Bijah, vidjeh, provozah se lijepo, pa da to i podijelim, kao sto obicaji nalazu.
Bjese to u petak, trebalo je poranit i krenut po ladovini.. Naravno to je za mene nemoguce i krecem oko 11h. Poneki oblacak nije ni slutio ono sto me je sacekalo blizu manastira Ostrog, pljusak, provala oblaka, katastrofa. Sklonih se u prvi restoran na putu ka manastiru da sacekam da cudo prodje. U medjuvremenu se javlja drugar Beetlejuice, kod kojeg sam trebao prespavati u Splitu u povratku, kaze da ne moze da dobije odmor kad je mislio i da nece moci ici. Odlicno je krenulo, rekoh, juhuu. Ko zna zasto je to dobro.
Poslije sat, sat ipo vremena kisa prestaje i put pocinje. Kisna oprema se skida na brani u Pivi i lagano kroz prelijepe pivske predjele put Sarajeva.

Naravno na Scepan polju, zadrzavanje na granici, bespotrebna prica sa nasim policajcima, 20 izgubljenih minuta, pu! To ce biti i jedino zadrzavanje na granici, a vidjecete da sam ih presao dvocifren broj puta.
Bosanski dio puta ocajan, bolje reci nikakav, prolazi bez problema i guzve, dok na ulazu u Sarajevo sacekuju radovi na putu i kolona od par kilometara. Naravno, koristeci prednosti ljubimca, sve zaobilazim i dolazim na Bascarsiju da bucnom stomaku damnesto da se zabavi.

Naravno, Zeljo i deset u pola s lukom. Uh, kako ih prave oca im ..

Pravac Banja Luka. Nista posebno za vidjet, lijepa cesta za voznju, sto je meni najvaznije. Kasno kretanje uslovilo je spavanje u Donjem Vakufu, motel Otoka, za preporuku, ljubazno osoblje, cisto, jeftino.

Mjesto malo, petak vece, vrijeme za pjacu, hopa hopa, citav gradic puca od nekakvih narodjaka, ovamo sa dzamije hodza pjeva, alga niko ne ferma, ada petak je vece.
Sarajevsko pivo, 2KM – ekstra.
Jutro, budjenje, pogled u nebo, sprema se kisa. Dorucak u motelu, kisa je prestala, odlicno, pokret! Nedje oko 12h.
Odlicna voznja uz Vrbas, lijepu rijecicu do Banja Luke, gdje se pravi pauza i setnja po centru grada.

Malo vremena, odlucujem se na auto put. Gradiska, prelazak granice, ukljucenje na auto put i pravac Zagreba. Kakva dosada, uh ubija, jedino sto sam za tih 120km vidio je duga. Nista drugo.

Dolazak u Zagreb, vec je mrak, a ja nestrpljiv da vidim Zagreb po noci i naravno nocni zivot. Pivo Ozujsko 13-15kn.
Sjutra obilazak.
Narodno kazaliste

Ko pogodi sto je ovo, dobija tri bambija. Ma pet bambija!

Da, jeste, CG ambasada u ZG.
Trg Bana Jelacica

Zagrebacka katedrala, prelijepa gradjevina

Jarun, vjestacko jezero, preko dana za rekreaciju, u vecernjim casovima ludnica mjesto za provod.
Mozete vidjet bakicu od 60 god, a i njenog drugara, kako se vozikaju na rolerima.

Bilbordi, koji su mi privukli paznju. Mozda nije losa ideja za nasu drzavicu.

Samobor, lijepo mjestasce u blizini Zagreba. Kao iz bajke.

A tamo

Tri dana Zagreba, mnogo pjesacenja, valja malo vozit. Pokret, Slovenija.

Vinjeta 7,5€ kupljena i opet uzasni auto put. Destinacija Kranjska Gora. Kupljen ski pas.

Stari hipik, sa petnaestak mindjusa u uhu nam objasni ukratko sto da vidimo i dje da podjemo na kobaje i pivo. Pivo Union 2,5€.

Domaci specijalitet. Dobro mi ne rekose prije jela da jedem svinjsku mast s necim e ga ne bi obidova.

Planica, dvije male i velika, najveca na svijetu kako rekose. Odma mi pade na pamet, meni najveci od svih Primoz Ulaga.

Austrija je preblizu. Daj da krocim i tamo. Villach je odmah tu blizu. Idem tamo ujutro. A ujutro, Villach, mali grad, fin, al ima oblak koji mozes dohvatit rukom. Necu se zadrzavat, samo malo u Louis i nazad u SLO. Bled i Bohin.

Slap Savica, voda iz njihovog Crnog jezera do kojeg se ne moze docbez zveka, rekao bih, jer je ovo visoko do neba cini mi se. Pametni Slovenci su odje instalirali malu hidrocentralu, koja se prakticno i ne vidi, koja daje neko grdilo struje za okolna mjesta.

Hidrocentrala

Autoputem kroz Sloveniju se auto putem moze s kraja na kraj stic za uru, tako da se za dva tri dana moze citava obici.
Ljubljana je prelijepa. Mene podsjeca na neki mediteranski grad. Drugar na Harliju koji mi je objasnio sto da posjetim. Pivo Union 2,5€.

Odje su se mladi Slovenci dogovorili da budu i Jugosloveni.

Put me je dalje vodio ka Kopru, ali kako sam vidio da se tamo nema sto vidjeti, odlucujem se za Trst. Lijep grad na obali. Pivo grande 4dl 4€, oca im talijanckoga.

Crnogorci u Italiji, tablice Danilovgrada, Budve, Bijelog Polja i Podgorice, jedna za drugom

Sledece mjesto gdje cu spavati je Umag. Lijep gradic na obali, dobrih mjesta za vecernji provod, mada polupraznih. U lokalu gdje sam jeo upoznajem vlasnika koji vozi hajabusu od kojeg saznajem za popularna mjesta za izlazak.

U toku noci pocinje strasna oluja, kisa pljusti i ne staje. Cekam u lokalu, uveliko doruckovao, 12h, ne staje jos, ali pada smanjenim intezitetom. Odlucujem se da krenem ipak. Pocinjem da oblacim odijelo i kisa staje. Ah moje srece.
Ovo mi je bilo iznad glave do Pule

Rimske zajebancije

Spavacu u Rijeci, uzasno ruznom gradu.

Jutro, pravac Split. Ali ne auto putem vise, nema sanse.

Put za DU i Bacinska jezera

Tamo guzva, vrucina.. Sladoled i bjezim.

Za kraj: Kupanje u Perastu na Piratima i pivo Niksicko!
2628 km