Chiptuning

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
ZoranM
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom 650

Re: Chiptuning

Post by ZoranM »

Moze li na AUDI A3 1.8 125 ks da se smanji snaga..zbog potrosnje mislim..
I koliko bi to kostalo..
Putovati je dva put zivjeti...
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

DrMracni wrote:
Du-Monster wrote:Mislis li da bi to bilo pametno? Povecat snagu agregata za 40-tak % bez uplitanja u mehaniku? Nije ti palo na pamet koliko bi to opterecenje bilo za trubo puhalo i cijeli motorni sklop? Cim se uhitis takvog posla, gubis garanciju na auto, sa razlogom. Raspitaj se koliko je djelova izmjenjeno (od strane wv-a) na tom agregatu od 170ks naspram onog od 110. Mislim da ce ti to bit odgovor na ovo pitanje.
da, ali je mozda taj agregat samo oslabljen na 110
Kao sto rece Du-Monster, vjerujem da nije pitanje toga da li ce agregat da izdrzi povecanu snagu, sigurno hoce, pitanje je hoce li ostala mehanika izdrzati istu. Bjese emisija, cini mi se na Discovery, gdje su cipovali nekakvu mrcinu od terenca.... pokidali su mu poluosovine dok si rekao keks. I to dva puta!
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

@ZoranM

Moze da se smanji snaga, al ti se ne garantuje smanjenje potrosnje, jer razmisli o tome kolku kilazu imas na autu i da ih jedva vuce tih 125konjica kolko li vec imas, i trosi ti, sad zamisli kolko ce se muci manje snage da gura taj auto i kolko ce to uticati na potrosnju,

@ostali

ja dugo vremena vec sa drugom radim cipovanja, i od kad znam za sebe radim modifikacije na autima i bakcem se trkama, i nije sve kao sto mnogi zamisljaju, mnoge fabricke masine imaju ostavljen limit fabricki dovoljno velik za igranje a da nista ne izgubite , evo naprimer ja sam vozio golf mk4 4motion 1.9tdi sve crveno to vi dodje 150 ks , ima di crveno, 130 konja, i i crveno 110 konja, i divnog cuda apsolutno sve iste masine samo turbo drugcije navidan, i to se pegla cipom,onda cipom radite premapiranje , odnosno mijenjate rad i odnose u radu motora kako vama je slatko za voznju, i jos gomilu sitnica koje nece uticati na masinu niti bilo sta drugo a vama ce dati ljepsi osjecaj

2. istina da se na turbo motore najvise dobija

3. moze da se smanji potrosnja, neko je gore pitao kako, povecanjem snage ne dobija se samo konjaza vec i obrtni moment, tako da ako ste imali auto koje uzbrdo vuce 3 na 5000 obrtaja , cipom i pojacanjem to isto radi na 2500 ili 3000 obrtaja, manje mucenja , manje naprezanja manje i goriva ;p

4. ako cete da brinete usputno o mogucim crkavanjima masine, onda dobro razmislite i bez chipa koje su sanse da se to ne desi ? ja vozim sva moja auta cipovana od prvog dana kad ih uzmem , nikad u zivotu nisam imao problema,ni najmanje , al sam itekako visio po servisa redovno kontrolisuci sve, sam radeci, birajuci najbolje djelove, ulja filtere sve shto treba, u kilometar sve odradjivao , i imao auta od 20 25 godina koja su mi radila bolje od nekih shto izadju iz salona i jedva godinu napune,

5. najvise ljudi kojima je auto crklo "zbog chipa" jesu ljudi koji dodju , kao sto sam ja imao slucaj momka sa najnovijim s3 , kojem fabricki je ostavljeno penjanje od cijelih 80 ks , ludilo, i momak odradi sve, kaci se komp, auto radi kao sat, dijagnostika sve pokazuje ok, momak proba auto, primi se i do budve probije konstantno voznju u crveno i blokade, i odsvira motor, tako da vidjite cija je krivica tu, i bez chipa da se tako vozi svaka masina ce crci

6. a cijene su razlicite od 50 60 70 pa nadalje eura zavisi staocete, pa do 1000 1500 gdje mozete da birate zamjenu kompletne instalacije elektronike i kompa sa novom full programabilnom elektronikom,
risk,is what makes life worth living.
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Na točku ili radilici
+1389+
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sparco »

u sustini stelovanje , dje su srecne drzave se uvijek radi na tocku, jer imaju ljudi dyno i onda izmjere , kod nas ti je sve na okvirno nagadjanje, iskreno, jer nema nacina da utvrdis kolko zaisto finalno snage dobijes , osim ako bas bas perfektno ne poznajes performanse svoje masine pa da donekle uocis , a negdje itekako uocis razliku
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Sve je to lijepo, ali ja baš i nisam siguran u zdravlje takve operacije. Sada ću napisati zašto, možda grešim, ali ovako razmišljam:

Danas se svi djelovi projektuju na kompijuteru, a to znači da se prilikom izrade ostavljaju minimalne tolerancije iz razloga jeftinije izrade. Opet, pojedini djelovi u jeftinijim i skupljim (jačim) modelima su isti radi masivnije poizvodnje, a samim tim i snižavanja cjene proizvodnje.

U slabijem motoru koji ima turbo punjač opet su slabije komponente (npr. opruge u duplom zamajcu, osovina turbo punjača), tako da sumnjam u njihov vijek trajanja.Onda, drugačije podešeni senzori u izduvu u odnosu na jači, a opet prilikom tjuniranja senzori se često ne mjenjaju te ovi znaju sada da šalju pogrešan podatak centralnoj jedinici koja je tjunirana čipom, a za rezultat je brže začepljenje katalizatora (čađ i ostalo).

Što se povećanja snage tiče ne sumnjam da će vješanje, karoserija, mjenjač, pa čak i poluosovine izdržati, ali sumnjam u vjek trajanja turbine, zamajca, kvačila, izduvnog sistema, a ponajpre ulja za podmazivanje ...
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sparco »

sve se to isprati moj wulfy, svaka fabrika bez obzira na sve ostavi malo veci prag tolerancije na sve za ponesto, i sve se iscitava u mapi kompjutera dokle sta moze, i do kojih optimuma , ja ti kazem svaki moj auto koji god da je bio je bio premappiran ili chipovan i nikad problema, sluzbena auta sam mapirao i chipovao evo ih po 4 5 godina bez greske se voze, iz salona uzeta sva
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

sparco wrote:sve se to isprati moj wulfy, svaka fabrika bez obzira na sve ostavi malo veci prag tolerancije na sve za ponesto, i sve se iscitava u mapi kompjutera dokle sta moze, i do kojih optimuma , ja ti kazem svaki moj auto koji god da je bio je bio premappiran ili chipovan i nikad problema, sluzbena auta sam mapirao i chipovao evo ih po 4 5 godina bez greske se voze, iz salona uzeta sva
Again, ukoliko je sve tako što kažeš (u šta ne sumnjam, niti dovodim u pitanje) zašto kola takva ne izlaze iz fabrike. To je kao da treniraš izvrstan fudbalski tim, i pred izlazak na teren kažeš igraču- "Momak obuci ove cipele od 20 kila i igraj fudbal". A onda se neko sjeti, čip-uje fudbalera, da mu obične patike i ojhaaaa.

Sve je ovo OK, ali dvije stvari bih te pitao:

1. Da li čip-ovanje povećava potrošnju - ukoliko povećanje snage i obrtnog momenta dovodi do smanjenja potrošnje, tu bih dao nobelovu nagradu!!!
2. Da li povećana snaga, temperatura, obrtaji i svi ostali zevzevati koji su rezultat povećane performanse motora skraćuju radni vijek i interval između servisa motora - ukoliko ne, to bi se kosilo sa drugim zakonom termodinamike - basically - nož koji se nikada ne istupi, kočnice koje se ne troše, bi bile neke od stvari koje bi se onda dešavale.

Negdje si još spomenuo, da se motor pregrijao, uništio, jer ga je neko vozio na većim obrtajima i zabijao u crveno (omogućeno zbog čip-ovanja) - zar ovo nije normalna zaštita koju ima motor da se ne uništi, kakva je korist skidanja blokade obrtaja.

Ove stvari su razmatrane i u nekim iz legislativnim odborima EU, tako da je bilo koje od tih čip-ovanja u EU regulisano (ne zabranjeno). Većina ovakvih modifikacija se zbog toga radi dosta "underground".

Uglavnom Sparco, par pitanja, ne kritika ni zezanja.

Pozzzz
A gdje ide ovaj put.......
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

obrtaji, temperatura i sve ostalo ostaje isto, samo vise snage ima recimo na 2000rpm chipovan nego ranije, i tu se postize usteda u gorivu jer se auto lakse nosi sa tezinom.
to je u praksi mnogo puta dokazano
recimo sluzbeni klio koji je 1.2i trosi vise nego 1.6
licno znam da je moj audi a4 koji je bio V6 2.6i trosio manje nego 1.8i, jer je vukao lagano iz svih obrtaja

voznja u blokadi ce naravno unistiti svaki agregat kad tad...

a zasto se fabricki ne isporucuju? isporucuju se naravno, samo sto ti to cipovanje iz cjenovnika koji sam vec naveo placas nekih ~1000-2000e
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

DrMracni wrote:mislim da je to jedino isplativo uraditi na turbo motorima
jer se na atmosferskim ne dobije puno ks

evo primjera kolika je razlika u cijeni recimo novih auta, dje je samo "drugi" chip... tj drugacije isprogramiran

2,0 TDI 4x4 81kw/110ks 6G CR 22.998
2,0 TDI 4x4 103kw/140ks 6G CR 23.883
2,0 TDI 4x4 125kw/170ks 6G CR 24.863

evo recimo konkretno koliko bi kostalo chipovanje ovog vw agregata 2.0 TDI sa 110 na 170ks?

to je recimo cjenovnik fabrike, konkretno za Skodu Yeti sa istim paketom opreme
110ks kosta 22.998
170ks kosta 24.863

e sad, sluzbeni senik kojeg trenutno vozim je 1.5dci sa ~100ks i definitivno ne bih imao hrabrosti da ga dodatno pojacam jer mislim da je fabricki izvucen maksimum a da ne pocne bulazniti
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply