Djeca ispod 12 godina na motociklima

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Post Reply
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW K 1200 RS 2002
Kawasaki Versys 2007

Djeca ispod 12 godina na motociklima

Post by Sledgehammer »

Obzirom je tema mojeg predstavljanja prijetila prijeći u nešto sasvim drugo (pa je zaključana), otvaram temu o tome ovdje, jer je ista vrlo aktualna u sva vremena i svugdje. Mislim da je dobro čuti sve stavove i mišljenja, suprotstavljene strane, iako za grupu "protiv" imamo moćnog saveznika - to je zakonom zabranjeno u velikom broju zemalja. Počinjem citatom Rokija iz zaključane teme:

"Stvarno mi se cini da nijesi svjestan koliko nijesi u pravu.
Prvo, Djeca nijesu prepustena sama sebi vec za njih ima posebno sjediste koje se montira na sjediste od motora i iz kog nemaju sanse da ispadnu, pogledaj http://www.google.de/imgres?imgurl=http" onclick="window.open(this.href);return false; ... s%3Disch:1
Takvo sjediste je koristila i moja cerka do ove godine ( i tako presla skoro 20000 km )
Drugo, Njemacka ima, tako ja mislim, "najzdravije" zakone u Evropi sto se uopste tice sigurnosti covjeka, zivotne sredine itd, itd i ima ih 80 miliona tako da imaju malo vise, kako ti rece, @ mnogobrojnih stručnih skupina sastavljenih od liječnika, inženjera i drugih stručnih ljudi koji proučavaju i analiziraju određene elemente cijele priče
Trece, mislim da se njihova djeca psihofizicki ne razlikuju od nase.

Neke od zemalja u kojima nema starosne granice za djecu
Njemacka
Francuska
Italija
Velika Britanija
Holandija
Svedska
Norveska
Irska
Danska
Finska
Grcka
Turska

Na kraju da dodam i ovo - kao predstavnika zakona te potpuno razumijem ali kao bajkera ne nikako"

=================================================================

Odmah da se osvrnem na to "sjedište"... isto služi kao pomoćno sredstvo, i ne može kontrolirati niti jedan od onih parametara koje sam naveo kao razloge nesigurnosti! To sjedalo ne može zadržati tijelo djeteta i naginjanje unazad pri naglijem kretanju ili trzanju motora. Bit je što dijete NE MOŽE kontrolirati težinu i težište svojeg tijela, a ova sjedalica mu u tome pomaže malo ili nimalo. I to je razlog zašto ogromna većina zemalja ne dozvoljava upotrebu tih sjedalica.

Kao drugo, nisam siguran da je u tim zemljama - koje si nabrojao - ta sjedalica dozvoljena, dapače mi je to prvi glas. No budem se informirao preko svoje strukovne udruge IPA po pitanju tih dozvola, a do tada možeš dati izvor iz kojega si pokupio tu informaciju.

Kao treće, dozvola u nekim zemljama ne ovisi o zdravoj pameti ili želji za sigurnošću, nego predstavlja još jedan propust njihovih političara koji na taj način podilaze narodnim masama želeći dobiti još pokoji glas za sebe, ili su na to prisiljeni zbog ekonomskih i socijalnih razloga. Najočitiji primjer je Njemačka, gdje politika - zbog vrlo razvijene auto-moto industrije - dozvoljava ono što nigdje drugdje dozvoljeno nije. Tako je Njemačka jedina europska zemlja koja nema ograničenja brzine na autoputevima, barem ne na velikoj većini njih, jer da to zabrane - tko bi kupovao sve one Mercedese, BMW-e, Porschee, Audije, sportske VW-e itd itd...?? Mnoge te tvrtke došle bi pod bankrot, pogotovo one isključivo sportski nastrojene, pa je taj kompromis na uštrb sigurnosti kompromis politike sa jakim auto-moto-lobijem koji predstavlja daleko najveće platiše poreza i one koji pune državnu kasu. Znači, kada je lova u pitanju - nećemo se zamarati sa sigurnošću, jer - "od nečega ionako moraš umrijeti", zar ne? :think: :whistle:

BTW, tu temu i dozvole gledam kroz prizmu sigurnosti, ne zanimaju me politički dogovori, tako da sa te strane gledam i analiziram cijeli problem. Sigurnost djeteta mi je najvažnija stvar, a za političke kompromise i dogovore me baš briga, tako da sve i da je točna ta lista zemalja koju si dao - ona znači samo jednu stranu medalje, koja je tog trenutka prevladala, pa i ne sumnjam da je to zbog političkih igara, a nikako ne zbog interesa sigurnosti djeteta.

Kao predstavnika zakona me nemoj gledati ni ti ni ostali - niti radim po prometu, niti naplaćujem kazne, niti sam uživao u tome dok sam to i radio. Da sam htio prodavati takve policijske stavove, išao bih na neki policijski forum, no ovdje sam kao privatna osoba, i zastupam stavove po svojoj savjesti, kao otac troje djece i kao onaj - ajmo ipak uvrstiti moju struku - koji je (kao kriminalistički tehničar) vidio jako puno jako loših stvari, stradavanja i tragedija. Možda zato zvučim pesimistično, jer vele - "pesimist je isto optimist - ali sa iskustvom!". Ne želeći nikome nikakva zla, ponekad poželim da su neki ljudi barem vidjeli tuđu nesreću, nedaj Bože da su je probali na svojoj koži... mada bi i jedna takva scena bila vrlo upečatljiva i dojmljiva... tako da je to moj stav kao motociklista (činjenica što je netko isto motociklist, bajker - nije primarna u mojem poimanju drugih ljudi... jer sam se uvjerio milijun puta kako svaka budala može kupiti motocikl, a veliki postotak onih koji ih imaju i nisu drugo doli - budale... na žalost, ali tako je!). Biti bajker je pohvalno, pomaže u spajanju ljudi i u njihovom razumijevanju, i kod mene ima to neke "privilegije" (nikada nisam kaznio nikoga na motociklu!!), no ne znači nikakvu obvezu... :ugeek: :ugeek: :ugeek:

===================================================

Molim i ostale da se uključe, i daju svoje mišljenje treba li dozvolitiili zabraniti vožnju djece do 12 godina starosti na motociklima kao suvozače (jer je za vozača valjda ipak svakome jasno... ili nije ni to??). :( :( :(
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Re: Djeca ispod 12 godina na motociklima

Post by Roki »

Pa posto je moje ( a i tvoje ) misljenje poznato daj da vidimo sta drugi misle.
Sto se tice liste zemalja ona je provjereno tacna a mislim i da je jos sira samo juce nisam imao kad dalje da trazim pa se nadam da ces je provjeriti i dopuniti ;)

Da napomenem da moj stav nije samo teoretsko naklapanje vec je zasnovan na petogodisnjem iskustvu a Emilija ima "internacionalno" iskustvo iz:
Njemacke
Ceske
Poljske
Francuske
Spanije
Andore
Portugalije i
Maroka
i jedva ceka da prosiri listu.
Da kazem da je Emilija po tom pitanju, najvjerovatnije, prica za sebe i poseban slucaj . Sa sinom sam, kad je on bio mali, presao max 200 km jer je bio nemiran na motoru a i njemu je bilo "dosadno"
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

Roki wrote:Da napomenem da moj stav nije samo teoretsko naklapanje vec je zasnovan na petogodisnjem iskustvu
Da li na tom iskustvu temeljiš taj popis zemalja, ili na temelju uvida i poznavanja njihovih zakonskih propisa?? Jer to što si negdje bio, a nisi kažnjen ili te policija nije zaustavila, ne znači da je to i dozvoljeno zakonom...
Roki wrote:Da kazem da je Emilija po tom pitanju, najvjerovatnije, prica za sebe i poseban slucaj . Sa sinom sam, kad je on bio mali, presao max 200 km jer je bio nemiran na motoru a i njemu je bilo "dosadno"
Upravo je i to jedan od mnogobrojnih razloga zašto motor nije za djecu - baš zbog te neizgrađenosti, te neformiranosti kao osobe i zbog neizvjesnih reakcija (i te nemirnosti) koje djeca mogu imati... i propisi i sve ostalo ne formiraju se prema nekakvim ekstremima ili posebnim slučajevima, nego se uzima nekakav prosjek populacije... ukoliko si iznad tog prosjeka, ne pašu ti ta ograničenja, ukoliko si ispod - izbjegavaš...

Kako veli ona izreka - " svi brži od nas su divljaci, svi sporiji su kreteni..."
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Ja nemam iskustva sa voznjom djeteta nijesam nesto puno za to ali isto tako to i ne osudjujem ako to dijete ima svu opremu na sebi i vozi se sa osobom koja je iskusna i svjesna svih opasnosti koje vrebaju na putu ali bih prije svega uveo zakon o preispitivanju i testiranju bracnih parova koji zeli dijete (i ako to nije moguce:)) pa tako svaka budala nebi mogla imat dijete i ugrozit mu zivot ne samo neprimjerenom voznjom na motor nego i u mnogo drugih situacija!
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

U Crnoj Gori je trenutno na snazi Zakon o bezbjednosti saobraćaja iz 2005 godine (a koji će biti na snazi bar još dvije godine, naime već su glasni povici, prije svega iz policije, da se treba mjenjati zakon).

Po važećem zakonu starosna (donja) granica za djete kao suvozaća je 12 godina. Da pomenem da je po starom zakonu na motociklu moglo da se vozi i djete sa najmanje 7 navršenih godina. I u jednom i u drugom zakonu precizno je definisano da suvozać mora da sjedi iza vozaća na za to predviđeno sjedište opkoračivši motocikl.

Tako kod nas u zakonu, a u praksi je bitno drugačije. Najćešća slika za letnjih špiceva u primorskim gradovima je skuter gdje ,,brižan'' roditelj ispred sebe u stojećem položaju smjesti djete i onda kroz gužvu tako. Policija to toleriše, odnosno, bar u Budvi, niko nije kažnjen zbog takve vožnje. :evil:
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Sledgehammer wrote: Jer to što si negdje bio, a nisi kažnjen ili te policija nije zaustavila, ne znači da je to i dozvoljeno zakonom...
Iskreno sam se nadao da ces prvo provjeriti pa onda donositi zakljucke.

P.S.
Da li si i sam nekada vozio svoju djecu na motoru ?
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Ja moju djecu ne vozim ali ali Rokiju bi ih povjerio do kraja svijeta .
+1389+
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

Ja sam se zaprepastio kad sam po francuskoj vidio kako voze bebe u kolicima prikacenim za bicikla i tako ne po trotoaru, nego ulicama kroz saobracaj, ako je to dozvoljeno onda je prica o voznji djece na motoru suvisna.
Evo mislim na ovakva kolica
http://www.toysrus.co.uk/Toys-R-Us/Bike ... by-Trailer(0080549" onclick="window.open(this.href);return false;)?cm_mmc=Feed-_-Google%20Base-_-N%2FA-_-Two%20Seat%20Bike%20Taxi%20Baby%20Trailer

Nevidim nista lose u tome kad roditelj vozi svoje djete na motoru.
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

wulfy wrote:Po važećem zakonu starosna (donja) granica za djete kao suvozaća je 12 godina. Da pomenem da je po starom zakonu na motociklu moglo da se vozi i djete sa najmanje 7 navršenih godina. I u jednom i u drugom zakonu precizno je definisano da suvozać mora da sjedi iza vozaća na za to predviđeno sjedište opkoračivši motocikl.
Po kojem zakonu je to moglo dijete od 7 godina na motocikl?? U Hrvatskoj takav zakon nije postojao nikada, čak ni za vrijeme Jugoslavije, no činjenica je da ja ne poznajem zakone Crne Gore unazad 15-ak godina...

Da, samo u zakonu nije pisalo (a i ne piše) TKO TO DIJETE PRIDRŽAVA da ne padne sa motocikla, jer ne postoje garancije da neće biti nemirno, da će se čvrsto držati, i da razumije i poštuje osnovne fizikalne postavke vožnje za suvozača (jer na motociklu suvozač ima aktivnu ulogu, za razliku od auta gdje ima pasivnu, dapače može i spavati za vrijeme vožnje, biti pod utjecajem opijata i lijekova... pa i unatoč tome, dijete ispod 12 godina ni u autu ne smije sjediti naprijed!, iako je to puno bezopasnije negoli biti suvozač na motociklu...).

Fizika kretanja motocikla izuzetno je složena, i traži aktivno učešće i vozača i suvozača, te disciplinirano ponašanje i poštovanje određenih normi i razumijevanje istih, kao i mogućih posljedica - a sve to dijete ne može shvatiti, kao niti psihički ili fizički odraditi.
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

Roki wrote:
Sledgehammer wrote:P.S. Da li si i sam nekada vozio svoju djecu na motoru ?
Nekada ne, iako sam uvijek imao nekakav motor na raspolaganju - ali ih vozim sada, no sve moje troje djece je iznad 12 godina starosti... jednostavno, smatram da je njihova sigurnost važnija od njihovih moljakanja ili nestrpljivosti, smatrao sam i smatram da bih previše riskirao, upravo zbog svega nabrojanoga...
Post Reply