Peticija za smanjenje registracije???

Post Reply
markobr
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom DL 650
Suzuki DR 350

Re: Peticija za smanjenje registracije???

Post by markobr »

sparco wrote:samo da znate da u hrvatskoj vozis dok dodje zima , onda odlucis da parkiras motor odes otkaEs preostalu registraciju i do kraja godine dobijes razliku nazad sweet
Kod nas ako euro vise uplatis greškom, prije ćete ubit nego što će ti vratit. :-)

Sent from my GT-I9195
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Ovako glasi clan zakona u predlogu zakona o izmjenama i dopunama ZOBSa koji je vama interesantan :)

Clan 33
U clanu 270 stav 1 tacka 2 poslije rijeci "saobracaj" tacka-zarez brie se i dodaju rijeci:
"tri godine od dana prve registracije vozila ako vozilo u tom periodu nije ucestvovalo u
saobracajnoj nezgodi, i ako ima dokaz u smislu clana 244 ovog zakona, prilikom prve
registracije;".
Poslije stava 3 dodaju se dva nova stava, koji glase:
"Na zahtjev lica iz stava 2 ovog clana, saobracajna dozvola i registraciona naljepnica za
registrovano vozilo mogu se izdati i sa kracim rokom vaZenja, ali ne kracim od tri mjeseca.

Vlasnik vozila, odnosno korisnik lizinga vozila nadoknadjuju cijenu obrasca saobracajne
dozvole, registracione naljepnice i registarske tablice.

E sad ima tu jos nekih izmjena na citavih 62 strane, pa na primjer imate kategoriju "mladi vozac" sto znaci do 24 godine zivota, koji ne msije da vozi brze od 70 km/h na magistralnom putu ili 100 km/h na auto putu,...
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
Freeman
Grijač guma
Grijač guma

Post by Freeman »

Juce sam pricao sa jednim covjekom koji drzi tehnicki pregled vozila. Pitao sam ga u vezi registracije motocikala na period kraci od godinu dana i rekao mi je da se u tom slucaju mijenja cijena jedino premije obaveznog osiguranja. Ukoliko se vozilo registruje na 3 mjeseca, placa se 40% od ukupne vrijednosti. A ukoliko se vozilo registruje na 6 mjeseci, placa se 70% od ukupne vrijednosti. Kada se pogleda ukupna cijena registracije, to i nije neki popust.

Takodje sam ga pitao u vezi smanjenje premije obaveznog osiguranja ukoliko vozac u proteklom periodu nije napravio saobracajni prekrsaj. Rekao mi je da je taj zakon stupio na snagu u januaru prosle godine i da se iznos polise smanjuje za 10, 20 ili 30% ukoliko nije napravljen prekrsaj u proteklih godinu, dvije ili tri (polisa moze da ide do +200% za "manje savjesne" vozace). Ali i tu ima caka. Da bi se obezbijedio popust potrebna je potvrda da nije napravljen prekrsaj, a tu potvrdu niko ne izdaje. Pricao sam i sa nacelnikom MUP-a HN, a on je poceo da mi se smije kada sam mu rekao sta mi i za sta treba. Kaze da bi neko trebao da 5 dana kopa po papirima da bi nasao podatke za jednog vozaca. Ovo bi mozda i mogli da iskoristimo, ako stotinak nas bude zvanicno trazilo potvrdu, mozda i urade nesto po tom pitanju. Samo se postavlja pitanje kome je traziti, jer niko nije u obavezi da je da.

Toliko o akciji za smanjenje registracije. Bolje da se drzimo dobrotvornih akcija, ocigledno je da nam mnogo bolje idu.
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

Ili bi se mogli skupit,da kupimo tome nacelniku computer,da ne kopa siroma po papirima svaki put :D

meni je to nesto sumljivo...ne vjerujem da ljudi po evropi kod kojih to postoji,idu od saltera do saltera da sakupljaju potvrde...
u zakonu pise:

Obaveza prikupljanja statistiĉkih i drugih podataka
Ĉlan 19
Društvo za osiguranje, odnosno Udruženje dužno je da prikuplja, obraĎuje i vodi statističke
i druge podatke o osiguranjima iz člana 2 ovog zakona.
Podaci iz stava 1 ovog člana obuhvataju naročito podatke o: osiguranicima, zaključenim
ugovorima o osiguranju, prevoznim sredstvima, štetama i podatke potrebne za procjenu rizika i
utvrĎivanje premije.
Društvo za osiguranje, odnosno Udruženje dužno je da podatke iz ovog člana obraĎuje
primjenom statističkih standarda osiguranja, u skladu sa propisima o tajnosti i zaštiti ličnih
podataka.

Sto jes logicno,jer ako napravis udes,taj koji ima stetu docice kod tvojeg osig. drustva da trazi nadoknadu i tako ce saznat,ne znam sto im mup treba za to...ali,izgleda fali i njima computera da se umreze..strasno..
Mikan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Afrika Twin

Post by Mikan »

Da nije neko registrovao motor ovih dana na period manji od 12 mjeseci pa da podijeli sa nama pricu,i da li je to jos uopste moguce,pozdrav.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Freeman wrote:Juce sam pricao sa jednim covjekom koji drzi tehnicki pregled vozila. Pitao sam ga u vezi registracije motocikala na period kraci od godinu dana i rekao mi je da se u tom slucaju mijenja cijena jedino premije obaveznog osiguranja. Ukoliko se vozilo registruje na 3 mjeseca, placa se 40% od ukupne vrijednosti. A ukoliko se vozilo registruje na 6 mjeseci, placa se 70% od ukupne vrijednosti. Kada se pogleda ukupna cijena registracije, to i nije neki popust.

Takodje sam ga pitao u vezi smanjenje premije obaveznog osiguranja ukoliko vozac u proteklom periodu nije napravio saobracajni prekrsaj. Rekao mi je da je taj zakon stupio na snagu u januaru prosle godine i da se iznos polise smanjuje za 10, 20 ili 30% ukoliko nije napravljen prekrsaj u proteklih godinu, dvije ili tri (polisa moze da ide do +200% za "manje savjesne" vozace). Ali i tu ima caka. Da bi se obezbijedio popust potrebna je potvrda da nije napravljen prekrsaj, a tu potvrdu niko ne izdaje. Pricao sam i sa nacelnikom MUP-a HN, a on je poceo da mi se smije kada sam mu rekao sta mi i za sta treba. Kaze da bi neko trebao da 5 dana kopa po papirima da bi nasao podatke za jednog vozaca. Ovo bi mozda i mogli da iskoristimo, ako stotinak nas bude zvanicno trazilo potvrdu, mozda i urade nesto po tom pitanju. Samo se postavlja pitanje kome je traziti, jer niko nije u obavezi da je da.

Toliko o akciji za smanjenje registracije. Bolje da se drzimo dobrotvornih akcija, ocigledno je da nam mnogo bolje idu.
kako onda osiguravajuca kuca zna da si napravio neki udes pa da ti shodno tome povecaju cijenu polise? Logicno bi bilo da te imaju u nekoj svojoj evidenciji. Ako takva evidencija postoji kod njih, isto bilogicno bilo da, ako te nema u toj evidenciji, nisi pravio stete i treba da ti daju popust.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
No_LiMiT
Grijač guma
Grijač guma

Post by No_LiMiT »

Mikan wrote:Da nije neko registrovao motor ovih dana na period manji od 12 mjeseci pa da podijeli sa nama pricu,i da li je to jos uopste moguce,pozdrav.
I mene ovo zanima, zna li ko, a pretpostavljam mnogima sto voze motor bi vise se isplatilo na 6 mjeseci nego cijelu god.
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Ja danas bio da se raspitam posto mi registracija istice za koji dan. I potpuno sam se razocarao. Razlika u cijeni registracije na 12 i 6 mjeseci je 50 eura za moj motor. ALI ima tu jos nesto. Ako registrujem motor na 6 mjeseci i po isteku 6 mjeseci negdje u oktobru ne produzim registraciju (sto je i logicno jer da sam htio da ga registrujem na 12 uradio bi to odma) Onda prilikom sledece registracije koja ce po logici biti opet pred ljeto placam KAZNU 20 eura jer mi je registracija istekla duze nego mjesec dana!!!! Tako da ovo sve gubi smisao.
Sto se tice smanjenja registracije, smanjuje se samo polisa. Sto isto nije logicno. Sve druge takse ostaju, kao da registrujes motor na 12 mjeseci. Tako da sa ovim zakonom nismo dobili ama bas nista. Nije mi logicno da se druge takse ne smanjuju, jer placas taksu za puteve 12 mjeseci a koristis motor 6 mjeseci. Isto tako i sve druge takse. Tako da bi ovo trebalo rijesiti nekim podzakonskim aktima ili cime vec jer ovako nema nikakve koristi.
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
filip xt350
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha xt 350

Post by filip xt350 »

bokibd wrote:Ja danas bio da se raspitam posto mi registracija istice za koji dan. I potpuno sam se razocarao. Razlika u cijeni registracije na 12 i 6 mjeseci je 50 eura za moj motor. ALI ima tu jos nesto. Ako registrujem motor na 6 mjeseci i po isteku 6 mjeseci negdje u oktobru ne produzim registraciju (sto je i logicno jer da sam htio da ga registrujem na 12 uradio bi to odma) Onda prilikom sledece registracije koja ce po logici biti opet pred ljeto placam KAZNU 20 eura jer mi je registracija istekla duze nego mjesec dana!!!! Tako da ovo sve gubi smisao.
Sto se tice smanjenja registracije, smanjuje se samo polisa. Sto isto nije logicno. Sve druge takse ostaju, kao da registrujes motor na 12 mjeseci. Tako da sa ovim zakonom nismo dobili ama bas nista. Nije mi logicno da se druge takse ne smanjuju, jer placas taksu za puteve 12 mjeseci a koristis motor 6 mjeseci. Isto tako i sve druge takse. Tako da bi ovo trebalo rijesiti nekim podzakonskim aktima ili cime vec jer ovako nema nikakve koristi.
Sto drugo reci osim nasa posla!
Za ovu kaznu od 20e skoro sam komentarisao sa bratom i 100% sam bio siguran da ce biti tako iako je on tvrdio da nema sanse... Nego sto je tu je ko ima para tome nec bit problem kao ni do sad a ko nema neka pozajmi ;)
Mikan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Afrika Twin

Post by Mikan »

bokibd wrote:Ja danas bio da se raspitam posto mi registracija istice za koji dan. I potpuno sam se razocarao. Razlika u cijeni registracije na 12 i 6 mjeseci je 50 eura za moj motor. ALI ima tu jos nesto. Ako registrujem motor na 6 mjeseci i po isteku 6 mjeseci negdje u oktobru ne produzim registraciju (sto je i logicno jer da sam htio da ga registrujem na 12 uradio bi to odma) Onda prilikom sledece registracije koja ce po logici biti opet pred ljeto placam KAZNU 20 eura jer mi je registracija istekla duze nego mjesec dana!!!! Tako da ovo sve gubi smisao.
Citam ovo dva puta i ne mogu da vjerujem.Kakve prevare.Kazi mi sta je sa onom stavkom poreza na upotrebu vozila.Je li i to ostalo po starom.
Post Reply