Cetvrti dan sam proveo ( manje-vise ) u krugu porodice. Majka mi rece da sam sa Cetinja dosao duze bih se zadrzao

, ali sto da se radi, put zove.
Dan 5
Pijem jutarnju kafu sa Kojotom i Mikom u kaficu i onda oko 9 sati odlazimo ispred zgrade Vijesti odakle krecu nasi prijatelji na put oko svijeta i koje smo dosli da ispratimo i da se vozimo sa njima jedan dio puta ( da mozemo nekad pricati unucadima da smo i mi bili jedan mali dio tog poduhvata )
To nase poznato jutarnje kafenisanje je Detlefa potpuno izbacilo iz ravnoteze. Nedjelja a od devet zora puna kafana ........ to je nesto cega u Dojclandu nema, tamo se nedjeljom kafane otvaraju u 11 sati pa je onda pauza od 2.30 do 5 sati....
Posto svi znate kakav je bio ispracaj nasih hrabrih drugova preskocicu opisivanje istog samo moram navest kakva je bila Detlefova reakcija kad je vidio njihove motore.
Kaze, pa Roki, da nije ovih rezervnih guma po prtljagu bi covjek pomislio da oni nas prate oko svijeta a ne mi njih.
E, moj Detlefe, oni su sami pakovali a nama se o tome zene pitaju, a to znaci svaki dan cista preobuka, sampon za kosu, sampon za tusiranje, debele carape a ako bude vrucina evo i tanke neka vam se nadju ..... ....

. Sta ces, suti i nosi
Da napomenem da su , ispred Vijesti, na mene najveci utisak ostavila Kopljaseva djeca, kad su se zalecela prema njemu i stavljala mu smoki i cips u usta, onako kao kad gladan dodje sa posla kuci. Mislim da nisu samo meni u tom trenutku ovlazile oci ......
Okupio se veliki broj drugova i clanova porodica i kod svakog se u ocima mogla vidjeti neka cudna mjesavina srtaha i divljenja
A i Tolju je ovo u cik zore izagnalo iz kreveta
A ako cemo posteno ni Blaza ovako ozbiljnog bas ne znamo
kratke izjave pred put
a onda pokret
pa preko Milenijuma u osvajanje svijeta
i tu bih se malo osvrnuo.
Naime, momci su prvi motoristi iz Crne Gore koji su se odlucili na tako veliki korak i kao takvi su ipak zasluzili malo vise paznje i pomoci od drzave koju ce na tom putu predstavljati. Znam, neko ce mozda reci da oni idu zarad licnog zadovoljstva, da sebi ispune davnasnje snove, da uzivaju i da se zezaju ali......... zar nijesu i Gagarin, Amstrong, Kolumbo i ostali uzivali u svojim poduhvatima..... Mala smo mi drzava i zbog toga je njihov poduhvat jos veci i zato ih uporedjujem sa ovom trojicom pa ko zamjeri nek zamjeri .....
Idemo dalje....
Uz sitnu kisu, kroz Platije
Zajedno u koloni sa specijalnim vozilom za pratnju

( sad vidim dje je njihov prtljag a i Detlefu bi mnogo toga jasnije )
stizemo do Crnogorske granice gdje se rastajemo sa Dukom koji nas je do tu pratio
i ulazimo u prvu zemlju na njihovom putu a na 6. drzavu na mom i Detlefovom putesestviju . Hahaha oni ce na putu oko svijeta proci kroz 12 drzava a mi ih pratimo 2 dana i prolazimo kroz DESET drzava ( 20 km Bosne nam popravi prosjek )
Prvu pauzu pravimo na Zlatiboru gdje sipamo goriva
i na predlog Ivana Ice-a Bozovica svracamo na Mackat na rucak ( mozda ne zna da vozi ali zato zna gdje da vozi

)
a mislim da ce ovu sliku sanjati po Mongoliji
Tu se, poslije obilnog rucka, pozdravljamo sa Ice-om i ja vidim da me TomTom malo zeza, u stvari ne puni se ( i dako do kuce u Njemacku). Sreca je da i Detlef ima isti navi pa sam trosio njegovu struju
Na Ibarsku magistralu pocinje da pada kisa pa stajemo da obucemo kisna odijela
Poslije prestane a mi svuci
Pocne ponovo a mi obuci
obuci, svuci.... svuci, obuci, znam na kraju u sto sam bio taman kolko ti

("Prva bracna noc" Mima karadzic )
Predvece stizemo u Bike rock caffe" Semafor" ( Бајк Рок Кафе " Семафор" ) gdje nas je ugostila ekipa
Ride or Hide i ovim putem im se najsrdacnije zahvaljujem. Tu je bila i Kopljaseva sestra i zet da se pozdrave sa njim i da mu zazele srecan put.
Evo par slika iz Semafora ( fantasticna atmosfera )
Citaj Nino novine, citaj.
Uskoro ce ti autoatlasi biti jedina i najpreca literatura
"Nesvrstani" su prva liga
Dzaba ga gledas Jovicicu, sa tim neces za Mongoliju ici
Poslije pauze u Semaforu ( gdje cemo se sigurno jos gledati ) nastavljamo kroz Beograd prema Vrscu. U daljini se nazire nevrijeme ali Nino, na Vladov predlog odbija jos jednom da se presvlaci i biva u pravu. Do Vrsca bez kise ( a zar smo je malo imali i dosad....) i..... tu Vladov motor skrece paznju na sebe. Zbog predugackog sarafa na klemi od akumulatora je oslabio kontakt ali Vlado i Blazo sredjuju to , u garazi hotela, za vrlo kratko vrijeme.
Ovako je Kopljas ujahao u Vrsac ( ka Peko Dapcevic u BG

)
mislim da ce im nedostajati ovakvi hoteli po Mongoliji i Kazahstanu

A za veceru vruc burek sa sirom i jogurt

a na trafiku nam ne dadose pivo
Eto prodje jos jedan prelijep dan na mojoj Evropskoj turi, prepleten emocijama i pravim drustvom, prelijepim cestama i predjelima i ..... ne mogu svaki dan jedno isto pisati. Jednom rijecju SUPER