Točenje goriva na pumpama, pravila i ponašanje...

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW K 1200 RS 2002
Kawasaki Versys 2007

Točenje goriva na pumpama, pravila i ponašanje...

Post by Sledgehammer »

Na sve svoje benzinske postaje Shell uvodi nove mjere opreza i obaveze za motocikliste – kod tankanja motocikla mora se sići sa istoga, motocikl staviti na nogare i onda tankirati.

Temelj za takvu odluku uprave je sigurnost, kako navode iz Shella, jer su zabilježene već dvije nezgode sa tragičnim posljedicama, kada je došlo do samozapaljenja benzina iz bilo kojeg razloga (moguće iskrenje motora, statički elektricitet, mobitel…), a vozač motocikla nije mogao odmaknuti se od motocikla jer je sjedio na njemu za vrijeme tankiranja.

Da je stajao pokraj, mogao se odmaknuti bez posljedica – ovako panično skače sa motocikla (ukoliko to uopće može), motocikl pada i tako predstavlja opasnost od velike štete i za sam motocikl, iz nagnutog motocikla se izlijeva benzin i prijeti katastrofom i za sebe, i sve ostale na benzinskoj pumpi, a u konačnici i za cijelu pumpu…

Uskoro će na svim benzinskim crpkama biti postavljen i poseban znak obveze da vozač motocikla sjaše sa istoga dok toči benzin…

Image

=========================================

Kakve su vaše navike i ponašanja dok točite gorivo? Silazite sa motocikla? Skidate kacige?
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Re: Točenje goriva na pumpama, pravila i ponašanje...

Post by ice »

Interesantna stvar vidiš. Lično ne sjećam se kad sam silazio s motora dok tankam, jedino kad imam tank torbu pa što je moram skinut s motora pa tek onda sipat...
Po prvi put čujem da se i to dešavalo, al eto moguće je :shock:
Kacigu skidam i ne skidam zavisno od situacije... ako ne žurim niđe onda skinem i laganice, a kad je trka/frka uletim i sa kacigom da platim pa me gledaju prodavci nekako čudno.. možda ka da ću im pazar uzet ;) čak sam vidio na dosta pumpi znak ispred ulaza obavezno skidanje kacige, tako da im se vjerovatno dešavalo ovo o čemu pričam
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Ja licno skidam kacigu uvijek ali mi to silazenje sa motora i nije bas neka vrlina :oops:
U svakom slucaju vrlo poucno
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Skidanje kacige je uvedeno iz drugih razloga, naime, potrebno je da sigurnosne kamere snime lice vozača ;)

Najdrastičniji primjer za to je hotel Splendid, gdje još na ulazu u parking obezbjeđenje traži da se skine kaciga te se bez kacige na glavi vozi do ulaza u hotel (lično iskusio X puta).

Ja imam plastični rezervoar te je praktično nemoguće da dđe do ovakvog icidenta i zaista se ne sjećam kada sam silazio sa motocikla dok sam punio gorivo osim u slučajevima kada moram da platim na kasi (tada skidam i kacigu)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Ovuda,da kažem u lokalu,uglavnom dignem prednji dio kacige ( imam flip-up kacigu) i sjedim na motoru na pumpama gdje osoblje sipa gorivo.
Ako sam sipam naravno da siđem sa motora,za kacigu nisam nešto siguran dali ju uvjek skidam :?
Kad krenem negdje na put,uvjek siđem sa motora i skinem kacigu jer to vrijeme ujedno koristim i da se malo osvježim i odmorim.

I kod mene je plastični tank ali mislim da je bolje se navikavati na to silaženje,jer dok se ti objasniš...
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Interesantno pitanje.... kao bivsi vlasnik motora sa rezervoarom malog kapaciteta i samo sa 'copavom' nogarom, siguran sam da bi u navedenom slucaju stalo manje goriva nego kada sjedim na motoru i drzim ga u uspravnom polozaju. E sad, nekome to ne igra ulogu, nekome igra... :D
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Ma nemojte ljudi , ima li što ljepše kad dođeš kod nas na benzisku , ne skineš kacigu i kažeš ZDRAVSTVUJTE i počnu komentari evo ga Rus i traženje prevodioca , ma po 15 minuta ostanem probajući da sipam naftu , plaćanje u rubljama i ostala glupiranajaaa ....
+1389+
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

wulfy wrote:Ja imam plastični rezervoar te je praktično nemoguće da dđe do ovakvog icidenta i zaista se ne sjećam kada sam silazio sa motocikla dok sam punio gorivo osim u slučajevima kada moram da platim na kasi (tada skidam i kacigu)
Možda imaš metalni tank sa plastičnom oplatom (kako imam i ja na BMW-u...)? Ne znam baš da netko ima plastični tank...? To me spriječava da imam tankbag na magnete, ali je prsten tanka, kada se odigne poklopac tanka, jasno vidjljiv metalni tank, a i pogledom u dno praznog tanka vidi se sjaja metal...)...

Sa druge strane, statički elektricitet se stvara i na plastičnim tankovima (dapače, puno jače negoli na metalnima!), zatim mobitel stvara jako polje koje u suradnji sa tim nakupljenim postojećim elektricitetom može upaliti pare benzina (zato su čak i kod nas, koji kasnimo u svemu za ostatkom svijeta, uvedene odavno table sa upozorenjem da se mobiteli ne smiju koristiti za vrijeme tankanja)... tako da malo promisliš prije negoli kažeš "da je nešto praktično nemoguće"... ;) ;) ;)
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

Hogar wrote:siguran sam da bi u navedenom slucaju stalo manje goriva nego kada sjedim na motoru i drzim ga u uspravnom polozaju. E sad, nekome to ne igra ulogu, nekome igra... :D
Da, stvarno, koliko bi to bilo... :violin:
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Sledgehammer wrote:
wulfy wrote:Ja imam plastični rezervoar te je praktično nemoguće da dđe do ovakvog icidenta i zaista se ne sjećam kada sam silazio sa motocikla dok sam punio gorivo osim u slučajevima kada moram da platim na kasi (tada skidam i kacigu)
Možda imaš metalni tank sa plastičnom oplatom (kako imam i ja na BMW-u...)? Ne znam baš da netko ima plastični tank...? To me spriječava da imam tankbag na magnete, ali je prsten tanka, kada se odigne poklopac tanka, jasno vidjljiv metalni tank, a i pogledom u dno praznog tanka vidi se sjaja metal...)...

Sa druge strane, statički elektricitet se stvara i na plastičnim tankovima (dapače, puno jače negoli na metalnima!), zatim mobitel stvara jako polje koje u suradnji sa tim nakupljenim postojećim elektricitetom može upaliti pare benzina (zato su čak i kod nas, koji kasnimo u svemu za ostatkom svijeta, uvedene odavno table sa upozorenjem da se mobiteli ne smiju koristiti za vrijeme tankanja)... tako da malo promisliš prije negoli kažeš "da je nešto praktično nemoguće"... ;) ;) ;)
To ne znaš jer si dosad vozio motore,nisi vozio Triumph :twisted:
U mom slučaju je skroz plastični tank,i kad otvorim poklopac vidim da je trenutno na rezervi :D
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Post Reply