Kupovina polovnog motora?

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Post Reply
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Re: Kupovina polovnog motora?

Post by Kesha »

Obilje informacija!
Za moje potrebe - ova druga grupa mi je bliža: lakši putni enduro. Imao je transalp bez papira na autodileru za jeftine pare....
Koliko uopšte koštaju ovi "šumski" motori - novi? Vidim yamahy xt660r za 6700€ a bio je jedan kawa klr 650 nešto oko 6-7 hiljada? Ovi po 350-400 kubika pošto su novi i ima li ih u CG? Ispod 4-5000 nema?! Pa naviše! Da te pare potroši čovjek a da ne može da skokne na njega do Beča, Milana, Minhena... bio bi hendikep.

Idealno je dva motora: V-strom i neki cross husquarna ili ktm 300-400 kubika, ali da može na ulicu...
Polako žuri - Festina lente
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Ne vidim razlog da kupis nov motor kad u pola cijene mozes naci motor u odlicnom stanju. Ako imas para i tacno znas sta oces da kupis onda iskljucivo novi, tu nemas sta da razmisljas.
Sto se tice Husqvarne i KTM-a od 300-400 ccm vjeruj da moras biti vrhunski vozac da bi to vozio kako treba, to je kategorija hard enduro motora, izuzetno lakih koji su puni snage, napravljeni za najzahtjevnije terene. http://www.ktm.com/enduro/300-exc-eu/hi ... Puadl1FpiA" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.husqvarna-motorcycles.com/en ... e-350.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Polovan upola cijene 10 godina star - jedino tako ima.
Nov - ako ima čovjek para i ako zna šta hoće - još jedan amin.

A ktm cross laki - vidim šta rade:
http://www.ktm.com/gb/enduro/350-exc-f- ... rettyPhoto" onclick="window.open(this.href);return false;[mixed]/7/
Volio bih i ja ovako...
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Kesha wrote:Polovan upola cijene 10 godina star - jedino tako ima.
Nov - ako ima čovjek para i ako zna šta hoće - još jedan amin.
Ne pratis dobro oglase. Yamaha XTR660, presla 7000km, 2011.god, potpuno nov motor bez jedne ogrebotine, prije dva dana je prodat za 3700 eura. To je skoro upola cijene novog, a motor je prakticno nov, tek razradjen.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Istina, bio je taj Prošao znači za 3700 - taman upola. Super. Ali ja radim onu varijantu iz uvoza, pa sam ga svjesno propuštio.
Đe si u Nikšiću, da svratim kad otopli malo? Najaviću se, daj neki broj.
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Sad sam iz voznje i trebao sam te zvat da nas posjetia na stazi da vidis nasto novi motori lice a i dzaba novi kad nas odra coek sa 18godina starim :lol:
+1389+
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

NikGold wrote:Sad sam iz voznje i trebao sm te zvat da nas posjetia na stazi da vidis nasto novi motori lice a i dzaba novi kad nas odra coek sa 18godina starim :lol:
18godina? to mora da sam onda ja dolazio danas tamo :D
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Šta je to? Đe je to? Kakva staza? Kad ćete opet - da svratim da pogledam?
RockerArm
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda Dominator NX650
Suzuki GSR 750A
KTM 1190 Adventure

Post by RockerArm »

Kesha....slusaj....ako jes nijesi siguran....cekaj jos pola godine....ja cekam da izadje nova Afrika Twin i odma je kupujem....stari....to je motor za tebe....odradit ce ti sve....putovanje na kraj svijeta....svakakav put....motor je ludilo dobar....bar kako je bio na prezentaciji u Milanu....ja samo treba da sjednem na njega...ustanem i okrenem mu volan lijevo i desno....i odma cu znat na cem sam....a mislim da je to....to...
Onda uzmemo dva komada.... :D
A za brda crnogorska...a i za po gradu....ono kad ides ujutro na kafu....tu su ti ovi momci dali pravi savjet...
neki laki motor...KTM EXC 250 300 350 450 ne znam napamet jesam li ti rekao ispravno kubikaze i oznaka f..koja stoji za cetvorotaktni motor....ali pazi jer to su azdaje a ne motori...dvotaktni ne smijes kupit jer su preopasni...a i mjesavina je dosada....
Mislim da to shto ti zelis...ne moze bit samo jedan motor...moras imati makar dva...
Ja znam da meni trebaju bar tri motora....a shto da se radi....ali mislim da nova Afrika Twin ima kapacitet da mi zadovolji segment za putovanje i light off-road...
U svakom slucaju....ako kupis novi motor....a shvatis da nije za tebe...odma si izgubio 1000 ili 2000 ako oces da prodas...zato sjedni na motor i vozi ga prije nego odlucis trgovat.....meni licno...ako motor nije okretan...ne odovara....ako mi treba kilometar da napravim U-turn....al to je sve individualno....neko bi ubio za Harlija a ja ga ne bih uzeo da mi ga neko dzabe daje....ili bih ga zamijenio za KTM 450 Rally.....
S'druge strane Jovan ti kaze dobro....ako kupujes polovan motor....a kupujes od nekog nepoznatog....moras mu sve potrosno zamijenit....Lanac,lancanike,diskove,pakne,ulje u motor i viljusku, kocionu tecnost,lezajeve naprijed i nazad, filtere ulje-gorivo-zrak....mozda svjecice....po kakvu jos sitnicu...a sigurno ce bit neshto shto ne vidis odma....a to sve kosta....a moras promijenit zbog sigurnosti....zamisli da ti blokira tocak u punoj brzini voznje zbog defektnog lezaja....SKF najskuplji ti nije 40 Eura...za ne znam koji motor....a to da ne zamijenis....to jenostavno moras zamijenit kad kupis stari motor.....ili korisceni motor...da tako kazem
Kesha...tebi treba motor za grad, puteve kao jadranska magistrala, da mozes sigurno izac sa njim na auto-put ako zatreba i da mozes malo makadamom vozit. To su cinjenice. Takvi motori postoje u ponudi....a da ne kostaju 15 000E. Ono shto tebe brka....to je brdo....za brdo ti motor ne smije bit tezak....nista preko 130 kila...115 idealno....E moj dragi Kesha....za ovo ti vec treba drugi motor....nije jos izmisljen motor...da ja znam....koji moze pokrit sve tvoje potrebe. Zato moras razmisljati lijevom stranom mozga i kupiti motor koji ti procentualno najvise koristi i kojeg ces ti najbolje iskoristiti. Nadalje....snaga je bitna isto....i to neko pomenu..ne treba ti motor sa vise od 70 konja....jer ostale konje ne koristis....osim ako neces ic sa njim da beres drva...pa da dva metra bukve ukrcas na njega...ili 5 kofera po 50 kila robe...a znam da ti to neces raditi..
Mislim da bi tebi...obzirom da si visok odgovarao Tiger 800XC ili BMW GS800 ili nova Honda Afrika ili tako neshto a da ima zicane tockove....prednji tocak 19 ili 21 col......stari smo ja i ti da budemo Rossi...Honda CB 500X Rally....KTM 690 Enduro R malo doradjen za udobnost i Rally set na njemu...
Worry less, ride more!
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Sve ovisi o covjeku
Moja ekipa ima malo lakse motore tj 130kg i lakse
Nk ekipa i Pg ekipa ima motore od 160 do 240kg i uziva u sumi i planinama za sve pare. Znaci zavisi
Ako si pun kao brod nov
Ako zivis od plate
E hebiga

Imamo stazu na cemovskom polju. Uglavnom smo zimi vikendima tamo i koji put kad je radni dan ako uteknemo sa posla. Sve dok se ne otopi snijeg po brdah i planinah.moze se desit i sutra da uvatimo djir
+1389+
Post Reply