bas me interesuje!?

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Post Reply
simo pjesivac
Stoper
Stoper

bas me interesuje!?

Post by simo pjesivac »

upravo sada procitah da KTM izdaje novu seriju motora na elektricni pogon i da ce se pojaviti na nase trziste sljedece godine!
koliko ce kostati registracija tog motora!
ako je sada registracija uslovljena sa KW-atima kojima proizvodi motor vozila a elektricni motori idu na 220 volti, znaci li to da ce registracija vozila kostati oko 2 eura?

to bi bilo dobro!

p.s. administrator, ako nije tema za ovdje, prebaci gdje treba da bude! pozdrav, hvala!
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Re: bas me interesuje!?

Post by ice »

zar sumnjaš dobri moj Pješivcu da će se ovi naši zbunit oko toga? nebi me čudilo da koliwate prebače u wate, isto kao prelaz s marke na euro, a ne promijeni se ništa drugo!
mada me ne brine to prećerano još uvijek, prvo treba u svijet da zaživi ta ideja, pa onda peripetije kako to punit, pa tek onda za X godina kod nas... tako da će benzin kod nas bit aktuelan makar još 4 decenije ;)
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition

Post by In_Utero »

simo pjesivac wrote:upravo sada procitah da KTM izdaje novu seriju motora na elektricni pogon i da ce se pojaviti na nase trziste sljedece godine!
koliko ce kostati registracija tog motora!
ako je sada registracija uslovljena sa KW-atima kojima proizvodi motor vozila a elektricni motori idu na 220 volti, znaci li to da ce registracija vozila kostati oko 2 eura?
.....
Vat (Watt)[W] i Volt (Volt)[V] nijesu isto
Vat je jedinica za snagu (bilo to snaga elektricne struje ili SUS motor) a Volt je jedinica za jacinu elektricnog napona.
Snaga kod elektro-motora jednosmjerne struje se dobija, uslovno receno, umnoskom jacine struje (amper[A]) i napona (Volt[V]), odnosno [W]=[A]*[V]...kod naizmjenicne struje je to malo drugacije...da ne sirim pricu
Takodje, ne vjerujem da taj motor radi na 220V (zapravo, gotovo sam siguran da ne radi na 220V, al ipak nijesam nesto mnogo citao o tom motoru pa da ipak ostavim dozu rezerve), posto se radi o elektro-motoru jednosmjerne struje, prije ce biti da se puni na kucnoj mrezi koja je u EU i kod nas 220V, dok je u Britaniji i SAD-u 110V.
Elektro-motori imaju mnogo veci stepen iskoriscenja, koji ide i do 99% (mislim na iskoriscenje elektricne u mehanicku energiju), dok je kod SUS motora stepen iskoristenja nedje oko 18%(nijesam bas siguran, ali mislim da je tako), dok ostatak od 82% energije ide na toplotu. Otuda SUS motorima treba hladjenje ;) . Primjera radi, da bi predstavio snagu i iskoristenje elektro-motora, lokomotive kod nas rade na naponu od "svega" nekih 550V, pa analogno tome predpostavite sta bi znacilo "prikljuciti" 220V na dva tocka :D
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
Freeman
Grijač guma
Grijač guma

Post by Freeman »

Ako smijem da dodam, kada sam ja zadnji put citao o tome stepen iskoriscenja elektromotora se kretao oko 0.9, a SUS motora oko 0.4.

Ali kao sto Ice rece, to nece sprijeciti ove nase dahije da rebnu porez sto veci bude mogao. A tek luksuz, kada imas para za elektro-motocikl imas i za luksuz :x
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma

Post by In_Utero »

Freeman wrote:Ako smijem da dodam, kada sam ja zadnji put citao o tome stepen iskoriscenja elektromotora se kretao oko 0.9, a SUS motora oko 0.4.

Ali kao sto Ice rece, to nece sprijeciti ove nase dahije da rebnu porez sto veci bude mogao. A tek luksuz, kada imas para za elektro-motocikl imas i za luksuz :x
E pa da...OK, stepen iskoristenja SUS motora je oko 40%, dobro si me ispravio, posto bijase davno kad sam ja to citao(ucio). Otad su motori sigurno napredovali :)
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

Upravo prebacivanje računanja registracije na KW, a ne na radnu zapreminu motora rješava ovaj problem.
Ako si imao SUS motor od 40 KW koji ti je pokretao motocikl i išao si nekom brzinom, trebaće ti električni motor od 40KW da to isto radi.
Razlika između dva motora je u razvijanju snage, elektro motori imaju maksimalni obrtni momenat pri 0 obrtaja i skoro isto tako pri vrhu te krive, tako da ćeš imati bolje ubrzanje, i ne treba ti kvačilo, ali snaga je snaga, bez obzira koji je agregat (SUS, elektromotor, gasna turbina, atomski reaktor...)
Zbog ove bolje krive i jačeg obrtnog momenta pri malim obrtajima, de facto ćeš imati isti osjećaj brzine sa elektro motorom manje snage nego SUS motor.
Problemi ostaju isti - 40kw SUS motor je lakši od 40kw elektro motora... (otprilike)

Baterije još nisu toliko dobro razvijene da ti daju veću autonomiju, a vodonične gorive ćelije su još u povoju, mada ja bih se kladio da je ta tehnologija budućnost.

U londonu se plaća "congestion charge" za ulazak u centar londona, i to je oko 10 funti za jedan dan. Ovaj namet se ne plaća za hibridna vozila i vozila na elektro pogon (ili se plaća jako malo). U SAD- električna vozila nemaju porez na promet i mnoge druge namete, tako da se barem kroz fiskalni sistem guraju ovakva rješenja. Mislim da će se ovdje upotrijebljavati isto tako. Ali ovakva vozila su sada skuuuuuppaaaaaa, pa je sva ova priča Sci-Fi

Eto neka moja "zapažanja", može bit' i da trabunjam...
simo pjesivac wrote: ako je sada registracija uslovljena sa KW-atima kojima proizvodi motor vozila a elektricni motori idu na 220 volti, znaci li to da ce registracija vozila kostati oko 2 eura?
Simo, majka mu stara, kako Volt-e i Watt-e da pobrkaš.... Nisu te sve u toj filološkoj gimnaziji naučili...

Pozzz
A gdje ide ovaj put.......
simo pjesivac
Stoper
Stoper

Post by simo pjesivac »

a kako sam lijepi odgovor spremio momcovi a vezan je za razliku izmedju sus kilovata i klasicne snage lokomotive!!! :PPPP no mi nesta prednaponsko napajanje sa udaljene stanice sa elektricnom strujom! :))))))

alo momcovi, :) nije poenta da li je watt ili volt, znam jos koji dan razliku izmedju te dvije stvari, kazem samo kakav ce se saad modus naci da se registracija motora jos vise poskupu! samo to!
e proalo se kad me samo izgleda piperi razumiju! no sto ce pjesivci piperi, isti matraci! :))))

salim se, sve u svemu previse ste naucno to objasnili! kazite mi samo po ovim mjerilima sada, koliko bi po vama trebal biti registracija vozila!
In_Utero
Grijač guma
Grijač guma

Post by In_Utero »

Simo druze, nemoj da se brines. Kakav god nacin da nadju za obracun registracije, ona nece biti jeftina & povoljna. Imam potpuno povjerenje u nadlezne institucije...plati pa se klati :lol:
Post Reply