Saltanje

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
njanji
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: YAMAHA XT660X BMW R25 1954

Saltanje

Post by njanji »

interesuje me od ovih starijih iskusnijih vozaca i mehanicara izuzev dexbudva :mrgreen: :whistle: jedan savet posto sam navikao motor da saltam bez kvacila interesuje me moze li sto biti menjacu neko mi kaze da moze neko da ne moze sta vi mislite i saltali jos ko bez kvacila hvala vam lijepa unaprijed na savjetima :mrgreen:
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Re: Saltanje

Post by NikGold »

Ja to radim vako : stisnem kvacilo , pa isaltam u ler, pa među gas pa opet stisnem kvacilo i usaltam. motor je magirus dajc plavi :D
+1389+
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Post by bu2rider »

NikGold wrote:Ja to radim vako : stisnem kvacilo , pa isaltam u ler, pa među gas pa opet stisnem kvacilo i usaltam. motor je magirus dajc plavi :D
a nisi ga probao bez kvacila...mozda kad ga dignes na zadnji :D :auto-dirtbike: :auto-dirtbike:
Lavlje-Srce
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Lavlje-Srce »

Sve zavisi koji motor. Na Hondu CBR sto sam vozio prva i druga na kvacilo a sve ostale bez kvacila bez ikakvih problema konstantno.
Cak u 70% slucajeva sam ga i spustao od seste do cetvrte brzine bez kvacila. Nije mu skodilo nista slobodno nemoj se sjekirat.
Naravno to saltanje je samo preporucljivo kad ga bucas u visoke obrtaje onda ga on presalta totalno opusteno u djelic sekunde
toliko da ni ne osjecas bilo kakav zvuk "da se to motoru nije svidjelo" nego kao plus i minut mjenjac na dugme :).
E sad ako je u pitanju motor kao sad sto vozim Kawasaki Versys 2 cilindra primijetio sam da se lagano moze saltat ali da to nije bas "prelijepo" uvjek kao sto je bilo na CBR-ku
nego bude ponekad necujno i super a ponekad osjetis da mu "nije milo" :D iz razloga sto su to potpuno razliciti motori po svemu pa pravo da ti recem na njega ne saltam bez kvacila
jer ga jednostavno osjecam da to nije preporucljivo za njega.
Probao sam jos masu motora i sto se tice iz mojeg skromnog iskustva mogu da kazem da je to saltanje bez kvacila ustvari jedino preporucljivo na Sportske motore ;).
Da li steti to sam se i ja uvjek pitao ali eto Hondu sam bucao par sezona, nisam se skida snje i nikad nikakvih problema nisam imao ;)
http://www.youtube.com/watch?v=___tLrTu ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

125 2t samo kad krenes :) poslije se nema kad uhvatiti za kvacilo
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
dexbudva
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena je luksuz. Motocikl u dobrom stanju je nužda. ©

Post by dexbudva »

:roll: ... jebes sve konstruktore svijeta to su kreteni sto su i mecali tu ruckicu samo se lomi kad se obali motor i posle se nerviras i placas 50e rucku koju ne koristis pih :roll: :roll: :lol:
Mala moja, bi li malo legla,
da te moja konstrukcija pegla?!
Maki
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: penzionerski

Post by Maki »

dexbudva wrote::roll: ... jebes sve konstruktore svijeta to su kreteni sto su i mecali tu ruckicu samo se lomi kad se obali motor i posle se nerviras i placas 50e rucku koju ne koristis pih :roll: :roll: :lol:
:D :D :D :D :D :D :D :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
njanji
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: YAMAHA XT660X BMW R25 1954

Post by njanji »

Lavlje-Srce wrote:Sve zavisi koji motor. Na Hondu CBR sto sam vozio prva i druga na kvacilo a sve ostale bez kvacila bez ikakvih problema konstantno.
Cak u 70% slucajeva sam ga i spustao od seste do cetvrte brzine bez kvacila. Nije mu skodilo nista slobodno nemoj se sjekirat.
Naravno to saltanje je samo preporucljivo kad ga bucas u visoke obrtaje onda ga on presalta totalno opusteno u djelic sekunde
toliko da ni ne osjecas bilo kakav zvuk "da se to motoru nije svidjelo" nego kao plus i minut mjenjac na dugme :).
E sad ako je u pitanju motor kao sad sto vozim Kawasaki Versys 2 cilindra primijetio sam da se lagano moze saltat ali da to nije bas "prelijepo" uvjek kao sto je bilo na CBR-ku
nego bude ponekad necujno i super a ponekad osjetis da mu "nije milo" :D iz razloga sto su to potpuno razliciti motori po svemu pa pravo da ti recem na njega ne saltam bez kvacila
jer ga jednostavno osjecam da to nije preporucljivo za njega.
Probao sam jos masu motora i sto se tice iz mojeg skromnog iskustva mogu da kazem da je to saltanje bez kvacila ustvari jedino preporucljivo na Sportske motore ;).
Da li steti to sam se i ja uvjek pitao ali eto Hondu sam bucao par sezona, nisam se skida snje i nikad nikakvih problema nisam imao ;)
slazem se sa tobom brate vec sjutra ucim do glave zete da saltam sa kvacilom nebih da padnem pod ruke dexbudve inace bi me menjac kosta kao od ferarija :mrgreen:
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Kad izguglaš termine "rev match" i "blipping" vidiš da se uvjek kod šaltanja -s kvačilom ili bez kvačila- preporučuje usklađivanje brzine mašine sa brzinom kretanja točkova. S toga je vjerovatno dobra ideja u sigurnim uslovima vježbati bez kvačila, jer usput naučiš i kako to pravilno s kvačilom da radiš, a pride počneš i bolje da razumiješ i osjećaš mašinu na kojoj jašeš :)
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Mozes saltati i bez kvacila u vecim stepenima prenosa i na vecim obrtajima, ali moras imati dobar osjecaj kad da presaltas i koliko da oduzmes gas. Obicno se kros motori saltaju bez kvacila jer je kvacilo u nekim situacijama nemoguce koristiti. Ali saltanje bez kvacila se ne preporucuje jer su opterecenja mjenjaca velika i lako moze doci do ostecenja. Cesto se zupcanici i viljuske ostete, pa mjenjac ne radi kako treba, tesko se salta, ispada iz brzine... Popravke su komplikovane i skupe. A sto se tice brzine promjene stepena prenosa dobar vozac koristeci kvacilo skoro da nista ne gubi. A i ne borimo se za pol poziciju u svakodnevnoj voznji, pa da dobijamo na vremenu ne koristeci kvacilo.
Post Reply