Kill Switch???

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Re: Kill Switch???

Post by bu2rider »

ja ga u vecini slucajeva gasim na prekidac.....rijetko rijetko mi se desi da ga ugasim na kljuc......samo mozda po nekad kad zurim....inace uvijek na prekidac....i kad dajem kontakt stalno mi stoji na off dok ne odradi svoje elektronika pa onnda dam ON da pumpa odradi gorivo....jbg tako sam ja chujao da je ispravno..i tako sam sad navikao....
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Evo, citam po stranim forumima. Misljenja su zaista podjeljenja, ali skole ucenja voznje motorom preporucuju koriscenje "kill switch" prekidaca. Zasto? Kada covjek ima naviku da ga koristi, u situacijama kada je on potreban, automatski ce ga i upotrebiti prije nego nastane kakva veca steta. AKo ga ne koristi, trebace ipak koji sekund dok ga se sjeti.
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

Drugari,

Ne zezajte, to je apsolutno ista stvar, kill switch ugasi napajanje motoru, a ključ skroz prekine struju motoru i svijetlima i ostaloj elektrici, u suštini efekat isti.
Ako ideš preko releja, sigurno i isti relej gasi struju, samo što ključ prekida i drugi relej koji skroz gasi napajanje.

Kako mislite da je drugačije gašenje preko ključa i prekidačem, sada se ne zezam, ozbiljno pitam, šta mislite da je drugačije.

Možda neznam,

Pozzz
A gdje ide ovaj put.......
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

I ja trazih po netu,jer uputstvo odaaavno ne dolazi sa mojim motorom :) Nadjoh raznih objasnjenja,od toga da je namijenjen da tokom pada tu ugasis motor :roll: ,pa do ovog sto rekoste zaglavljenog gasa.Najvise mi se svidjelo :) objasnjenje koje je blizu ovome sto je Stex rekao.Gasenje motora na prekidacu,samo se prekida napajanje pumpe za gorivo,dok ostali sistemi rade.gasenjem na kljucu,sve se prekida(osim ventilator hladnjaka),ukljucujuci i kompjuter,sto izaziva nezeljenu iskru i trzaju unazad,cime najvise steti alnaseru.Probah jutros,i stvarno nema uopste onog zvuka(udara) pri gasenju, preko prekidaca :shock: Nisam siguran i dalje za sta je,ali mislim da cu pocet preko njega da gasim,pa bude li u stvari Kill Switch za MOTOR,javljam da drugi to ne rade :lol:
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

Sada vidjeh malo ovu tematiku na par sajtova, u suštini ista stvar, by the way, ne zove se Kill Switch, već Engine Cut Off switch.

Na dosta motora procedura je sljedeća

Prekidač gasi motor, pumpu, osim svjetala, instrumenata i ventilatora,

Ključ gasi sve

Meni je jako važno, pogotovu ako sam na ubrdici/nizbrdici da mogu da ugasim motor a da ne skidam ruke sa volana, to mi dođe kao ručna.

Možda sam u krivu, ali tako navikao,

Pozzz
A gdje ide ovaj put.......
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Slowhand wrote:Meni je jako važno, pogotovu ako sam na ubrdici/nizbrdici da mogu da ugasim motor a da ne skidam ruke sa volana, to mi dođe kao ručna.
Uuuu,dobra fora...nikad se ne bi sjetio. :doh:
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

sa klljucem se gasi sva struja, i sasvim dovoljan razlog je sto se nikad nece desiti da se isprazni akumulator.
kill switch je samo precica kad situacija tako trazi, kao sto Slowhand rece.
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Nik15
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamahu XT660X

Post by Nik15 »

bu2rider wrote:ja ga u vecini slucajeva gasim na prekidac.....rijetko rijetko mi se desi da ga ugasim na kljuc......samo mozda po nekad kad zurim....inace uvijek na prekidac....i kad dajem kontakt stalno mi stoji na off dok ne odradi svoje elektronika pa onnda dam ON da pumpa odradi gorivo....jbg tako sam ja chujao da je ispravno..i tako sam sad navikao....
ista stvar....
al dok ne utvrdimo sta je pravilno gasicu tako sto cu ga ubacit u brzinu i spustit nogar :D
SteX
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 6225SMC '07

Post by SteX »

VeDzA wrote:I ja trazih po netu,jer uputstvo odaaavno ne dolazi sa mojim motorom :) Nadjoh raznih objasnjenja,od toga da je namijenjen da tokom pada tu ugasis motor :roll: ,pa do ovog sto rekoste zaglavljenog gasa.Najvise mi se svidjelo :) objasnjenje koje je blizu ovome sto je Stex rekao.Gasenje motora na prekidacu,samo se prekida napajanje pumpe za gorivo,dok ostali sistemi rade.gasenjem na kljucu,sve se prekida(osim ventilator hladnjaka),ukljucujuci i kompjuter,sto izaziva nezeljenu iskru i trzaju unazad,cime najvise steti alnaseru.Probah jutros,i stvarno nema uopste onog zvuka(udara) pri gasenju, preko prekidaca :shock: Nisam siguran i dalje za sta je,ali mislim da cu pocet preko njega da gasim,pa bude li u stvari Kill Switch za MOTOR,javljam da drugi to ne rade :lol:
Dobro si zapazio za klik kad ugasish na kljuch isto je kad pre brzo pustish kvachilo pa se chuje KLUNK veliki :D

ne znam al ja sam se naslusho sa svih stvari i ovo sht osam napisao shto mi je recheno sa vishe strana mi zvuchi logichno pa ga koristim imam PDF format na kompu uputstvo za mi motor pa cu bash poslije predavanja da pogledam da vidim shta je tachno recheno. :D
Never Regret anything you do, because in the end those are the things that make you who you are.
http://www.facebook.com/stexmne
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

"Slowhand"

Meni je jako važno, pogotovu ako sam na ubrdici/nizbrdici da mogu da ugasim motor a da ne skidam ruke sa volana, to mi dođe kao ručna.
sa desne strane, pored nogara na kom stavljaš desnu nogu, postoji jedna poluga koju kad pritisneš dovoljno jako ono ti zablokira zadnji točak. Zovu ga nožna(zadnja) kočnica, a ne moraš micat ruke s volana. Genijalno! :mrgreen:
morao sam, bilo je jače od mene :D

inače, lično nikad ne koristim ovaj svič, ako do sad nisam ništa poremetio neću ni po sad nadam se...
Post Reply