Velimlje me je zaista jako inspirisao za passove i jako sam mu zahvalan, nadam se da se nece naljutiti sto sam koristio njegovo ime u putopisu....sve vreme mi je bio u mislima za vreme puta pogotovo na interesantnim mestima.....da nisam slucajno dosao u Svajcarsku i da nema nasih foruma ko zna dali bih ikada obisao ova mesta, zato sam se i trudio da slikam sto vise i da probam da docaram ljudima koje interesuje kroz kakve sam predele prosao....mada slika je jedno a dozivljaj sa lica mesta drugo.....ostaje mi jedino da Vam predlozim ako mozete da sto vise Vas obidjete ove passove...ako jos budem ovde bicu presrecan da se pridruzim.....
Sta je recimo interesantno i cudno....ja danima trazim kako da dodjem do prevoja St.Gottarda gledam mape rute planere i sve mi govori da mi treba jedno 280 km od Luzerna ali skroz je po njima prilaz sa druge strane...nisam bio svestan koliko sam mu prvi put bio blizu.....sada sam krenuo da trazim skroz drugi pass i naleteo sam na njega...prijatno iznenadjen posto sam imao planove da poslusam route planer...kako bih se zeznuo....
Sta je jos ovde interesantgno...prvi put sam obelezio mesta sa planera koja su obelezena kao kljucna kroz koja treba proci...na licu mesta orijentiri su skroz druge naseobine ili crkvice...ili mostovi....tako da cesto nemozete dobiti adekvatan odgovor kuda da idete i desavalo mi se da skrenem sa puta.....sada je bilo mnogo lakse vec sam ukapirao dzade i osecao sam se sigurnije....znao sam da nemogu da zalutam.
Nazalost kasno sam se popeo gore....blizu su mi bila bar jos dva pasa ali na tu stranu nisam isao i nisam hteo da rizikujem noc posto nisam imao adekvatnu opremu....mada i to imam u planu ako bude drustva ...jos bolje....
Jos jedna stvar jako bitna.....pukotine u asfaltu zalivaju nekim katranom jednom zamalo nisam pao zbog toga u blagoj krivini...sreca da nisam isao brze i da nisam dodao jace gas...iovako sam ostavio bar 30 cm. crn trag proklizavanja...... onda ima dosta trkaca sa Supermoto motociklima...neprimajte se da se jurite posto su oni ovde svaki dan.....
I na kraju nisam uzalud pominjao medvedice.....juce vidim u novinama da su se setali po putu sa Bernske strane....ja sam srecom video samo dabrove i divokoze.....
Sto se tice tanke linije ona je u svemu u zivotu prisutna u nasem hobiju mozda nesto vise i zato moramo uvek to imati na umu....
Nemogu a da neuporedim ove Svajcarske pasove sa lepotama Crne Gore ..presao sam preko celog Durmitora od Scepan Polja do Zabljaka i dalje...presao sam preko Komova.....nista manje interesantno a na nekim mestima je priroda cak i lepsa.....kada bi se to malo vise prezentovalo nesumljam da bi privuklo brdo motociklista.....cak sta vise planiram da napravim jednu paralelu izmedju Svajcarske i C.Gore i to uporedo opisem u nekom postu kada budem imao vremena....
Sada kada sam ovde rado bih dosao malo do Vas i do mora to ce se desiti verovatno krajem Avgusta ili pocetkom septembra pa mozemo koju i uzivo....
Sve Vas pozdravljam i zelim Vam da sto lepse i bezbednije provedete ovo leto....ponavljam ako ce neko ovamo neka salje poruku na pm.
Evo i satelita predela kroz koje prodjoh....