Motorevija je stručni moto-magazin koji poštujem, i smatram da su im testovi itekako kvalitetni. Osobno poznajem glavne osobe u redakciji, ponekad se podružimo, popričamo, popijemo koju rundu, i smatram da su i kao osobe i kao stručnjaci vrlo pozitivni i kvalitetni. Tako sam doznao i mnoge stvari koje nećete nikada pročitati u pisanom obliku, od detalja kako se testira, sa kojim problemima se susreću redakcije za testiranje, čuju se i osobni afiniteti testera i stavovi naspram pojedinih marki... mogu reći da nitko od njih nema BMW kao nekakav obrazac ili kao ultimativnog favorita - BMW je, naravno, velika marka sa motociklima koji ulijevaju poštovanje i veliki respekt, no znam i da testovima ne pristupaju sa ikakovim stavom tipa "tko ili kako MORA pobijediti", dapače mislim da ih je njihova objektivnost već puno stajala u negativnom smislu - napišeš kako stvari stoje, time se zamjeriš zastupniku ili dileru, pa više ne dobiješ motor na test i onda si odmah narušio opseg, a time i relevantnost testiranja, jer ti fale marke i motocikli za usporedbe.Du-Monster wrote:Ta moto revija, u kojoj se BMw raspao je djubreto da vece ne moze biti. Svak ko se imalo razumije u motore zna zbog cega ovo govorim i vjerovatno ce podrzat ovaj stav.
I u tome segmentu BMW je netipično velik u svojem ponašanju - on pronalazak pogreške ne shvaća kao napad na njega, on se maltene i veseli jer je na vrijeme i uz pomoć stručnih ljudi pronađena pogreška, i time omogućen daljni napredak, daljnje usavršavanje i ispravljanje tih grešaka na zadovoljstvo kupaca. BMW se ne ponaša kao nekakva uvredljiva i iskompleksirana faca, koja ne želi prihvatiti svoje mane, pa na to reagira tako da onda kažnjava nekoga zbog pisanja njemu nesklonih detalja na način da prekine suradnju. Čak su i Kinezi preuzeli mnoge od takvih stavova, dok je jadno što su upravo tom "mora-biti-na-testu-super-ili-ništa" stavu podložni uglavnom zastupnici maltene svih japanskih marki - ako napišeš (naravno, lijepim riječima) da je neki model nekvalitetno sranje sklepano preko noći sa jedinim ciljem zavaravanja kupaca slabije platežne moći kako imaju "super-duper-najljepšu-najjaču-najbolju" makinu, a u biti i taj jeftilen ne vrijedi četvrtinu svoje ionako niske cijene - eeee, onda nevaljaš!...
Taj test Motorevije mi je nejasan i dan-danas; istina, nisu ga radili naši hrvatski članovi, no činjenica da se na istom motociklu u rukama novinara dvaput raspala mašina, a u ostalih više od 8000 kupaca nije zabilježen niti jedan - čak niti sličan! - kvar, pobuđuje sumnju, jer mi je nekako čudno da i testni tvornički vozači BMW-a nisu (u svim tim stotinama tisuća testnih kilometara, u svim uvjetima i opterećenjima i režimima rada!) uspjeli isprovocirati išta slično...
Shit happens! Stara je istina, kao i mogućnost da se takve dvije stvari poklope baš na istom mjestu unatoč tolikom uzorku (skoro kao nekakav negativno dobitak na lotu), no ništa nije nemoguće... kako rekoh - riječ je o mehaničkim rotacionim dijeloima koji se troše - sve ostalo je jasno onome tko shvaća te riječi.
Samo ocjenjivanje motocikala - uz toliko marki, modela, namjena, ukusa, sklonosti vozača, osobnih potreba, osobnim mogućnosti itd itd... - i među članovima foruma pomalo liči na besmislen posao, jer su razlike među nama tolike da je to nemjerljivo, a i bezvezno je uopće se sa time zamarati. Na svim tim razlikama živi cijela industrija potrošne robe, kakva su i motocikli, zato je proglašavanje nečega bezveznim ili besmislenim odraz osobnog neznanja i ograničenosti. Sve ima svoje zašto i svoje zato, svaka roba ima svog kupca, i ono što je meni neprihvatljivo, za drugoga je upravo sam smisao nečega.
No, u konačnici se uvijek mogu pouzdati u prosječno iskustvo i tradiciju - kako same tvrtke, tako i vozača. I zaključiti da jedan takav proizvod iz pogona BMW-a sigurno ima neke od najboljih startnih pozicija biti najbolji u svijetu iz puno razloga, a prodajni rezultati svega do sada to i potvrđuju. Možda sam glup ja, ili uz mene još nas desetak. No milijuni kupaca širom svijeta ipak mi govore da možda baš glupost i nije primarna karakteristika...