Oko pola deset krenuo sam motorom za Cazis to je odprilike 165 km od Luzerna......i sto je najbitnije predvorje za Alpe.....
Rucao sam u Thusisu.....i sve vreme mi pogled luta prema planinama.....dole gde sam ja duva jak vetar...hm...kako li je tek gore......pomisljam da krenem na tu stranu ali mi razum govori...ne...ne...imas samo tanak duks....gume su na kraju......hm....mozda se treba oprostiti od njih sa stilom......ne, ne, ne......
Vec je i dva sata......krecem nazad u Luzern ali neidem autoputem....ajd da prodjem kroz predvorje......sve vreme mi nas Velimlje u mozgu...da je on ovde on bi u Bonadusu skrenuo levo....ja stajem da sipam gorivo pred racvanjem.....gledam zastavu na pumpi....vetar samo sto je ne pocepa.....kako li je gore?????

Krecem sa pumpe....Disentis levo....Chur desno.....ocu desno....Velimlje skrenu levo.....e za ovo ces mi platiti pivo mislim se u sebi....eto sta mi uradi covek......
Iz Bonadusa uzan prav put kroz predivan pejzaz.....pa se ulazi u sumu....predivno.....da nisam vec prosao tuda sprzio bih se na kraju sume ...ovako znam sta sledi ali me groznica i dalje drma......razmisljam da se vratim....znam da me ocekuju sati i sati voznje po serpentinama i losem asfaltu.....u posvesti Velimlje vice....a priroda...a lepote....a dozivljaj....a avanturisticki duh.....hm.....dolazi vidikovac i vise nema dileme....idemo Velimlje....nego platices jos jedno pivo za ovo....sta mi radi covek.....

Odatle pocinje extra uzani i los put ivicom kanjona.......na mnogo mesta voizite se ivicom provalije...moram da priznam da se ponekad osecam nelagodno...ali tu ima toliko brace na motorima koju treba pozdravljati tako da ushicenost zamenjuje strah a prioda....sta reci predivno.....opet mi u mozgu Velimlje.....kaze covek...jbga ovaj put jre rodjen za enduro...vidis da nema ni asfalta na puno mesta.....a ti oces bas R-a.....he.....pa mora nesto da bude i po mome...uvalio si mi 55 passova, izvora potoka i izletista po okolini u mozak .....a....jos jedno pivo....nego za pravo cudo vetar je ovde stao.....ali nije to jos visina....

Put cesto ide kroz uzane seoske ulice....interesantni su nazovimo bunari ili pojila u centru svakoga sela....idemo dalje.....

Polako se priblizavam Disentisu ....na putu nailazim na most ustvari tri mosta....zeleznicki....za vozila i stari drveni......koga interesuje vise moze mozda naci na internetu nesto na osnovu table...ja zasada nastavljam put.....

...........................kraj prvog dela.......................................

.....