiiiiiiis bolje od benzinca ubija ide , ja ga gazim crveno 5 iljada 6 iljada obrataja i crvc ostane bez auta , nijeda od njih ne znam shta znaci max obrtni na toliko obrtaja , niti je ikad za to cuo, a dodje kad kupis auto u svakoj knjizi to, kolko ko od vas zna , i kolko ljudi salta u max obrtni svoj auto kad ga ostrije vozi, iskreno!?!??!
risk,is what makes life worth living.
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Mene bi ME zanimalo ovo: Hyundai Terracan,2.9 td,150 ks,nasao sam na netu chip nekih 200e,digne ga na 193ks...Da li to...kako...pfff ne znaaaam...
14:23
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sparco »

realno smanji to na do 30 ks , moze lagano, i to je dodatak jos na obrtni moment, na tom autu bi jako fino trebao da osjetis
Bandit
NLB Moderator

Post by Bandit »

sparco wrote:realno smanji to na do 30 ks , moze lagano, i to je dodatak jos na obrtni moment, na tom autu bi jako fino trebao da osjetis
Tako sam i ja mislio da uradim,ovo je neki sport chip,previse mu je 193....ima neki "obicni" koji mu doda oko 30ak,mozda koju konjinu manje,+ obrtni momenat...Mislim da to,uz normalnu voznju,toj masini ne moze da steti...ima zapremine dovoljno :)...Ali bih isto ja volio da mi to neki vjeshtac prikatari na komp. da mi vidimo o cemu se tu radi...
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sparco »

kod koga nabavljas chip? cija je mapa? i ko ti to radi ?
Bandit
NLB Moderator

Post by Bandit »

Cipove sam gledao na net-u,vidjecu jos koji da uzmem...Radi se o tome da moj auto ima 150 ks,a redizajn sa istim motorom 163 ks...tako da nema sto tu biti drugo sem chip.A radice...ne znam...vidim,ti imas iskustva,pa mozemo da pricamo.A? :think:
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Slowhand »

Sparco,

Jasno mi je sada, ali ponovo te pitam, kako provjeravaš to povećanje snage, imaš li negdje radionicu sa dinamometrom (ili kako se već zove), gdje možeš vidjeti before i after čipovanja.

poyyy
Bandit
NLB Moderator

Post by Bandit »

Odokativno,ja mislim...jer nema Dyno u CG.
Post Reply