Ian Coates 12 godina putuje po svjetu Motorom ! U Kotoru

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Re: Ian Coates 12 godina putuje po svjetu Motorom ! U Kotoru

Post by wulfy »

BEZ MAPE I PLANA UPOZNAJE PLANETU

Putujući po svijetu Britanac Ijan Kouts stigao u Crnu Goru

Na nagovor grupe bajkera iz Kotora, koje je sreo u Makedoniji, krenuo da obiđe zemlju za koju, kako kaže, nije ni znao da postoji

Penzionisani 68-godišnji Britanac Ijan Kouts prije desetak godina krenuo je na četvoromjesečni put, ali se od tada nije vraćao kući. Svoju suprugu je za svo to vrijeme vidio svega sedam puta.
Kouts je danas na listu zemalja koje je obišao, od kada je krenuo na put 1999. stavio i Crnu Goru. On je na nagovor grupe bajkera iz Kotora, koje je sreo u Makedoniji, krenuo da obiđe zemlju za koju, kako je kazao, nije ni znao da postoji.
U razgovoru za "Vijesti", ispričao je da putuje bez mape i GPS-a, bez ikakvog plana i rasporeda, ali sa željom da upozna različita mjesta i ljude.
"Svaki dan za mene je jedna nova i interesantna priča. Prošlog aprila sam krenuo za Vladivostok, prošao sam kroz istočnu i srednju Rusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Rumuniju, Tursku, Grčku, Makednoniju, nakon čega sam kroz Albaniju stigao i do vaše zemlje", ispričao je on.
Crna Gora mu se, kako kaže, svidjela, pa naljepnica sa imenom naše zemlje već je našla mjesto na njegovom motoru. Kouts, pak, ističe da je zanimljivo da niko od ljudi koje svakodnevno obavještava o svojim putovanjima nije čuo za Crnu Goru, niti zna gdje se ona nalazi.
"Kada sam kazao da sam došao u Crnu Goru svi su me pitali šta opet radim u Africi. Kada sam objasnio da nisam na tom kontinentu, već u Evropi, mislili su da sam u Španiji ili Italiji. Začudili su se kada sam kazao da se radi o državi, a ne gradu”, objasnio je on.

Sretao samo fine ljude

Mnogi ljudi širom svijeta htjeli bi da rade isto što i Kouts, ali im najčešće nedostaje hrabrosti. Oni koji žude za putovanjem oko svijeta na internetu mogu pratiti putanju penzionera avanturiste.
Ipak, od loših stvari koji mu se mogu desiti na putu Ijan nema strah. Kako je kazao "do sada je sretao samo fine ljude".
Prema njegovim riječima najvoljniji da pomognu su upravo najsiromašniji stanovnici sela i zabačenih predjela.
"Kad izađete iz gradova, ljudi su svuda u svijetu isti. Nema razlike. Puno je dobrih ljudi u gradovima, ali tamo ima i onih loših. Međutim, kada uđete u unutrašnjost svi su otvoreni i žele pomoći", priča Kouts.
Kao mehaničar, i on je često od koristi onima na koje nailazi na svojim putovanjima. A do sada ga ni bolesti nijesu mogle spriječiti u tome da ne prekida više od deset godina dugo putovanje.
"Nakon operacije kičme koju sam imao na Novom Zelandu 2003. godine rekli su mi da moram ići kući i odmarati. Međutim, ja sam tada krenuo u Argentinu, pa u Aljasku", priča on.

10 godina van kuće

Za deset godina provedenih van kuće, Kouts je naučio da se sam snalazi, kuva, spava u šatoru, a dok je u pustinji od divljih životinja se čuva tako što ostaje “savršeno prirodan”.
"Dok sam bio u Africi nijesam koristio preparate protiv komaraca, nijesam se kupao, nisam pušio, ni palio vatru, jer životinje osjete sve stvari koje nijesu prirodne”, objasnio je on.
Živahnom penzioneru iz Velike Britanije treba nešto više od dvadeset eura dnevno za gorivo i hranu, pa mu novac šalje porodica.
Iako svoju porodicu u poslednjih desetak godina nije gledao tako često, Kouts ima njihovu podršku. Kako kaže, obećao je da će se ove godine vratiti kući kako bi sa porodicom proslavio 69. rođendan. Ipak, Ijan ne planira da dugo ostane u Velikoj Britaniji.
"Kada 2013. napunim 70 godina krećem opet na put oko svijeta, ali ću možda ovog puta drugim redosledom obilaziti zemlje", kazao je on.

U pustinji predavao engleski

Tokom svog višegodišnjeg putovanja Ijan se pored mehanike bavio i predavanjem. Kouts se jednom izgubio u afričkoj pustinji, i bio sam dvije nedjelje.
Stanovnici su ga pronašli i spasili, a u tom selu je upoznao i učitelja koji ga je zamolio da njegovim đacima daje časove engleskog jezika.
On je kazao da se često se ne može ni sporazumijeti sa ljudima, “ipak uz određenu gestikulaciju svi razumiju šta želim da kažem”, objasnio je on kako se sporazumijeva sa ljudima iz cijelog svijeta.

izvor: http://www.vijesti.me" onclick="window.open(this.href);return false;
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

"THESE ARE SOME OF THE COUNTERS I HAVE BEEN TO ON MY TRIP .IRELAND SCOTLAND NORWAY SWEDEN FARO ISLES ICELAND ALL EUROPE SOUTH AFRICA NAMIBIA SWAZILAND MOZAMBIQUE ZAMBIA ZIMBABWE BOTSWANA MALAWI TANZANIA &ZANZIBAR UGANDA ETHIOPIA SUDAN EGYPT CYPRUS AUSTRALIA & TASMANIA NEW ZEALAND ARGENTINA CHILLY URUGUAY PARAGUAY BRAZIL BOLIVIA PERU ECUADOR COLUMBIA VENEZUELA TRINIDAD & TOBAGO PANAMA COSTA RICA NICARAGUA EL SALVADOR HONDURAS GUATEMALA BELIZE MEXICO USA CANADA ALASKA RUSSIA UKRAINE MOLDOVA ROMANIA BULGARIA GREECE CARIBBEAN ISLAND PACIFIC ISLANDS . SOME MORE BUT I WOULD HAVE TO LOOK AT A WORLD MAP I HAVE FORGOTTEN THERE NAMES. "
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Samo neka je zdravo on, no mi se cini da i ako je bio zdrav prije 12 godina, vise nije. Vidim neko prividno opste odusevljenje ovim nacinom zivota, 12 godina bez familije, bez kuceta i maceta, sumnjam da je ovo pravilo dobrog zivota, vise neki extremni izuzetak.
I kad stojim tesko me pratiti...
Laki 086
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Vozio sam nekad, sad idem pjeski...........

Post by Laki 086 »

Space Director wrote:Samo neka je zdravo on, no mi se cini da i ako je bio zdrav prije 12 godina, vise nije. Vidim neko prividno opste odusevljenje ovim nacinom zivota, 12 godina bez familije, bez kuceta i maceta, sumnjam da je ovo pravilo dobrog zivota, vise neki extremni izuzetak.
Ovaj putuje i uziva, a ja sam putova 20god. bez kuceta i maceta i sa vrlo malo uzivanja, djeca su mi porasla bez mene.
Da ti pravo kazem ne bih se ljutio da sad provedem 10god ka ovaj, pa neka pogrijesim!!!!!!!!
Dusan Radovic:
" Pre nego što ostarite, potrošite mladost. Mnoge starosti imaju velike zalihe neostvarenih mladalačkih želja. "
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

Cova je koliko sam ukapirao krenuo sa nekih 50ak godina, sto znaci u tom momentu je bio u braku izmedju 20 i 30 godina... Nesto mi kaze kad dodjem/mo u taj stadijum zivota, da njegova odluka ce biti mnogo razumljivija :)
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

djodja wrote:Cova je koliko sam ukapirao krenuo sa nekih 50ak godina, sto znaci u tom momentu je bio u braku izmedju 20 i 30 godina... Nesto mi kaze kad dodjem/mo u taj stadijum zivota, da njegova odluka ce biti mnogo razumljivija :)
i prije i prije ... ali tek tada m.da ojacaju
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Danas sam ga upoznao, super lik. Ali mislim da ja nebi mogao ovako. Sto je mnogo, mnogo je.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Gacho
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: X city

Post by Gacho »

Kada se jednom odmetnes i pocnes zivjeti skitackim zivotom kao ja sto sam posao od 19 godina na brod,tesko se od toga odrice ,ali sada bih mogao bez broda ali vezat se za jedno mjesto tesko,ma dovoljna mi je Crna Gora i ovo malo okoline za izdusiti,Svaka cast ovom Gospodinu Avanturisti lijepo je cuti i vidjeti ali ne znam da li bih mogao tako
F'the Coca .F,the pizza all we need is Shljivovitza
Lu$o
Grijač guma
Grijač guma

Post by Lu$o »

DR. MRačni evo prilika za tebe kako se počinje.

:dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
Sjutra Italija a 15 Grčka :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o
Filip
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Spyder 50cc

Post by Filip »

Svaka cast cici pardon momku! Citao sam vec o njemu, i bio mnogo pozitivno iznenadjen!
Post Reply