Laserska reglaza tockova za motocikle

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Re: Laserska reglaza tockova za motocikle

Post by sparco »

ili u prevodu kako se to camber mijenja na tocku motorcikla ? evo kolko vidju na netu to je zamjena za one strune sto razvlace trkaci, i podesava se tako zadnja viljuska da oba tocka gaze u istu liniju
risk,is what makes life worth living.
doktor067
Stoper
Stoper
Vozim: honda cbr600rr

Post by doktor067 »

Ja sam bio malo u pocetku kad je pocinja sa radom,pa podjoh na pice da vrijeme izgubim malo,al cini mi se da je isti sistem rada kao kod auta.
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Razgovarao sam sa Grgićem,doduše jako kratko jer je bio u gužvi i objasnio mi je da je isti princip kao kod auta. Poravnavaju se prednji i zadnji točak da gaze istu liniju,da se prate,npr,priliko menjanja guma da se dovedu u istu ravan ili ne daj Bože nakon pada da se provjeri da li je motor (ciklistika :mrgreen: ) u pravcu.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
urke
Grijač guma
Grijač guma

Post by urke »

Galiot wrote:Razgovarao sam sa Grgićem,doduše jako kratko jer je bio u gužvi i objasnio mi je da je isti princip kao kod auta. Poravnavaju se prednji i zadnji točak da gaze istu liniju,da se prate,npr,priliko menjanja guma da se dovedu u istu ravan ili ne daj Bože nakon pada da se provjeri da li je motor (ciklistika :mrgreen: ) u pravcu.
moja logika,
ako je motor u vinklu sto se kaze,i ako je zadnji tocak dobro nastelovan ..tockovi moraju biti u liniji....i tu nema sta da se dira,sem ako je nesto krivo ,onda naravno da treba da se tockovi poravnaju sa improvizovanim piksnama ili sajbnama....mislium da je to to ....jer ne vidjoh na serijskim civilnim motorima da je fabrika ostavila tu mogucnost centriranja :think:
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

urke wrote:
Galiot wrote:Razgovarao sam sa Grgićem,doduše jako kratko jer je bio u gužvi i objasnio mi je da je isti princip kao kod auta. Poravnavaju se prednji i zadnji točak da gaze istu liniju,da se prate,npr,priliko menjanja guma da se dovedu u istu ravan ili ne daj Bože nakon pada da se provjeri da li je motor (ciklistika :mrgreen: ) u pravcu.
moja logika,
ako je motor u vinklu sto se kaze,i ako je zadnji tocak dobro nastelovan ..tockovi moraju biti u liniji....i tu nema sta da se dira,sem ako je nesto krivo ,onda naravno da treba da se tockovi poravnaju sa improvizovanim piksnama ili sajbnama....mislium da je to to ....jer ne vidjoh na serijskim civilnim motorima da je fabrika ostavila tu mogucnost centriranja :think:

:text-+1:

To smo nekad na bicikla radili,kad nam felma "dira" kocnicu ,ili "sasiju",u ekstremnim slucajevima :mrgreen:
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Sto se tice reglaze tockova princip na motociklima i na automobilima uopste nije i ne moze biti isti jer se radi o potpuno razlicitim konstrukcijama ogibljenja. Kod auta se reglaza radi na prednjim tockovima, dok se na zadnjim tockovima kod vecine auta reglaza i ne moze raditi. Kod motocikla se reglaza moze raditi na zadnjem tocku dok se na prednjem tocku motocikla reglaza ne moze raditi. Reglaza se ne moze raditi ni na zadnjem tocku kod motocikla sa jednokrakim zadnjim ogibljenjem i kod motocikla sa kardanskim prenosom. Reglaza zadnjeg tocka se svodi na podesavanje pravca, da bi se zadnji i prednji tocak doveli u istu ravan. Sve to moze da se uradi veoma lako jer na zadnjoj viljusci sa desne i lijeve strane postoje precizne oznake prema kojima se zadnji tocak moze centrirati.
doktor067
Stoper
Stoper
Vozim: honda cbr600rr

Post by doktor067 »

Ja mislim da to nije ni malo naivno odradit,jer su u pitanju dva tocka a ne cetiri tako da oni moraju biti strogo u pravoj liniji jer na extremnim brzinama a pogotovo u krivinama se to osjeti tako znalci kazu,a niko od nas ne pomisli na tockove kakvi su pogotovo kad kupujemo polovni motor,okle znamo koje su ga sve muke ubijale :? jer svi mi vecinom od oka gledamo. Ako je vec fabrika izbacila taj aparat posebno za reglazu za motocikle,ja je nebih ispravljao.
urke
Grijač guma
Grijač guma

Post by urke »

Pa to mu onda dodje centriranje zadnjeg tocka na odnosu na prednji !
ako je sve ispravno i pod uslovom da nista nije krivo i oznake da nisu ostecenje na zadnjoj viljusci, i od oka se zadnjji tocak moze nastelovati u milimetar!!! svi smo to radili podosta puta,i to nije nikakva filozovija,jedino sa aparatom ce se sve to brze i sigurnije uraditi,tako da to nije nikakva posebna filozofija...
a za grgu sve cestitke na postignutim rezultatima :clap:
jagerbd
NLB Moderator
Vozim: Speed triple 1050 - 2005
Vespa PX 200 - 1987

Post by jagerbd »

http://www.laser-lines.com/intro.html...ko" onclick="window.open(this.href);return false; hoce neka cita malo
a evo i jos http://www.lazertrack.com/product_3.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Speed triple 1050 2005
Vespa PX 200 1987
Grga
Stoper
Stoper
Vozim: Honda cbr 600 rr

Post by Grga »

Otprilike nemam sta vise da vam kazem od onoga sto je receno. Ipak da rezimiram. Ovo je laserska reglaza zadnjeg tocka, sa kojom se zadnji tocak dovodi u apsolunu liniju sa prednjim tockom. Neuporedivo je tacnije nego kad radimo rucno I omogucava nam da nam se motor identicno ponasa u lijevim I desnim krivinama. Pri blazim voznjama se puno ne primijeti razlika u putanjama prednjeg I zadnjeg tocka, dok se pri vecem nagibu u krivini I agresivnijem kocenju, razika u putanjama prilicno osjeti. Inace, ovu stvar smo o mi prvi put vidjeli na trkama, to se tamo dosta koristi, pogotovo nakon pada (koji je sastavni dio trke).
Post Reply