Chiptuning
- sparco
- Test vozač kaskader

- Vozim: dpv ;)
Re: Chiptuning
to sam vec gore ja mislim dva puta naveo , nema , i procitaj gore post sa objasnjenjem
risk,is what makes life worth living.
- In_Utero
- Grijač guma

- Vozim: Fender Stratocaster - Diamond Limited Edition
Vec ja napisah nedje ranije, u nekom od svojih postova, kad sam pisao o izduvima...na projektovanju automobila (i motora) radi mnooogo dosta skolovanih ljudi i to kosta mnooooooogo para...ali nema veze...uvijek se nadje neki, da kazem opet, veci katolik od pape koji je uglavnom imao problem da zavrsi i srednju skolu (odje mislim na nase servisere & automehanicare koji su poslovicno "dobri" majstori, da ne pomisli neko da prozivam bilo koga licno, pogotovo ne nikog sa ovog naseg foruma)...a nasao da "dodaje" konjske snage na auto (motor)...e ako se auto sprema za trke to je druga stvar, ali tad se ne mijenja samo chip...
Ono sto zelim da kazem je da ne vjerujem u teoriju zavjere kako nam proizvodjaci automobila namjerno prodaju oslabljene motore...uz slabiji motor je dalje posledicno oslabljen i materijal izrade na nekim bitnim djelovima u motoru a i ne rijetko na sasiji, vjesanju...i to je fakat, ali dobro
Ljudi moji, tuzna je istina to sto ce majstor uvijek, ali uvijek reci za inzenjera da veze nema...tako je i u gradjevini i masinstvu i elektrotehnici...
Ima jedna stara prica na moje selo koja kaze da magarcu koji je lijen stavite malo bibera na chmar i on onda znatno brze ide...a trosi isto sijena...cak i manje, ne moze da stigne da jede od brzine...
Ono sto zelim da kazem je da ne vjerujem u teoriju zavjere kako nam proizvodjaci automobila namjerno prodaju oslabljene motore...uz slabiji motor je dalje posledicno oslabljen i materijal izrade na nekim bitnim djelovima u motoru a i ne rijetko na sasiji, vjesanju...i to je fakat, ali dobro
Ljudi moji, tuzna je istina to sto ce majstor uvijek, ali uvijek reci za inzenjera da veze nema...tako je i u gradjevini i masinstvu i elektrotehnici...
Ima jedna stara prica na moje selo koja kaze da magarcu koji je lijen stavite malo bibera na chmar i on onda znatno brze ide...a trosi isto sijena...cak i manje, ne moze da stigne da jede od brzine...
Pivo je uzrok, a i riješenje svih problema!
-
LION
- Test vozač kaskader

dobra ti je ova za magarca....necuh do sad ......hahaha
- beranac
- Stoper

- Vozim: Sve i svasta...
Ja ne pravim tun fajlove vec ih samo ubacujem u voziladjodja wrote:Cisto iz neke znatizelje, a siguran sam da ce ovo interesovati bilo koga ko pozeli da iskoristi tvoje usluge, dali mozes u kratko da objasnis na kojem principu sve to funkcionise. Iz nekog mojeg iskustva, obicno kada se rade modifikaceje, bilo mehanicke ili elektronske, koje povecavaju performanse agregata u vidu snage zahtijevaju relativno proporcijalno povecanje potrosnje, racunajuci da pricamo o istom agregatu. Na koji nacin tvoj software moze da poveca sve sto si naveo a da ujedno smanji potrosnju, ili tacnije, zasto to isto nije fabrika odradila. Da dodam da se nebi pogresno razumjeli, ne pokusavam da kazem da je nemoguce, vec pokusavam da saznam na osnovu cega je to moguce.
Evo par recenica o tome
CHIPTUNING
Rec TUNING moze imati vise znacenja,najcesce kad se pomene tjuniranje misli se na
povecanje snage motora ili prerade na spoljnom izgledu automobila. Nasa firma se bavi
iskljucivo povecanjem snage motora kako kod benzinskih tako i kod dizel automobila
novije generacije. Povecanje snage motora moze se vrsiti na mnogo nacina, ali najbrzi
najjeftiniji i najpouzdaniji je CHIPTUNING
Reprogramiranjem centralnog kompjutera chiptuningom postiže se povecanje snage kod svih
benzinskih i dizel motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva.Kao rezultat tuninga
dobijamo bolje ubrzanje,vecu maksimalnu brzinu vozila i manju potrosnju goriva.
Saradjujemo sa renomiranom evropskom firmom B&R iz Bayerna i u zavisnosti
od tipa Vaseg vozila biramo najbolje resenje za tuning.
Firma B&R čiji smo zastupnici bavi se chiptungom dugi niz godina i vodeća
je evropska kuća u toj oblasti. Sama rec chiptuning govori nam da se dorada vrši na
kompijuteru motora vozila i to reprogramiranjem chipa koji kontrolise rad motora.
Kod starijih tipova kompjutera čipovi se menjaju,a kod novih vozila se samo
reprogramiraju postojeci.
ZASTO TO FABRIKA NIJE URADILA?
- Fabrike automobila pre puštanja u prodaju novih modela vozila moraju da izvrše
homologacije u odredjenim ustanovama zaduženim za standardizacije i kontrolu kvaliteta
novih vozila.Kao primarni test prilikom prijema novih tipova vozila jeste test emisije
izduvnih gasova.U cilju zadovoljenja sve strožijih propisa inžinjeri u fabrikama
automobila su prisiljeni na kompromise.To praktično znači da su primorani da na ustrb
snage motora prilagode emisiju izduvnih gasova strogo zadatim normama.Te norme su daleko
strožije i zahtevnije od normi koje zahteva jedan tehnićki pregled koji se vrsi jednom
godišnje pri registraciji vozila kako u svetu tako i kod nas.
Dakle,ono sto mi radimo jeste približavanje tih normi zahtevima jednog tehničkog
pregleda što rezultira povećanjem snage vašeg motora.Vi dobijate motor iste snage kao
što je u osnovi i razvijen na probnom stolu prilkom projektovanja a pre redukcije snage
na uštrb zadovoljenja strogih homologacijskih normi.
Naravno,to ne znači da će vaše vozilo izbacivati bilo kakav crni dim iz auspuha ili na
bilo koji drugi nacin stetiti okolini i drugim ucesnicima u saobracaju.Ovo naglasavamo
i da se ne bi pogresno shvatilo gore navedeno jer razlika u normama je vidljiva samo na
specijalnim mernim uredjajima za analizu izduvnih gasova a nikako vizuelno ili na bilo
koji drugi nacin.
DA LI JE CHIPTUNING STETAN ZA MOTOR?
- Kao i u svakom poslu i u ovoj oblasti postoje ljudi razlicitih profila i razlicitih
kvaliteta. Mnogi sebi daju za pravo da se nazovu majstorom ili tjunerom iako to nije
propraceno adekvatnim znanjem i ucinkom. Ukoliko svoj motor poverite takvim "strucnjacima"
da se na njemu uce i istrazuju velike su sanse da se vas motor trajno i ozbiljno osteti.
Bas iz tog razloga smo posle visegodisnje potrage za adekvatnim i profesionalnim partnerom
odlucili da radimo sa B&R Chiptuning iz Bayerna.
Dakle, mi sebi nismo hteli dati za pravo da sami radimo softvere (tjuninge) na vasim
vozilima iako za to postoji realna osnova i predznanje,vec se nas posao svodi na
iscitavanje originalnog softvera,slanje u "B&R" gde njihovi inzinjeri odrade
tjuning na vasem originalnom softveru.Potom tjunirani fajl posalju te mi taj fajl
ucitamo nazad u vas racunar. Znaci da je tjuning na vasem vozilu radi prakticno B&R
Chiptuning cija smo mi samo produzena ruka. Za par godina saradnje sa B&R Chiptuning-om
nismo imali ni jedan problem tako da odgovorno tvrdimo da ukoliko se chiptuning uradi
kvalitetno,tj. sa kvalitetnom mapom,necete imati nikakvih problema niti posledica po vas motor.
Naglasavamo da se nikakvim test uredjajima i aparatima za dijagnozu ne moze utvrditi
da li je vozilo tjunirano ili ne. Dakle ukoliko je auto nov i u garanciji, nema nikakvih
sansi da izgubite garanciju na automobil, posto niko ne moze ustanoviti da je radjen
chiptuning ukoliko mu to vlasnik vozila ne naglasi ili se softver iz računara ne pošalje
na ekspertizu u fabriku kod proizvodjača vozila.
Taj slučaj do sada nismo imali ali je teoretski moguć
Pozdrav,Igor
- beranac
- Stoper

DrMracni wrote:mislim da je to jedino isplativo uraditi na turbo motorima
jer se na atmosferskim ne dobije puno ks
evo primjera kolika je razlika u cijeni recimo novih auta, dje je samo "drugi" chip... tj drugacije isprogramiran
2,0 TDI 4x4 81kw/110ks 6G CR 22.998
2,0 TDI 4x4 103kw/140ks 6G CR 23.883
2,0 TDI 4x4 125kw/170ks 6G CR 24.863
evo recimo konkretno koliko bi kostalo chipovanje ovog vw agregata 2.0 TDI sa 110 na 170ks?
Slazem se sa tobom u svemu
Ovaj model od 110ks moze da se podigne na 140ks a ovaj od 140ks na 170ks.
To je bosch edc16 ecu
- beranac
- Stoper

Nisam radio ni jedan motor do sada ali mi posalji koji je motor pa cu pogledati mogu li da iscitam i ucitam taj epromvickodu wrote:Radis li i chiptuning za motore Na njima se isto može radit i povećava snagu i okretni moment
- beranac
- Stoper

Mislim da moze ali ne znam zasto bi to radili i gubili na snazi i ubrzanju?!ZoranM wrote:Moze li na AUDI A3 1.8 125 ks da se smanji snaga..zbog potrosnje mislim..
I koliko bi to kostalo..
Moj broj je 068/44-44-94 pa me pozovite ako se odlucite na to
- beranac
- Stoper

To je neizvodljivo uraditiDrMracni wrote:mislim da je to jedino isplativo uraditi na turbo motorima
jer se na atmosferskim ne dobije puno ks
evo primjera kolika je razlika u cijeni recimo novih auta, dje je samo "drugi" chip... tj drugacije isprogramiran
2,0 TDI 4x4 81kw/110ks 6G CR 22.998
2,0 TDI 4x4 103kw/140ks 6G CR 23.883
2,0 TDI 4x4 125kw/170ks 6G CR 24.863
evo recimo konkretno koliko bi kostalo chipovanje ovog vw agregata 2.0 TDI sa 110 na 170ks?
Taj motor 2,0tdi sa 140ks(moj audi a3) sa optimalnim chip-om se podize ne 170ks,sto znaci da taj motor od 110ks moze da se podigne otprilike na 139-140ks.
Fabrika takodje radi slican tuning bas na ovim motorima koje si gore naveo a razlika u cijeni je po 1000e,dok su kod mene cijene mnogo,mnogo nize
Bilo bi lijepo kad bi probao moj audi a3 2,0tdi 140ks koji je tuniran na 170ks
Napravio sam jedan amaterski sajt,mozes malo procitati o chiptuning-u ako te zanima
http://chiptuning-montenegro.weebly.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrav