Wikipedija o Marakesu kaze:
Marakeš (arap. مراكش, lokalni izgovor: Marakš, fr. Marrakech) je grad u podnožju planina Atlas u jugozapadnom Maroku. Poznat je po nadimcima „crveni grad“ (al hamra) i „biser juga“. Uz Fes, Meknes i Rabat, ubraja se u 4 „kraljevska grada“ Maroka.
Grad ima 1.036.500 stanovnika (2006), i po tome je četvrti grad zemlje. Glavni je grad regiona Marakeš-Tensift-El Hauz.
Marakeš je reč iz jezika Berbera i znači „Božja zemlja“. Ime države Maroko potiče od ovog toponima (špansko ime Marakeša: Marruecos).
Grad je osnovao Jusuf Ibn Tahfin, prvi kralj dinastije Almoravida, 1062.
Privreda Marakeša zasniva se na turizmu, trgovini i zanatstvu. Marakeš poseti više od 2 miliona turista godišnje.
Stari deo grada Marakeš (medina) je od 1985. na UNESKO listi Svetske baštine. Glavne atrakcije u Marakešu su istorijski trg Đema el Fna, džamija Kutubija iz 1162. i više vrtova (Agdal, Menara, botanički vrt Mažorel).
Ja bih dodao da Marrakech nema apsolutno nista zajednicko sa onim Marokom koji sam ja vidio.
Grad je nevjerovatno cist, saobracaj funkcionise kao u skoro svakoj Evropskoj metropoli, pun je turista i moze se sresti svega i svacega, od minica do dimija, od zapreznih kola do Porschea, od onih malih prepravljenih Pezoovih motorina do Harley-a i jos milion drugih kontrasta........ a policija je dosta prisutna na ulicama.
To sto se policije tice ima i svojih razloga.
Naime, devedesetih godina je kriminalitet u Marakesu bio toliko uzeo maha da su turisti poceli da ga izbjegavaju a s obzirom da Marakes zivi uglavnom od turizma to bi bilo pogubno. Vlasti su tada doveli "masu" policije i oni su poceli da zavode red i ..... zaveli su ga
Ako ste mislili da su ove slike greskom u putopisu iz Maroka, grijesite. To je unutrasnjost zeljeznicke stanice koja ovako izgleda spolja
Tu smo se nasli sa Boskovim gazdom i on nas je, onako marokanski , natrpau u svoje auto i provozao nas gradom ,
a onda smo stigli na Medinu ( centar ) koja je nedeljom oko podne, maltene, pusta ali isto ima , za nase pojmove i takvu vrucinu, puno naroda.
Jos se ljudski nijesmo ni snasli i nasli smo se kod satre sa zmijama
Prvo su ova dvojica drzali zmije
a onda smo ja i Detlef uzeli da im pokazemo kako se to radi i kako se skriva junacki strah
i nemojte ocekivat da vam taj strah opisem ( mada niko ne bi rekao da nas je bilo strah kad nas vidi kako fino poziramo ). Nijesam literarno nadaren toliko koliko me je bilo strah.
Poslije toga smo prosetali po Medini
Posmatrajuci kako Nevenka i Suzana zagledaju, stvarno prelijepe lampe i druge rucne radove, uspijevam da im citam misli:
" Zasto nismo dosle kakvim kombijem ovdje nego nas ova dvojica ubijedise da idemo motorima pa ne mozemo nista kupiti " ( ili slicno )
Prema stanu smo se vratili kocijom ( 15€) jer se tako puno bolje razgleda okolina ( a i ko zna kad ce mi se ponovo ukazat prilika )
ako laze koza ne laze rog,
54 stepena
Integralna kaciga
To je bio prvi dio dana.
Drugi dio, meni puno zanimljiviji, slijedi
Planinski vijenac ATLAS