Vize i 1. Januar

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Re: Vize i 1. Januar

Post by wulfy »

Definitivno, sa pasošem u rukama možemo u sve ove države:

EVROPA
- Albanija
- Andora
- Austrija
- Belorusija
- Belgija
- Bosna i Hercegovina
- Bugarska
- Češka
- Danska
- Estonija
- Farska ostrva
- Finska
- Francuska
- Grčka
- Grenland
- Hrvatska
- Holandija
- Italija
- Island
- Kipar
- Kosovo
- Letonija
- Lihenštajn
- Litvanija
- Luksemburg
- Mađarska
- Makedonija
- Malta
- Monako
- Norveška
- Njemačka
- Poljska
- Portugalija
- Rumunija
- Rusija
- San Marino
- Slovačka
- Slovenija
- Srbija
- Španija
- Švajcarska
- Švedska
- Turska
- Vatikan

AZIJA
- Fidži
- Izrael
- Južna Koreja
- Kukova ostrva
- Maldivi
- Mikronezija
- Nauru
- Palau
- Samoa
- Singapur
- Tuvalu

AMERIKA
- Argentina
- Čile
- Dominika
- Ekvador
- Haiti
- Kostarika
- Kuba
- Peru
- Sveti Vincent i Grenadini
- Trinidad i Tobago

AFRIKA
- Bocvana
- Niger
- Sejšeli
- Tunis

za ove države nam treba viza, ali se ona dobija na granici

EVROPA
- Armenija
- Gruzija
- Ukrajna

AZIJA
- Azerbejdžan
- Bangladeš
- Istočni Timor
- Jordan
- Kambodža
- Laos
- Libanon
- Makao
- Mongolija
- Nepal
- Šri Lanka

AMERIKA
- Jamajka

AFRIKA
- Burkina Faso
- Cape Verde
- Comoros
- Džibuti
- Egipat
- Kenija
- Madagaskar
- Mozambik
- Tanzanija
- Togo
- Uganda
- Zambija
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Pa sad ovaj, hmm .. Nije to baš tako pasoš i putuj igumane. Po nekim naslovima u srpskoj štampi pošli su korak ispred nas u iskrenosti .Naaime i dalje će za većinu zemalja biti potrebno garantno pismo ili pozivno pismo ,osiguranje, povratna karta , rezervacija hotela , dokaz o bankovnom saldu (min 50-100 e dnevno za trajanje boravka) i to će vam sve carinik mooožda tražiti prilikom ulaska + njegovo diskreciono pravo da vas ne pusti . Zapravo sve ostaje skoro isto prilikom putovanja kao prije sem čekanja u redu za vize ispred ambasade.
Tako da sam možda malo razočarao one koji su mislili pasoš i grlom u jagode .
A tek da ne pominjem teh ispravnost vozila i opremu .Fixne kuke na autima , neatestirani plinovi , šoferšajbne, dizeli koji dime ,gume , pp aparati, prva pomoć , fluoprsluk .
Koliko nas ima prvu pomoć na motoru i fluoprsluk a majstori. Eo ja prvi nemam. poz

ps. Roki šalji ta garantna
+1389+
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

To što ne moraš mjesec dana planirati putovanje, već se može odluka donjeti u 5 dana znači puno u smislu slobode pogotovo.

Što se tiče ,,ponašanja'' na granici i unutar neke države, tu ne bi trebalo biti problema SAMO se treba pridržavati pravila. Fluroscetni prsluk je 3 €, a ima ga na svakoj bolje opremljenoj benziskoj pumpi. Što se papirologije tiče, ona nam je trebala i za najbliže susjede (Hrvatska npr.), a to su:

- pasoš
- međunarodna vozačka dozvola (izdaje se u AMD, potrebne dvije slike, važeća vozačka dozvola, važeći pasoš i 30 eura)
- zeleni karton (uz redovnu polisu osiguranja treba doplatiti 15 eura)
- ukoliko vozilo nije rekistrovano na vas onda treba međunarodno ovlašćenje (izdaje se u AMD, potrebno prisustvo i vlasnika vozila, lične karte i 30 eura)
- novčana garancija (za Hrvatsku je npr. 175 eura)
- naljepnica na vozilu sa oznakom MNE na bijeloj podlozi (bez obzira što imamo na tablicama oznake ;) )

To je ono što ti treba formalno, i pitanje je hoće li ti uopšte tražiti. Ja lično, se ne sjećam kada su mi tražili u zadnjih dvije godine ovo na Hrvatskoj granici, ali u početku (prve godine) od kada su ukinuli vize tražili su sve ovo (jedanput sam vraćen jer nisam imao dovoljno novca kod sebe). Najćešće se traži samo pasoš i zeleni karton, ali ipak bolje je imati sve ovo da te ne bi zbog glupe formalnosti vratili sa granice. Poželjno je za neke destinacije imati još i zdrastveno osiguranje.

Za prsluk, prvu pomoć, i sl. treba se upoznati sa osnovnim saobraćajnim pravilima države u koju se putuje (ili koja je tranzitna) i ... vozi, sve po propisu i nema šta da se sekiraš.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

NikGold wrote:Pa sad ovaj, hmm .. Nije to baš tako pasoš i putuj igumane. Po nekim naslovima u srpskoj štampi pošli su korak ispred nas u iskrenosti .Naaime i dalje će za većinu zemalja biti potrebno garantno pismo ili pozivno pismo ,osiguranje, povratna karta , rezervacija hotela , dokaz o bankovnom saldu (min 50-100 e dnevno za trajanje boravka) i to će vam sve carinik mooožda tražiti prilikom ulaska + njegovo diskreciono pravo da vas ne pusti . Zapravo sve ostaje skoro isto prilikom putovanja kao prije sem čekanja u redu za vize ispred ambasade.
Tako da sam možda malo razočarao one koji su mislili pasoš i grlom u jagode .
A tek da ne pominjem teh ispravnost vozila i opremu .Fixne kuke na autima , neatestirani plinovi , šoferšajbne, dizeli koji dime ,gume , pp aparati, prva pomoć , fluoprsluk .
Koliko nas ima prvu pomoć na motoru i fluoprsluk a majstori. Eo ja prvi nemam. poz

ps. Roki šalji ta garantna

Istina je dobar dio ovih stvari, pogotovo sa putnim osiguranjem (ja inače ne putujem napolje bez toga) i dokaz o sredstvima, dovoljna je tu kreditna kartica. Pozivno pismo ne treba, svrha posjete može biti turizam.
Što se tiče rezervacije smještaja, takođe i to rijetko, bez ako ne naletiš na nekog mrzovoljnog...
A gdje ide ovaj put.......
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

mislim da nece biti nikakvih problema. i do sad dok je bilo tesko dobiti vizu, niko me nikad nije kontrolisao na granici a uvijek je auto bilo puno opreme i ljudi :D
e sad naravno ako vide pun kombi ljudi koji izgledaju kao da su izbjeglice naravno da ce iskontorlisati da li imaju novca za boravak.
opremu treba obavezno imati, nikad se ne zna.
a od svih papira samo su pasose gledali, ni vozacku ni saobracajnu bukvalno nista.

evropa je shvatila da je karantinom sve veci jaz izmedju nas i njih a neminovnost je da jednog dana budemo u zajednici pa su poceli da popustaju...

i vala odoh sad do eu da provjerim je li ovo tacno sto pricam :D
alipi here i come :)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

DrMracni wrote:
evropa je shvatila da je karantinom sve veci jaz izmedju nas i njih ........
e jes im stalo do nas i nasega misljenja u PM
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

ako ih to ne iscupa iz ove krize nece nista :lol:
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

Evo formalno svaka cast sto su konacno skinuli vize a onako za sebe necu da izgovorim naglas.... Sto se tice evropskih integracija ja nebih dalje.......
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

zato večeras u neku kafanu da se dočeka ovaj 19ti i prelaz na bezvizni režim. sve ću pit ova šengenska piva, da se prilagodim!
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Ko prvi pređe neka se javi s utiscima :)

Danas me obradovalo i ono otvaranje mosta na Vranjske Njive, konačno ne moram preko Beograda ić u Pipere ;)
Post Reply