Upoznavanje Francuske u nastavcima

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Re: Upoznavanje Francuske u nastavcima

Post by DrMracni »

sunce ti je*em!

:clap: :clap: :clap:
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

Jako lijepo. Odavno mi je zelja da obidjem ove oblasti, motorom ili ne, sve isto. Poslije ovog putopisa mi je sve postalo mnogo blize i potvrdilo je da je to ono pravo. Zamolio bih, ako to nije problem, ili se ne kosi sa tvojim poimanjem pisanja putopisa, da navedes i cijene hotela po gradovima i selima, cijene hrane i slicnih stvari...
Slazem se da se ne pretjeruje sa slikama putnika namjestenih sa osmjehom broj 5, ali da nijednu sliku glavnog fotografa ne postavis, e to ne ide...
I jos jedna stvar. Ja imam dosta kila, i volim da pojedem, ali da podjem u Francusku i Spaniju a da se hranim po pasticerijama je zlocin, po meni. Mislim da sva cula moraju biti ukljucena u dozivljavanje novih predjela, a cula ukusa su mi dosta vazna...
Otici u Istanbul i hraniti se u MacDonalds mi ne ide...
Hvala na ovim prelijepim slikama i objasnjenjima kuda ste isli...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

Gasho wrote:Jako lijepo. Odavno mi je zelja da obidjem ove oblasti, motorom ili ne, sve isto. Poslije ovog putopisa mi je sve postalo mnogo blize i potvrdilo je da je to ono pravo. Zamolio bih, ako to nije problem, ili se ne kosi sa tvojim poimanjem pisanja putopisa, da navedes i cijene hotela po gradovima i selima, cijene hrane i slicnih stvari...
Slazem se da se ne pretjeruje sa slikama putnika namjestenih sa osmjehom broj 5, ali da nijednu sliku glavnog fotografa ne postavis, e to ne ide...
I jos jedna stvar. Ja imam dosta kila, i volim da pojedem, ali da podjem u Francusku i Spaniju a da se hranim po pasticerijama je zlocin, po meni. Mislim da sva cula moraju biti ukljucena u dozivljavanje novih predjela, a cula ukusa su mi dosta vazna...
Otici u Istanbul i hraniti se u MacDonalds mi ne ide...
Hvala na ovim prelijepim slikama i objasnjenjima kuda ste isli...

Vidi ovako , mi smo prestari za kampovanje , to ostavljam mladima , onda moze baaaas jeftino , a hoteli su od 25-29 eura pa nadalje , ima jih gde oces
Hrana , nama je dobrim delom bila samousluga , cene verovatno nista skuplje od Crne Gore , vecerali smo nekoliko puta , dok ne odes u Ritz , cene nisu strasne , naprimer teleca snicla sa tamo nekim umacima od pecurki , u sred Sarlata 12 Eura ..
Nije da se ne slazem sa tobom za hranu , ali sve ima svoje , em moram da gledam na trosak , em sam probirljiv , a da mi konobar donese specialitet kuce , moze lako da mu se desi da dobije tanjir u glavu , a menije ne razumem bez recnika ... problem
A veruj mi jos jedno , bio sam u Spaniji , njihove patiserije nisu nesto , ali zato prodaju prsute , onako citave , na bikvalno svakoj pumpi :D
Ali dok nisi probao francuska peciva , nisi probao peciva . A i sta cu kad to volem ...

Putarine su skupe , ali ako planiras dobro , moze da se dobro izbegnu

A moja zena mi je dala zabranu da nju mesam na ove ''moto sajtove'' .... mozda pred kraj , ako se ne ljuti , ubacim jednu sliku ...
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

-
Sledeci dan smo prosli kroz ravice oblasti Landes , nekad su to bile mocvare , ali je u 19 veku pretvoreno u more suma , da sprece eroziju ..
-
Image
-
Image
-
Image
-
sledeca destinacija , selo Mimizan , na obali Atlantika
Medu nepreglednim sumama nade se i neka oaza mira
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
A Atlantik hladan , jos uvek , a plaze nepregledne
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Mimizan je bio samo mali odmor uz put do nase glavne destinacije za taj dan la Dune du Pilat
uz put , moja zena je nasla jos cveca … sta da vam kazem , detalji ..
-
Image
-
Image
-
Image
-
Priblizavajuci se , pocela je da se nazire gomila peska
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Hteo sam da odvedem motor do dine da ga pitam koje on ima misljenje o pesku , siguran sam nikako mu se to nikako nebi svidalo , ali rekoh da probam . Medutim smestili su nas na parking pored autobusa .. jel to ima neko znacenje ? :D
-
Image
-
Image
-
Duna je inace najveca u Evropi i cini je 60 miliona kubnih metara peska , siroka je oko 500 metara , dugacka 3 kilometra i momentalno , kako kazu majice koje tamo prodaju , posto raste vremenom ( vetar ) 114 metara visoka ...
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Deca uzivaju u pesku , ja sam obezbedio da nas Meda bude najvislji tog dana , morao sam da ga ohrabrim , jer se nesto uplasio , a na kraju smo popili , zasluzeno hladan sok ...
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
U meduvremenu , kamionski parking se skoro napunio ... :D
-
Image
-
-
Te veceri spavali smo u Bordou - Bordeaux , provozali se gradom predvece , popili pice pa na spavanje ... staracki :D
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Last edited by velimlje on 07 Jun 2010 00:25, edited 1 time in total.
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

-
Sledeci nam je bio St Emilion
Malo selo nedaleko od Bordoa , duge istorije . Jos su Rimljani tu pravili vino , a kad je neki monah Emilion napravio crkvu izklesanu u stenu , valjda su i drugi svatili da je to idealan nacin za smestanje vina , pa su grad imenovali po njemu , u cast :D a drugi monasi , koji su ga pratili , poceli su komercialno da proizvode vino vec u 8 veku ..
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
obratite paznju na cenovnik vina , po godistima ..
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Uz put , u nekom malom selu , imali smo i dorucak , na motoru ... :D
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Vratili smo se u nasu omiljenu pokrajinu , Dordonju ,
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
pa da nastavimo gde smo stali prosle godine . Pokazao sam vam vec , sa druge strane reke dvorac Beynac et Cazenac , sad je i on dosao na red ..
U selu izpod dvorca sniman je film Cokolada sa Joni Depom , a na dvorcu , izmedu ostalih , Posetioci , francuska komedija , neznam kako se to zove kod nas i film u kome Mila Jovovic glumi Jovanu Orleansku . Film je rezirao Luk Beson ( Peti Elemenat , Profesionalac , AngelA ) inace moj omiljeni reziser
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Last edited by velimlje on 07 Jun 2010 00:27, edited 1 time in total.
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

-
Dvorac je izgraden u 12 tom veku i u fazi je velike rekonstrukcije . Obicno na tim dvorcima u utvrdenjima u Francuskoj nemozete da vidite mnogih drvenih elementa utvrdenja , kao npr. obrambene kolce i stale za konje , ali posto je to pravljeno za film sa Milom Jovovic , ostavili su sve tako ...
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Sa dvorca se pruza prelep pogled na dolinu i selo u njegovom podnozju
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Odatle smo otisli do jos jednog malog srednjevekovnog utvrdenog sela u neposrednoj blizini - Domme da upotpunimo sliku ...
Domme je jadan najboljih primera tzv Bastide , utvrdenog sela , osnovan je 1281 godine , a na kapijama grada mogu da se nadu grafiti koje su izcrtali i izrezbarili Vitezovi templari , kad su jih 1307 godine uhapsili i zatvorili u gradu.
Lepota sela zanela je malo mog profesionalnog fotografa , nadam se necu da vas udavim fotografijama …
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Tu moram da pomenem ovo ..
Znam , idem kontra onog sto sam sam rekao , ali ovo je jace od mene ...
Francuski Saucisson Sec ili u prevodu suva kobasica , ali ja posto ne pricam francuski , jos pre nego sto sam saznao sta to znaci , dao sam jim ime šošoni Eto , slobodno me kritikujte , prekrsio sam svoje pravilo ... slika hrane …
-
Image
-
-
Ja da ostanem gladan u Francuskoj ? Nema teorije ... :D
-
I opet morao sam da proverim , zumom dali nam je omiljeno selo tu ( ko da nismo prosli kroz njega pre deset minuta :D )
-
Image
-
-
Posto smo proverili , tu je , svratili smo na kratko , ponovo u La Roque Gageac , kafa , klopa ...
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image

-
Pa kratko i u Sarlat
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-

-
I otisli do nocenja za taj dan Perigoux , lep gradic , evo nekoliko slika ...
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Last edited by velimlje on 07 Jun 2010 00:29, edited 1 time in total.
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

-
Sledeceg dana smo samo prosli kroz Brantome , da proverimo dali nam je tu omiljena pekara
-
Image
-
-
U blizini sela Magnac Lavalette Villars smo videli i ovaj dvorac , kasnije sam proverio , poceo je da se gradi tek izmedu dva svetska rata ? Pa zar nemaju dovoljno dvoraca ?
-
Image
-
Image
-
-
pa smo pravili foto pauzu za magarca ( da me ne cuje … )
-
Image
-
-
Obisli smo i Cognac , bez degustiranja …
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Pa stali na hladno pice u Saintes , gde se nalazi ova divna triumfalna kapija , koja je nekad oznacavala pocetak mosta , koga vise nema .
To je kapija Germanikusa , izgradena 18 te godine nase ere
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
uz put stali smo u Chatelailon Plage , da umocim noge u Atlantik , dok mi motor pricuva cipele ...
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Last edited by velimlje on 07 Jun 2010 00:30, edited 1 time in total.
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

-
A posle toga otisli smo u La Rochele , zaista predivan gradic , duge i zanimljive istorije
Od Rimljana , Gala ( Asterix .. :D ) , Engleza , Viteza templara kad su odlazili u krstaske ratove , pa do Nacista , koji su u 2 svetskom ratu tu drzali podmornice , poznata baza La Pallice u samom gradu , gde je i snimljen film Das Boot
Inace , La Rochelle je bio zadnji Francuski grad koji je osloboden u 2 svetskom ratu
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Mada je meni bilo zanimljivije gde sve Francuzi parkiraju motore ... da ja to izvedem u Engleskoj , nebi dobio tiket , dobio bi verovatno i bajbokanu ( ovi Englezi su odvratni sto se parking tice ... )
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Last edited by velimlje on 07 Jun 2010 00:32, edited 1 time in total.
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

-
Sledeceg dana , vratili smo se u dolinu Loare , a kako ovo podrucje i Dordonja , svaki imaju po nekih 2000 + dvoraca , valjda je ostao neki kojeg nismo videli ..
Prvo smo obisli gradic Chinon
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Tvrdava na brdu iznad gradica ima jako dugu istoriju , nekoliko kraljeva je u njoj rodeno i umrlo , izmedu ostalih Henri II , engleski kralj , ali je tvrdava najvise poznata po tome sto je 1429 godine Jovana Orleanska dosla da se prikloni kralju Francuske .
Tvrdava nije bila u kraljevskoj upotrebi posle 16 veka , pa je dosta propala , i uveliko je popravljaju .
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-

U sklopu tvrdave nalazi se i mali muzej Jovani Orleanskoj , u kome mi je bilo jasno zasto su za tu ulogu odabrali bas Milu Jovovic ...
-
Image
-
-
Posle toga , otisli smo u dvorac Azay le Rideau
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
-
Pre nego sto napisem neku rec u tom dvorcu , ovde vam je verovatno vec jasno zasto su Francuzi sa svojom aristokratijom na giljotinu :D
Dvorac je izgraden izmedu 1515 i 1527 i smesten je na otoku u reci Indre , pritoku Loare . Temelji dvorca nalaze se u vodi
I , vidi iznenadenja , i ovaj dvorac je izgradio financijski ministar kralja Francuske , ali je ovog kralj provalio , pa je 1528 pobegao , i nikad vise nije video ‘’svojih ruku delo’’ :D
Danas ovaj dvorac vlastnistvo je Francuske drzave
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
--
Image
-
-
Last edited by velimlje on 07 Jun 2010 00:34, edited 1 time in total.
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

-
Kad smo vec u komsiluku , odlucili smo se da obidemo i dvorac Villandry
Necu da vas gnjavim recima , uzivajte ..
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image
-
Image