Dan 7:
Skadar - Kir - Theth - Boge - Koplik
Konačno došla i kraljevska etapa u Prokletijama na red. Čitavu noč blistalo se u pravcu Tirane. Tamo moralo je da bude jako nevreme. Jutro bilo je djelomično sunčano i nije obečavalo vrhunskih vremenskih uvjeta. Posle slikanja kod otomanskog mosta nastavili smo po asfaltu sve do sela Prekal. Na kraju sela počeo je uzak, blatnjavo kameni put koji se prvo lagano penjao. Kasnije dublje u brdima, počeo je uspon prema selu Kir i dalje na vrh prevoja Shoshit na visini od 1.268 m. Spust mjestimično bio je zahtevniji, ali sve je išlo bez problema. Kada smo stigli u donji deo doline Theth, put se pogoršavao. Meni se posle vožnje preko malo večeg potoka desio bezpotreban pad. Na kamenu skliznula mi mokro blatnjava prva guma. Nekoliko kilometara dalje još je jedna težka, jako mekana dionica od oko 100 m kde konstantno sa brda leti kamenje. Tamo su nam albanski klinci demonstrirali kako može konj, da bude brži od motocikla. Do samog Thetha treba još prevaliti visine. Tako je za nama bio teži deo ture. U selu uzeli smo si sat vremena za odmor. Naletili smo na klinca, koji se zove Frančesko i perfektno govori engleski. Po izgledu još je osnovnoškolac. Sledio je uspon na prevoj Thore koji se nalazi na visini od 1.685 m. Na zapadnoj strani prevoja rade se obsežni građevinski radovi na samom putu koji je bio jako oštečen prilikom prošlogodišnjih kiša. Kobajagi do ovde če napraviti asfaltni put. Tako če biti Theth povezan novim putem i tako još dostupačniji planinarima albanskog dela Prokletija. Iznad samog Thetha nalazi se gora Maja Roshit (poznata kao Jezerca) 2.522 m koja je druga po visini u Albaniji. Do Boga kde počinje ponovo asfalt smo za oko 80 km brdskih puteva i asfalt od Skadra trebali ukupno samo 7 sati. Čehi ocenjuju ovu turu za 1,5 dan vožnje. Nas dvoje smo bili naveče u Kopliku na više nego zasluženom pivu
U Thethu sreli smo jednog Čeha koji je solo na koreanskom motociklu sa gumama za cestu več prevalio Thore i uputio se u pravcu Kira te Skadra. Obavestio sam ga, da če jako težko da dođe na drugu stranu Shoshit prevoja sa tim gumama. Pre svega mora još voditi brigu, da u primjeru povratka mora da vozi mekanu dionicu uzbrdo. No, sledeče jutro videli smo ga kako vozi od Koplika prema Skadru. Znači morao se vratiti.
Video prikazuje više dionica. Nešto na usponu iznad Kira, spust prema Nicaj, donji deo doline Theth, uspon prema Thore i spust pored gradilišta do Boge, te krajolik prije Koplika.
http://youtu.be/NJCd091P6Qw
Trasa dana
Veči otomanski most posle Skadra
Prvi pogledi prema vrhovima iznad Thetha
Sa Nicaja prema donjem delu doline Theth
Slika sa Google Earth-a na mestu kamene prečice
Stigli u sam Theth
Skoro na vrhu prema prevoju Thore stoji taj spomenik
Frigo pozira još jednom pored naših motora
Još pozdrav Thethu. Vreme bilo je više manje očajno i jako težko za slikanje
Sa Thore sledio je spust prema Boge kde započeo asfalt prema Kopliku