Kontra upravljanje
- ice
- NLB Moderator
- Vozim: BMW S1000XR
Re: Kontra upravljanje
Imenjace, odradi kako napisah gore onaj test pravinom pa kad provališ reakcije onda se bakći krivinama
u suštini je strašno prosto, samo je pitanje koliko ćeš iskoristit kontriranja da ne prećeraš pa se sastaviš sa ground zero 
- Galiot
- NLB Moderator
- Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E - Location: Risan,MNE
Jako dugo vremena koristim ovu tehniku i verujte da ne mogu zamisliti vožnju bez toga.Mračni,znam da ti zvuči čudno ali probaj i vidićeš da radi,samo polako,kako reče ice. Strašna stvar za iznenadne situacije,kao npr.ona krivina u Kamenare što je Space director spominje,jer ti omogučava da koriguješ putanju bez naglih pokreta i mijenjanja svog položaja a samim tim i bez uznemiravanja motora.
Kad malo bolje razmislim,može se povući paralela ove tehnike sa tehnikom vožnje supermotarda,pa samim tim i speedway-a,gde se koristi slična tehnika ali uz veću količinu gasa i proklizavanje za prolazak kroz krivinu.
Kad malo bolje razmislim,može se povući paralela ove tehnike sa tehnikom vožnje supermotarda,pa samim tim i speedway-a,gde se koristi slična tehnika ali uz veću količinu gasa i proklizavanje za prolazak kroz krivinu.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
- DrMracni
- NLB Moderator
- Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride - Location: Niksic - Kotor
e pa tako objasni, sa proklizavanjem
salim se, kontam, samo moram i namjerno to da probam
dakle nesto ovog tipa
salim se, kontam, samo moram i namjerno to da probam
dakle nesto ovog tipa
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
NikGold
- NLB Moderator
- Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r
Mračni ako ja smijem što reć . Posle puno god provedenih na skuterima prebacim se na motor ,ali vidim ja skutere naginjo da stružu a motor nešto frka i sjetim se da sam neđe čitao o ovome . Ulazim u desnu krivinu , naginjem i guram desnu ruku naprijed .Iznenadio sam se sa kakvom lakoćom sam počeo da ulazim u krivine . Znam da sam još uvijek smiješan ali mi lakše ide .poz
+1389+
- Goran69
- Grijač guma

- Vozim: Zato sto volim .......
Ono sto sam ja prvo procitao za ulazak u krivinu jer me to normalno jako interesovalo (i ja sada to tako radim) se odnosi na sledece postupkeDrMracni wrote:hahha hmm...shangry-la wrote:Mracni,Probajpa ces nam pricati dozivljaje
![]()
dakle ovakom shematski predstavljeno![]()
kad se koristi kontra upravljanje, kad ulazis ili kad si vec u krivini (da bi efekat bio bolji)
Uspori (pred svaku krivinu treba usporiti i postaviti se na spoljnu stranu okuke)
Pogledaj (Ocijeni krivinu i procijeni kako mozes uci u nju)
Obori (Kontra upravljanjem obori motor)
Gas (cijelo vrijem u krivini polako dodaj gas)
E sad sa ovim gasom sam imao najvise problema jer mi se cinjelo da cu zaista kako dodajem gas prosto biti izbacen, proklizan i tako to. Medjutim sto se desava sa motorom dok je nagnut je da su tockovi na mnogo manjem obimu nalonjeni na asfalt to jest manji je obim tocka koji dira asfalt. Ako se ne dodaje gas u stvari motor ce usporiti. Kad se dodaje polako gas ostajes na nivou brzine sa kojom si usao u krivinu. Kako ispravljas motor onda se obim povecava i ti naravno ubrzavas.
Drugo sto se desava je to da dodavanjem gasa motor se polako uzdize i postoji manja opasnost da ces zakaciti asfalt.
To je ono sto sam ja procitao u jednoj od najboljih knjiga na svijetu o motorima koju toplo preporucuju svugdje svi bajkeri. Proficient Motorcycling od Davida Hugh-a.
Ovdje ima ljudi sa mnogo vecim iskustvom od mene (prirodno) no forum kao forum ima svako pravo da kaze nesto.
Better to go in slow and come out fast, than to go in fast and come out dead
-
bmw
- Biker wannabe

- Vozim: bmw R 1200 C
bmw R 1200 GS
.... jedna VRLO važna stvar prolaska kroz krivine...mada možda nije toliko vezana na tehniku, več na sigurnost.....a to je GLEDANJE, odnosno gde je pogled usmeren pri prolasku kroz krivinu....Goran69 wrote:
Ono sto sam ja prvo procitao za ulazak u krivinu jer me to normalno jako interesovalo (i ja sada to tako radim) se odnosi na sledece postupke
Uspori (pred svaku krivinu treba usporiti i postaviti se na spoljnu stranu okuke)
E sad sa ovim gasom sam imao najvise problema jer mi se cinjelo da cu zaista kako dodajem gas prosto biti izbacen, proklizan i tako to. Medjutim sto se desava sa motorom dok je nagnut je da su tockovi na mnogo manjem obimu nalonjeni na asfalt to jest manji je obim tocka koji dira asfalt. Ako se ne dodaje gas u stvari motor ce usporiti. Kad se dodaje polako gas ostajes na nivou brzine sa kojom si usao u krivinu. Kako ispravljas motor onda se obim povecava i ti naravno ubrzavas.
Drugo sto se desava je to da dodavanjem gasa motor se polako uzdize i postoji manja opasnost da ces zakaciti asfalt.
To je ono sto sam ja procitao u jednoj od najboljih knjiga na svijetu o motorima koju toplo preporucuju svugdje svi bajkeri. Proficient Motorcycling od Davida Hugh-a.
Ovdje ima ljudi sa mnogo vecim iskustvom od mene (prirodno) no forum kao forum ima svako pravo da kaze nesto.
- DrMracni
- NLB Moderator
- Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride - Location: Niksic - Kotor
to da, dje gledas tuda i ides
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
- Goran69
- Grijač guma

Jeste ...to je onaj dio u koji kaze pogledaj. CaK DETALJNIJE treba gledati kroz okuku.
- Space Director
- NLB Moderator
- Vozim: TDM 900
Upravo je obratno, kad zavrnes gas, motor ce jos vise da zalegne i brze prodje kroz krivinu.Goran69 wrote:Ono sto sam ja prvo procitao za ulazak u krivinu jer me to normalno jako interesovalo (i ja sada to tako radim) se odnosi na sledece postupkeDrMracni wrote:hahha hmm...shangry-la wrote:Mracni,Probajpa ces nam pricati dozivljaje
![]()
dakle ovakom shematski predstavljeno![]()
kad se koristi kontra upravljanje, kad ulazis ili kad si vec u krivini (da bi efekat bio bolji)
I kad stojim tesko me pratiti...
- Goran69
- Grijač guma

Upravo o tome pricamo da ne treba gasom kontrolisati zalijeganje nego kontraupravljanjem....a gas dodavati. No vjerovatno svako ima svoju tehniku koje se drzi.