To be or not to be (ili ABS da ili ne)

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Re: To be or not to be (ili ABS da ili ne)

Post by NikGold »

Abs je odličan za ofrod , snjim je motor teži i samim tim stabilniji a samim tim i skupli i sigurniji , zamisli na travi ti kočiš a ono nekočiš , da se ja pitam ja bi na sve kros motore ugradio ovu nadasve korisnu spravicu .
+1389+
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Moje iskustvo sa ABS-om na motoru je sledeće: na dionici puta do mog starog nedostaje asfalt,tj,šoder put je u pitanju. Spuštao sam se sa Trifunom i sam Bog mi je pomogao u jednom momentu da zadržim motor kad sam,da bih izbjegao prepreku,pritisnuo prednju kočnicu,prednji točak se blokirao i umalo sam patosirao. Da se razumijemo,to je bilo kočenje kao "na jajima",totalno laaaagaaaano. Zašto prednja? Zadnja je već bila u totalnom "fadingu".

Ista dionica,drugi motor u pitanju tj,BMW sa ABS-om. Namjerno stiskam kočnicu,već se pripremam da opet hvatam motor,vidim da se pali ABS,i motor koči bez ikakvih problema,bez ikakvih trzavica. Toliko sam se oduševio da sam se okrenio i spustio još jednom. Ovaj put jače stiskam kočnicu,opet radi ABS i motor je i dalje totalno neutralan.

ABS,da ili ne? 1 vruće pivo ili 4 ladna? Stara baba ili djeva mlada?
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Galiot wrote:ABS,da ili ne? 1 vruće pivo ili 4 ladna? Stara baba ili djeva mlada?
Cek, cek, jel baba sa iskustvom ili bez? Jer iskustvo je cudo... moj qmara rece jednom, ne postoje ruzne cure, samo premalo alkohola. Ne znam jel on to smislio il' je procitao negdje, ali je bilo dobro. :D

Ja licno mogu da smislim razlog zasto bi neko htio da mu zablokiraju tockovi na kolima, jer se ona i ne prevrcu bas tako lako... recimo da napravite kakve kerefeke i sto znam, ali ne vidim situaciju kada bi nekome trebali blokirani tockovi na motoru... ili grijesim?
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

Svakako je to dobra stvar, ali kad bi dolazilo seriski, desavalo mi se cesto da mi blokira prednji tocak ali na kratko jer dok kocim prednjom uvjek sjeckam jer na taj nacin koliko toliko simuliram ABS... ili obavezno kocim samo zadnjom kad je podloga klizava (naravno ne pri ludackim brzinama).
Kad sam kupovao motor bas sam imao dilemu da li da doplatim ABS ili ne i na kraju nisam, sad se jos uvjek nisam pokajao... Inace vise mi fali stabilizator upravljaca...

Nego jos nisam vidio sta se desava kad kocis ABS-om oboren u krivini? Jel ima neko neki klip ili iskustvo u tome?
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Po meni, za kocenje su mnogo bitnije gume, nego ABS.
Kad ides jako brzo, pa ti izleti auto, ABS ti pomaze da ne klizas, vec onako, lijepo, ravnomjerno, pravom linijom, savrsenom putanjom ides DIREKT i njega... :D

Salim se, ali hocu reci, da kad se precera, nista ne pomaze... Nisam dosad kupovao nove motore, vec polovne, tako da nisam mogao da biram, ali da jesam, uzeo bih ABS...

Na kolima sam jako zadovoljan sa njim, ali mi je nekako... nepotreban, jer doziram kocenje sam, toliko da nema klizanja (vozim sluzbena bez ABSa), a i mnogo kocim motorom (kad sam uzeo auto nisam mijenjao plocice,a posle 50.000km ima ih vise nego pola). Dakle, moze se sigurno i bezbjedno voziti i bez ABS-a. Opet, prija mi pomisao da mogu da nabodem kocnicu do kraja i da znam da nece klizati, ali ako mogu da biram, radije bih nove dobre gume na autu bez ABS-a, nego auto sa ABS-om i prosjecnim gumama.
I kad stojim tesko me pratiti...
Gasho
NLB Moderator
Vozim: Biciklo...

Post by Gasho »

NikGold wrote:Abs je odličan za ofrod , snjim je motor teži i samim tim stabilniji a samim tim i skupli i sigurniji , zamisli na travi ti kočiš a ono nekočiš , da se ja pitam ja bi na sve kros motore ugradio ovu nadasve korisnu spravicu .

Zajebancija, ili se salis... :shock:
Hogar wrote:... ali ne vidim situaciju kada bi nekome trebali blokirani tockovi na motoru... ili grijesim?
Ne shvacam...
http://www.ramboamadeus.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thebooksofknjige.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Ko pjeva zlo, ne misli...
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Gasho wrote:
NikGold wrote:Abs je odličan za ofrod , snjim je motor teži i samim tim stabilniji a samim tim i skupli i sigurniji , zamisli na travi ti kočiš a ono nekočiš , da se ja pitam ja bi na sve kros motore ugradio ovu nadasve korisnu spravicu .

Zajebancija, ili se salis... :shock:
Hogar wrote:... ali ne vidim situaciju kada bi nekome trebali blokirani tockovi na motoru... ili grijesim?
Ne shvacam...
što preko 4 ipo banke se gubi smisao za đe su mladi tu je i .....
Last edited by NikGold on 26 Dec 2009 21:06, edited 1 time in total.
+1389+
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Hogar »

Gasho wrote:
Ne shvacam...
Htjedoh reci da mogu (u tamo nekoj dalekoj perspektivi) da razumijem sto bi neko htio da mu blokiraju tockovi pri kocenju na kolima, ali sta moze korisno (interesantno, zabavno, isl.) da se uradi sa motorom, kada prikocis tako jako da ti blokiraju tockovi?
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

.
Last edited by Bosko on 27 Sep 2012 11:30, edited 1 time in total.
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Hogar »

Mislio sam interesantno i zabavno za onoga ko vozi, a one onoga ko gleda :D
Post Reply