oce jer su karte vrlo vrlo matore, pola puteva je zaraslo i vise se ni ne naziru a opet probijeno je toliko novih pa te to tako buni da vrlo brzo odustanes od karte
NikGold wrote:oce jer su karte vrlo vrlo matore, pola puteva je zaraslo i vise se ni ne naziru a opet probijeno je toliko novih pa te to tako buni da vrlo brzo odustanes od karte
da neko planira turu Crnom Gorom sigurno slabo mogu da posluze , ali neko ozbiljnije off-roadovanje , ili u mom slucaju istrazivanje porekla ( sa geografske strane )
tu su zaista super , takoreci svako selo je imenovano , mnoga vise i ne postoje ili su napustena ... a koliko tek ima imena cuka , glavica i slicno
NikGold wrote:.... stim da onu staru kartu citaj seljaka pitaj
tu si u pravu , samo sto i nema bas mnogo seljaka u mnogim selima ... nazalost
Seljaka vise nema... pola katuna je umrlo... ja, jos uvijek nadam se, ne vozim po tim cukama, ali one koje sam ja obiso pjeske skoro pa da nagnaju suze u oci...
Jako je tuzno kad za dan predjes 30-40km, naidjes na 5 katuna i od toga u 1 ili 2 sretnes zivu dushu... uglavnom nekog starca ili staricu koji prkosno pokusavaju da istraju i da zive... mozda po neko unuce...
tuzno je gledat te ljude kad znas da su i sami su svjesni da im je svaki dan mozda poslednji, ali opet ne daju planinu... nece kod djece ni u PG, ni u primorije ni u neko mjesto na sjever... vole svoju planinu i namjerno se muce da po 2-3 sata otpjesace s konjima po vodu i sve, samo da dokazu da jos mogu...
ili kad naidjes na katun sa 10-15 koliba, palih, oronulih, unistenih, koje ziva covjeka ne vidjese godinama...
I was born to be the best, number one and nothing less
Svjedok sam toga sto pises, i zaista nije davno bilo kad su planine bile prepune djecijeg zamora alii..
Cudan je taj prkos sto ga pomenu i divim se a ujedno i cudim recimo ljudima koji izdizu ispod Kape Moracke. Surova planina, doveli su vodu i put probili od Kapetanovog jezera prije par godina struje nema, do tada se na konjima izdizalo. I u tom katunu beba od 6 mjeseci a ovamo sa druge strane na Bjelasici dobar put , voda, pitomina a puuno puno zapustjelih katuna . Pa Sinjajevina kolka je nevidjo 100 bravaa ali vidjeh 100 brava zauvjek zakljucanih
Ima par ucrtanih puteva na ovim kartama koji odavno nisu aktivni i vise im se veci dio ne nazire a sto je najgore nema nikoga ni da ti pokaze. E to mi je izazov za sledecu sezonu . To je pravi hard enduro ali treba ljetnji dan i bit spreman da se zakonaci u nedodjiji