Dobro da sam ziv!

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Dobro da sam ziv!

Post by Hogar »

E pa sad, mozda je naslov ove teme iliti dozivljaja malo pretenciozan jer sada ne vjerujem da mi je zivot i u jednom trenutku bio zaista u opasnosti, ali tad i tamo, cinjelo se tako. Inace, dan (juce, nedelja, 6.6.2010.) je bio pun rekorda za mene, da ih probam nabrojati sve:
1. Najvise kilometara u jednom danu - 300km
2. Najvise kilometara po makadamu u jednom danu (zapravo, sve do sada da se sabere, bilo bi manje) - cca. 45km (mada, ruku na srce, bilo je tu svega, a ne samo makadama: blata, snijega, trave...)
3. Najvise sati na/pored motora u jednom danu - 13h
4. Najvisa nadmorska visina na kojoj sam vozio motor - cca. 1900mnm
5. Najduza relacija na kojoj sam nosio motor - dva puta po 400-njak metara
6. Prvi put vozio motor kroz duboko blato
7. Prvi put vozio motor po snijegu
8. Prvi put vozio motor vise od par kilometara po mraku - cca. 90km

Vjerujem da bi se jos toga sabralo, ali i ovo je dosta - a gdje je ovoliko ovakvih rekorda, naslov teme ima logike.

Elem, podjosmo ja i kolega NikGold na jednu opustenu turu do Biogradskog jezera uz lagani off-road (bar sam ja to tako zamislio). Dzada do jezera super, vozi se u prosjeku oko 80kmph. Kod ulaska u NP veli cuvar, mozete proci motorima tim putem.. a put vodi od Biogradskog jezera uzbrdo, pa do Svatovskog groblja, Zekove glave itd. prema skijalistu na Bjelasici. Vec na samom polasku sa asfalta znao sam da je to bila greska - put je bio blatnjav. Moje pretezno cestovne gume, a bogami ni KLE, nisu bas predvidjeni za ono sto bih ja nazvao radikalno klizavi uslovi na kolovozu (e kako sam bio u zabludi). Prekaljeni moto-crosser NikGold unekoliko popravlja situaciju smanjivsi pritisak u gumama - pa tako nastavljamo uz brdo. Krajolik kao iz bajke - uostalom nije to bez razloga Nacionalni park. Divna suma, potoci, a po izlasku iz sume, visovi i vrhovi koji oduzimaju dah. Izlaskom iz sume put postaje nesto bolji, pa sam u prilici razviti nesto vecu brzinu (koja je do tada bila u prosjeku oko 15kmph). Izasavsi podno Zekove glave, na raskrsce prema Beranama ili Kolasinu, odlucujemo krenuti put Berana jer je dan poodmakao, a u tom smijeru je asfalt blizi. Pored toga, cini nam se da je put put Kolasina pokriven snijegom. Ni cijelih 500njak metara od tog raskrsca nailazimo na ogromni nanos snijega, mjesitimicno dubok i preko 3 metra, koji je pokrio dio puta. Analizom situacije, a bojeci sa da KLE ne bi mogao tako lako sici niz svo ono blato uz koje sam se jedva uspeo, odlucujemo potraziti obilazni put. Nakon 30ak minuta obilaska terena i razgledanja opcija, odlucujemo se na sledeci manevar - livadom iznad puta doci do ravnog dijela snijeznog nanosa, preci preko njega pored motora, pa onda spustiti motore pojedinacno niz veoma usjek izmedju brda i nanosa nekih 400njak metara. Tako i bi, uz jako mnogo (bar za mene, neka kolega NikGold da svoje komentare) napora. Medjutim, dosavsi do te tacke, javio se novi problem, koji nismo predvidjeli ranijom analizom - sa motorima trebamo ponovo preci preko nanosa, ali koji je sada strm pod uglom od preko 45 stepeni. Srecom, NikGold uspjeva kontaktirati kolegu bajkera (NikGold, molim za malo vise info ko su ljudi) iz Berana, koji dolazi sa lopatama i ekipom da prebacimo motore preko snijega. Posle nekih sat ipo cekanja, momci su tu, lopate su tu. Pravimo kanal poprijeko niz nanos i onda polako prebacujemo motore na drugu stranu. Uz jos malo peripetija oko dva snijezna nanosa niz put, polazimo za Berane. Nekih 40ak minuta voznje i stizemo do Berana, odatle pravac Podgorica. U Podgoricu stizemo nesto prije 22h.

Jedno apsolutno nezaboravno iskustvo iz kojih sam izvukao pouku - KLE je (a to sam znao) soft enduro, nije predvidjen za radikalne off-road uslove. Zapravo, pokazao se iznenadjujuce dobro imajuci u vidu uslove eksploatacije, jedino je problem sto je bio tezak za nositi :D

Jos bi htio da se zahvalim momcima iz Berana koji su priskocili u pomoc. Hvala!

Na zalost, fotografije ne docaravaju sasvim vjerodostojno kako je bilo na terenu, ali vjerujem da ce ipak docarati neke detalje.

Ljute masine ispod osmatracnice iznad Biogradskog jezera (sa koje se ne vidi jezero :D)
Image

Pogled ka osmatracnici.
Image

Dole motori, gore NikGold.
Image

Staza koja vodi od osmatracnice i izlazi na "glavni put" :D
Image

Bilo je i goreg blata, ali se ljute japanske masine nisu dale prepasti. U gorem blatu mi nije padalo na pamet da stajem i fotografisem :D
Image

Po izlasku iz sume, pruzaju se predivni pogledi:
Image
Image

Ovo je makadam, to se trazi.
Image

Katuni, livade, brda... nirvana...
Image
Image

Ispred domacinstva gdje smo svratili na cast... nadam se da im nisam puno isprljao pod blatom sa cizama
Image
Image

Dalje uz put.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Kraj dzade... sta sad????? :doh:
Image
Image

Odosmo niz brdo, pa kud puklo da puklo... posle nam nije bilo do smijanja! :snooty:
Image

Nije puno snijega, zar ne?
Image
Image

Ne cini li se malo strmo??? Ko prezivi, pricace! :pray:
Image

Pogled na snijezni nanos preko koga i niz koji smo silazili.
Image

Graficki prikaz kuda smo se lomatali.
Image
Last edited by Hogar on 08 Jun 2010 08:44, edited 1 time in total.
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Re: Dobro da sam ziv!

Post by Hogar »

Tattoo wrote:Daj, ne zezaj. . . zamisli kako bi tek nagrabusio da si otisao sa Jeep-om :mrgreen:
Razmisljao sam o tome... sa Jeep-om bi se vratio nazad garant... mislim, nije bilo teorijske sanse da se prodje kolima... osim uz pomoc inzinjerijsko desantnih jedinica.
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

EVO ovako -AKO IKAD HOGARU saobraćajna policija oduzme vozačku dozvolu ili naplati kaznu ja ću mu je vratit ili ću plati kaznu. Eto reko pred ovolikim ljudima pa A .

PS. ovo je gora sve fotomontaža i plod nečije bujne mašte , naime imam svjedoke koji će potvrditi da sam ja jučerašnji dan proveo u krugu porodice i toplini svog doma .
Last edited by NikGold on 07 Jun 2010 18:26, edited 1 time in total.
+1389+
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

:drool:
bravo!
That's the spirit!!!
Stanje: infected...

zalosno mi se svidja Bjelasica... bez blata je dosadno :)
pred kraj juna cemo organizovati nesto pa vjezbaj, i obavezno povedi NikGolda! :) stanje je slicno po svim planinama, snijega u nametima ima bas dosta... cak ni Trsa jos nije ociscena. naravno ovo kuda cemo planirati tesko da ce se ko sjetiti da ocisti.

u sustini svaki motor preko 120kg tesko moze da se vozi a da se posteno ne "oderes" ili da bas pazis kuda vozis, tj samo makadom.
mada je Gaso prosle godine sa svojim Gs-om sasvim solidno prolazio...
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Ludjaci :)
Takav ti je nas Nik, a zamisli da trosi ime kakav bi bio :)
Hold your horses, man
Freeride
velimlje
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by velimlje »

E , svaka vam cast ...

ja nemam off road ambicije , ali .... skidam kapu !!!

Nositi motor ? :clap: :clap: :clap:
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Koliko ja vidim po slici( a i koliko te znam iz vidjenja) nosenje motora je bio laksi trening za tebe :clap: :clap: :clap: :clap:
14:23
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Hogar »

Evo pojasnjenja... voznja je bila prilican uzitak... to da sam jedva ziv, odnosilo se na teglenje. Moram priznati da mi je dusa bila u nosu... NikGold-u svaka cast, mogao bi nositi i mene i KLE u zubima. Da je umjesto njega bio jos jedan ovakav kao ja, mogli bi samo sjesti i plakati :D

Mada, i ovih 13 sati (od kojih 12 sati na sicu ili tegleci) su me totalno rasturili... boli me svaka koska, pocevsi od trticne :D

Btw, mene nema na fotkama, ja sam vazda bio s druge strane aparata. To je sve NikGold. A i nemojte da vas prevari izgled, ispod majce mu je ono oklopno cudo za ragbi i moto cross :D

E da, sve zaboravim ponesto pa dodajem. Pogledajte dobro zadnju fotografiju. Na nekih 1 cm ispod crvene linije se vidi jedna poprecna siva linija preko snijega. To je zapravo kanal koji smo iskopali da bi mogli prebaciti motore na drugu stranu snijeznog nanosa... i bilo nas je sestorca...
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

A to je znaci NikGold! Poznata je ova stara dizalica :lol: :lol: :lol:
14:23
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Hogare, ajde nam priznaj da si u sebi spominjao Helgu i njenu odluku da se KLE ne prodaje.
I jos nesto, koji te djavo nacera da poslusas Nika (cim sam njega vidio razumio sam naslov ), sto ne ode po ovakvom vremenu, ka svako normalni, sa zenom i djecom na more no se lomatas sa njim po tim cukama :mrgreen:

Sala mala, svaka vam cast ( ali ja sa Jankom idem samo u kafanu )
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Post Reply