Peticija za smanjenje registracije???

Post Reply
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Re: Peticija za smanjenje registracije???

Post by sLowRider »

veskotg wrote:I što zaključiste?

poslato sa gornje police iz špajza

Da se raspitamo dje daju na masu rata :)
Hold your horses, man
Freeride
cavlovic
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 SM-T

Post by cavlovic »

Asta wrote:- Nas ne zanima kriza.
- Nas ne zanima koliko im treba vremena za analiziranje
- Nas ne zanima koliko ce to njih da kosta.
Hvala bogu ima hiljade (i previse) zaposlenih pametnih ljudi u drzavi koji to treba da ostvare nezavisno od krize i drugih faktora. Zar treba da im mi napravimo zakon, sve sracunamo, da im kazemo za registraciju na 6 mjeseci da ne smiju da prepolove troskove na pola jer se to drzavi ne isplati nego da udare 75% od toga sto bi platili za 12 mjeseci... i onda fino postavimo da potpisu i gotovo....

Mi smo tu da strajkujemo i trazimo nasa prava. Ako tako gledas na stvari onda najbolje da nista ne trazimo nego da se pokrijemo po usima i cutimo. Ne daj boze da ostetimo drzavu za koji dinar. I nas ne zanima koliko ce to drzavu ostetit i gdje ce oni to nadomjestit... Neka oni razmisljaju o tome. I ovako im to super ide od ruke (cough KAP cough). :clap:
Mislim da pogresno sagledas stvari. Drzava ne izlazi u susret zato sto je neki zahtjev opravdan, nego sto se boji od necega.

Mislim da je nas najbolji adut da im jasno stavimo doznanja da je trenutna cijena registracije opsta kradja i da zaprijetimo da motocikle uopste nece znacajan dio registrovati i da ce ostati bez mnogo vise prihoda ako ne izadju nama u susret sa zahtjevom. Pitanje je ima li kriticne mase za tako nesto? Ko je ovdje spreman da se bori time sto nece voziti svoj motocikl neko vrijeme? Ja jesam, ako je to potrebno.

Aduti tipa: to moze u Hrvatskoj i Italiji a kod nas ne, nista ne znace. Mi ne zivimo tamo. Mi zivimo u CG. Nama je cijena prevelika i MI zahtijevamo manju cijenu inace se pozdravite od prihoda. To bi po meni trebao stav da bude. Naravno, iz to napraviti neku analizu gdje i koliko cijene korigovati.
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

cavlovic wrote: Pitanje je ima li kriticne mase za tako nesto? Ko je ovdje spreman da se bori time sto nece voziti svoj motocikl neko vrijeme? Ja jesam, ako je to potrebno.
E, ja mislim da smo dotakli suštinu zbog koje sam ja, nažalost, skeptik po pitanju svega ovoga. A to je činjenica da je ogromna većina nas dobra na priču, ali se vrlo brzo pokoleba kad treba mrdnuti g_zicom da se nešto konkretno uradi, a kamoli ako još treba i podnijeti neku ličnu žrtvu zarad opšteg dobra kao što je pomenuti bojkot vožnje i registracije. Ipak, nadam se da će na kraju biti drugačije...
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Mislim da bi na taj bojkot gore pomenuti odreagovali "pa bojkotujte, taman jedna briga manje po putevima" Obzirom da je registrovano nesto oko par hiljada motora, cini mi se, ne bi bila ni toliko velika steta da se ne regustruju svi, a kamo li dio. Tako da mislim da to nije nesto sto bi urodilo plodom. Ali dati uporedne cijene sa okruzenjem, i ostatkom EU (posto ako ne uporedis sa EU ne broji se nista, sve mora da bude kao tamo ili bar slicno, zato se i prepisuju zakoni a ne pisu :whistle: ) kao i resenja koja su tamo, uz pricu o smanjenju guzve, zagadjenja (za sto isto postoje neke direktive iz EU), parking prostora, bla, bla, bla...moze da mozda donese neko poboljsanje.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
veskotg
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Žena može biti sa sela.
Motor mora bit iz Japana(ne pored Andrijevice).

Post by veskotg »

MotorShow je dobra prilika da se nešto uradi... Razmišljajte, mjesto za peticiju i slično... Ali, onda imamo situaciju da neki klubovi neće da učestvuju pa je stvar teža. Ipak ako MACG da malo "vjetra u leđa" možda nešto i bude....

poslato sa gornje police iz špajza
every second,every minute,every day I was lost
didn't understand which road to take
by the time I'd answer one question in mind
another ones ready to takes its place
peoples always tried to give me some kind of advice
it never made any difference really..
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

Na ovom forumu sam sada vec nekoliko godina, i ovo je minimum 5ti put da se ova tema pominje, i uvijek bude neki manje vise slican scenario sa uvijek istim ishodom.

Moje skromno misljenje je da ukoliko stvarno hocete nesto da uradite za pocetak treba da odgovorite na par pitanja (bas redosledom kojim su naslovljena):

1. Ko? (Moto klub, moto savez, skup moto klubova....)
2. Sto? (Morate da se usaglasite sto hocete i na osnovu toga da kreirate oficijelan/profesionalan/kulturan/argumentovan dokument u kome se navodi obrazlozenje zahtjeva, neka statistika i sl.)
3. Kome? (Ministartstvo saobracaja, ministarstvo finansija, brat od tetke nekoag ko radi u relevantnoj instituciji...)

Kada dobijete odgovore na gore postavljena pitanja, onda mozete dalje da djelujete. Takodje, paralelno sa tim mozete da kontaktirate neke dnevne novine u kojima bi se napisalo par tekstova na ovu temu i sl. kako bi se medijski dao ispratiti zahtjev za smanjenje registracije, ali ovo NIKAKO ne treba da se desi prije nego se odgovori na gore postavljena pitanja.

Bonus pitanje iliti + pitanje? Obicno pomaze ako pregovarac (ili u ovom slucaju odgovor na pitanje 1.) ima nesto da donese za sto osim toga sto samo iznosi svoje zahtjeve. Npr., dalja djelovanja entiteta koji se obratio i kako ona mogu da doprinesu zajednici (podizanje svijesti o motorcikliznu, dalje humanitarne akcije i sl.).

Samo obratite paznju na to da je u skorijoj istoriji bilo poprilicno protesta, strajkova i slicnih manifestacija i strah me da to i gradjani kao i relevantne institucije pocinju lagano da ignorisu. Na kraju, na istim skupovima su se pokretala (po mom misljenju) mnogo vaznija pitanja od ovog i manje vise svi smo upoznati sa rezultatima.

I konacno, ako nastupite sa stavom da su "svi oni tamo nikakvi" gotovo je zagarantovano da cete naici na podjednak odziv. Ako nastupite profesionalno, odmjereno, argumentovano (ukratko, bez previse negativnih emocija) mozda imate sansu da nesto uradite. Bilo bi od velike pomoci da vas prestavlja osoba kojoj prodaja i pregovaracke vjestine nisu strane.
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
Damir'Tattoo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: sta mi se da.

Post by Damir'Tattoo »

Svaka čast djodja :clap:
Freeman
Grijač guma
Grijač guma

Post by Freeman »

Svake godine se postavi pitanje smanjenja cijene registracije, o tome se prica 20-30 dana, a onda se zaboravi na to, vjerovatno jer su u medjuvremenu svi registrovali motore.

Mislim da bi neko iz Moto asocijacije (ili kako se vec zove) trebao da da zvanicni stav i sta se onodnosno da li se uopste nesto uradilo po pitanju registracije.

Prosle godine je bilo price da se nesto radi u vezi ovoga, da se ceka registracija asocijacije, pa posle toga ne znam ni ja sta, ali izgleda da nije uradjeno nista osim sto se pricalo.

Direktore/predsjednice - uzmite rijec.
Mikan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Afrika Twin

Post by Mikan »

Freeman wrote:Svake godine se postavi pitanje smanjenja cijene registracije, o tome se prica 20-30 dana, a onda se zaboravi na to, vjerovatno jer su u medjuvremenu svi registrovali motore.

Mislim da bi neko iz Moto asocijacije (ili kako se vec zove) trebao da da zvanicni stav i sta se onodnosno da li se uopste nesto uradilo po pitanju registracije.

Prosle godine je bilo price da se nesto radi u vezi ovoga, da se ceka registracija asocijacije, pa posle toga ne znam ni ja sta, ali izgleda da nije uradjeno nista osim sto se pricalo.

Direktore/predsjednice - uzmite rijec.
Direktore/predsjednice- trebam savjet :?: da li ponovo da dam 250e za registraciju 25 godina starog motora (zakonodavci za ljekove ih trosili) ili da cekam epilog ove gore pomenute visegodisnje price.Znaci cekaj-ne cekaj,nije tesko pitanje,hvala i pozdrav.
Damir'Tattoo
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: sta mi se da.

Post by Damir'Tattoo »

Direktore/predsjednice- trebam savjet :?: da li ponovo da dam 250e za registraciju 25 godina starog motora (zakonodavci za ljekove ih trosili) ili da cekam epilog ove gore pomenute visegodisnje price.Znaci cekaj-ne cekaj,nije tesko pitanje,hvala i pozdrav.[/quote]

I jes velika sramota plaćat toliku registraciju. Za moj motor je 260, dok npr. za yamahu fz 600 iz 2010te 280€.
A sa druge strane koliko su me puta kroz CG zaustavili za godinu dana, mislim da je bilo isplativije da im platim kazne za ne registrovano vozilo...
Post Reply