Alpen Masters test je specifičan po tome što nije objektivan, već se zasniva na subjetivnom osjećaju i drugi parametri apsolutno ne igraju nikakvu ulugo.
Zato, je ovog puta pobjedio tzv. faktor ,,razmaženosti''. Honda CBF 600 je otpala jer je slaba, mora se vrtjet. Padala je kiša i naravno da po takvom vremenu pobjeđuje kod većine vozača model R 1200 GS. Glasovi test vozača, subjektivni glasovi odlučuju pobjednika. Ko zna kako bi glasala druga ekipa vozača?
Meni se sviđa taj test upravo zato što nije standardan, ali to nikako ne može biti test kojim se može zaključiti kakav je koji motocikl u direknom poređenju. Da, možemo da saznamo i afinitete pojedinih ljudi koji rade u časopisu.
Alpen Masters 2010
- wulfy
- NLB Moderator
- Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada
Re: Alpen Masters 2010
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
- Sledgehammer
- Grijač guma

- Vozim: BMW K 1200 RS 2002
Kawasaki Versys 2007 - Location: Hrvatska, Mraclin
Daj nam malo to pojasni... kako bi po tebi izgledao "objektivan" test?wulfy wrote:Alpen Masters test je specifičan po tome što nije objektivan, već se zasniva na subjetivnom osjećaju i drugi parametri apsolutno ne igraju nikakvu ulugo.
Pa naravno da je meni objektivan jer ga rade ljudi, ne trebaju mi suhoparne brojke koje mjere roboti koje ništa ne interesira.
Osobno mislim da je test vrlo realan i vrlo objektivan, jer sam se nemalo puta uvjerio, čak i do detalja, da su njihova zapažanja točna, i da su stvari koje su spomenuli kao prednosti stvarno prednost, a ista je stvar i sa nedostacima.
Sjećam se i testova još iz MotoPulsa, koje je vodio Kristijan Tićak, sada glavnu urednik Motorevije. I sjetim se nekih modela i njegovog mišljenja o istima, i kasnije sam se uvjerio da je stvarno sve vrlo, vrlo realno i objektivno prikazao. Na temelju njegova testa sam i kupio Scarabea, i čak i taj test se pokazao do detalja točan. Nema sumnje da je svoj dobar sud o tome izrekao i na Mastersu, a da su u istoj ravni i nemali broj ostalih vrhunskih i iskusnih vozača. Ne vjerujem da imaju ikakvih ekstra sklonosti koje utječu na rezultate testa - pa ta ista ekipa je triput raskantala novi K1300 i popljuvala ga!
Ako se rezultati testova koje rade zasnivaju na subjektivnom osjećaju - kako kažeš - onda mi reci tko bi ga trebao testirati da se rezultati zasnivaju na - objektivnom osjećaju!?
A i ne znam što si mislio sa time da "drugi parametri ne igaju nikakvu ulogu"...?? Jesi li ti uopće pročitao ikoji od tih testova - i vidio koliko se tu parametara gleda i ocjenjuje??
- wulfy
- NLB Moderator
- Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada
,,Objektivni'' test, to bi bilo, otprilike, posloženi svi mogući kriterijumi, pa i suvoparne brojke. Zapravo, svi ti testovi su davno standardizovani (koliko poena/zvjezdica/bodova/pluseva/minusa/čega li već se dobija za razvoj snage, obrtnog momenta, ležanje u krivini, brzini, udobnosti, cijeni, održavanju, padu vrjednosti, dizajnu, opremi, ...) te se u nekim detaljima razlikuju od redakcije do redakcije. naravno, svemu tome se dodada i nešto ličnog utiska i eto ga ... pojednostavljeno objašnjenjo kako se vrši ,,objektivno'' testiranje u uporednom testu.
na taj način se odrađuje prvi dio testa u Alpen Masters testu. Odnosno kada se traži pobjednik grupe. Dok se finale (pobjednici grupa + prošlogodišnji pobjednik) zasniva samo na osjećaju u vožnji i ne broje se nikakvi drugi parametri, odnosno oni nisu bitni kod toga koji motocikl otpada. Zto, da je u finalu bila neka druga ekipa možda bi pobjedio prošlogodišnji model, a možda ...
Nisam se precizno izrazio, finale se zasniva na subjetivnom osjećaju i drugi parametri apsolutno ne igraju nikakvu ulugu. Čitao sam i imam sve brojeve ,,motorevije'' od prvog broja
na taj način se odrađuje prvi dio testa u Alpen Masters testu. Odnosno kada se traži pobjednik grupe. Dok se finale (pobjednici grupa + prošlogodišnji pobjednik) zasniva samo na osjećaju u vožnji i ne broje se nikakvi drugi parametri, odnosno oni nisu bitni kod toga koji motocikl otpada. Zto, da je u finalu bila neka druga ekipa možda bi pobjedio prošlogodišnji model, a možda ...
Nisam se precizno izrazio, finale se zasniva na subjetivnom osjećaju i drugi parametri apsolutno ne igraju nikakvu ulugu. Čitao sam i imam sve brojeve ,,motorevije'' od prvog broja
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
- Sledgehammer
- Grijač guma

Znači, AlpenMasters i JE objektivan test, samo što je podijeljen u dvije "faze"; u prvoj se eliminiraju kandidati na temelju svih tih brojki i slova nastalih mjerenjima i inim metodama, a oni koji uđu u finale mjere se vozačkim kriterijima. I to je vrlo realno, jer testove izvode ljudi koji imaju dovoljno iskustva, stručnog znanja i godina da bi mogli realno procijeniti svaki detalj bitan običnom vozaču. A ja sam taj.
Taj test ne radi jedna redakcija, već ga rade vozači iz 12 redakcija iz isto toliko zemalja, znači i to je vrhunac objektivnosti jer testiraju ljudi koji žive u različitim uvjetima eksploatacije motocikla - od sunčanog Portugala do hladne Švedske. Svatko u test uloži svoje osobne kriterije koji su njemu bitni - i to je veliki doprinos realnom sagledavanju motocikla iz svih perspektiva.
Osobno mislim da je za stanovito nerazumijevanje ili neodobravanje rezultata ponajprije ipak uzrok u nama samima, jer mi sami ne možemo isključiti subjektivnost u sebi, pa tu nastaje problem.
Taj test ne radi jedna redakcija, već ga rade vozači iz 12 redakcija iz isto toliko zemalja, znači i to je vrhunac objektivnosti jer testiraju ljudi koji žive u različitim uvjetima eksploatacije motocikla - od sunčanog Portugala do hladne Švedske. Svatko u test uloži svoje osobne kriterije koji su njemu bitni - i to je veliki doprinos realnom sagledavanju motocikla iz svih perspektiva.
Osobno mislim da je za stanovito nerazumijevanje ili neodobravanje rezultata ponajprije ipak uzrok u nama samima, jer mi sami ne možemo isključiti subjektivnost u sebi, pa tu nastaje problem.
-
velimlje
- Silovatelj krivina

Sledge , nemoj pogresno da shvatis , necu da se prepucavam i ubedujem ....
Test nije los , zanimljivo ga je procitat i saznat nesto novo o motorima koji te interesuju , ali ...
Jos uvek mi nije jasan izbor koji motori ulaze u uzi izbor po klasama , i ako su u pitanju novi modeli ko sto je neko pomenuo , kako moze Suzuki V Strom 650 i BMW R 1200 R da pobede svaki dve godine za redom ? nisam detaljno upoznat sa pomenutim modelima , ali cisto sumljam da su dve godine za redom izbacivali novi model
A bodovanje , to je prica za sebe . Nemoj pogresno da shvatis ...
Ugladenost pogonskog agregata max 10 bodova , razvoj snage max 20 bodova , reakcija na komadu gasa 20 bodova , i jos koji parametar , zar nije malo previse ?? sve bi to moglo pod jedan parametar ...
Isto je sa ublazavanjem pri opterecenju , stabilnost u zavojima , ublazavanje pri opterecenju itd... jedno 5-6 parametara ...
Daj nekom motoru jedan bod vise ovde i onde , i zavrsis da GS ima 401 bod , a Multistrada 374 , nova Tenera 362 .... ako Multistrada nije bolja od GS-a , siguran sam trebala bi da bude blize .....
Nemoj pogresno da shvatis , vozim GS-a , nemam nikave zelje za Multistradom , ali mi se cini malo nerealnim ...
Test nije los , zanimljivo ga je procitat i saznat nesto novo o motorima koji te interesuju , ali ...
Jos uvek mi nije jasan izbor koji motori ulaze u uzi izbor po klasama , i ako su u pitanju novi modeli ko sto je neko pomenuo , kako moze Suzuki V Strom 650 i BMW R 1200 R da pobede svaki dve godine za redom ? nisam detaljno upoznat sa pomenutim modelima , ali cisto sumljam da su dve godine za redom izbacivali novi model
A bodovanje , to je prica za sebe . Nemoj pogresno da shvatis ...
Ugladenost pogonskog agregata max 10 bodova , razvoj snage max 20 bodova , reakcija na komadu gasa 20 bodova , i jos koji parametar , zar nije malo previse ?? sve bi to moglo pod jedan parametar ...
Isto je sa ublazavanjem pri opterecenju , stabilnost u zavojima , ublazavanje pri opterecenju itd... jedno 5-6 parametara ...
Daj nekom motoru jedan bod vise ovde i onde , i zavrsis da GS ima 401 bod , a Multistrada 374 , nova Tenera 362 .... ako Multistrada nije bolja od GS-a , siguran sam trebala bi da bude blize .....
Nemoj pogresno da shvatis , vozim GS-a , nemam nikave zelje za Multistradom , ali mi se cini malo nerealnim ...
- Sledgehammer
- Grijač guma

Stvar i je u tome da klase - nisu bitne! Bira se nekakav NAJ-motocikl za određenu namjenu - veranje po Alpama, neovisno iz koje je taj motor klase! Zašto ne bi neki model pobijedio dvije godine za redom? Pa motocikli ne izlaze baš svake godine novi modeli u klasama koje su uvijek u fokusu uspjeha (putni nakedi i maksi-enduri), a i noost nekog modela ne znači da je on i - bolji! Drugim riječima, nije bitno je li neki model nov ili ne, bitne su neke druge uporabne stvari. Zato i je jedan mali Strom pobijedio, a isti je tehnološki podosta zastario model.velimlje wrote:Jos uvek mi nije jasan izbor koji motori ulaze u uzi izbor po klasama , i ako su u pitanju novi modeli ko sto je neko pomenuo , kako moze Suzuki V Strom 650 i BMW R 1200 R da pobede svaki dve godine za redom ? nisam detaljno upoznat sa pomenutim modelima , ali cisto sumljam da su dve godine za redom izbacivali novi model
Nemoj me krivo shvatiti, ali to su toliko različite stvari, da bilo koji pokušaj izjednačavanja može značiti samo da se ti u to baš i ne razumiješ, ili jednostavno ne želiš shvatiti o čemu se tu radi, shvaćaš to površno i kao da ti je dosadno to čitati i tumačiti.velimlje wrote:Ugladenost pogonskog agregata max 10 bodova , razvoj snage max 20 bodova , reakcija na komadu gasa 20 bodova , i jos koji parametar , zar nije malo previse ?? sve bi to moglo pod jedan parametar ...
Sa druge strane, da se sve to svede pod jedan parametar - tek onda bi imao kritika, tek onda bi bilo razloga i mjesta za filozofije tipa "ma je, ali ako bismo gledali još i to i to i to - onda bi vidio da baš i nije najbolji itd itd...". Brojnost detalja ne može smetati, samo pomoći da se sve što bolje i preciznije definira.
Kakve veze ima reakcija na komandu gasa sa uglađenosti rada motora?
Ne shvaćam te pogrešno - no bit AlpenMastersa i je u tome da uopće nije bitna marka, firma, model ili klasa. Zato ne treba nikoga braniti u takovim testovima, ili bilo kome naginjati. AlpenMasters je test praktičnosti na jednoj vrsti putovanja, i ništa više. Ali je taj test doveden do vrhunske razine u svakom pogledu.velimlje wrote:Nemoj pogresno da shvatis , vozim GS-a , nemam nikave zelje za Multistradom , ali mi se cini malo nerealnim ...
Velinlje, nema tu svađe - razmjenjujemo mišljenja, ja pokušavam dati argumente i usmjerenje kako uopće AlpenMasters tumačiti, i zbog čega neke stvari ne treba uzimati srcu. Jednostavno zato jer je AlpenMasters posve netipičan test, i nije sličan testovima motocikala na koje smo mi navikli. Zato i je jedinstven. Ti to gledaš malo drugačije, no kada ja pogledam kroz tvoje, a ti kroz moje naočale - da vidiš kako bude slika kompletna!
Multistrada je ionako daleko više cestovni motocikl od GS-a, koji je isto u dobrom dijelu cestovni, no Multistrada je ipak za otvorenu cestu sa 95% svojih mogućnosti, ustroja i namjene. I zato joj okruženje tipa alpskih prijevoja baš i ne paše. Iako je Multistrada vrhunski motocikl u svakom pogledu, a najviše dizajnerski.