Kad smo se vratili u stan pocinje prica o popodnevnom krugu motorom. Suzana odmah kaze da nece da ide nego ce malo odmoriti i prosetati sa Emilijom. Rekoh ..... da ja ovo ne sanjam, da nije mozda fatamorgana ..... sam cu voziti u Atlas planine .....

. Nevenka se nesto vrti u krug, cas bi da vozi, onda nece, nudi Dzehadu Stroma da vozi njega, on ne bi sa tudjim motorom da se vozi i na kraju ona odlucuje da ipak krene.
U tom momentu pocinje da duva vjetar ali mi kontamo da je to "nista" i ipak krecemo. Odjednom sve oko nas postaje crveno-crno i pocinje prava pustinjska oluja. dva minuta pocinje da pada kisa kakvu ja do sada jos nijesam dozivio. Bosko, Nevenka i Detlef se odmah predomisljaju i krecu nazad ( nema veze ..... skvasili su se dok su stigli do stana nista manje nego ja i Dzehad

).
Dzehad i ja smo nastavili i, jos u Marakesu, neka 2 mangupcica na onim malim mopedima pocinju da se "trkaju" sa nama. Mi ih pustamo da "pobijede" i na drugom ili trecem semaforu vidimo kako se, na sred raskrsnice, njihov motorcic "zavukao" ispod Taxija a oni dvojica nesto mlataraju rukama prema taksisti i raspravljaju sa njim. O toj oluji nemam "fotodokumentaciju" jer sam sklonio kameru da mi se ne skvasi kao u Rumuniji kad 2 dana nijesam mogao slikati.
Nedugo posle izlaska iz grada kisa prestaje i mi ponovo ulazimo u kazan. Dva sata prije toga temperatura je iznosila 54° (pedesetcetiri) C tako da cim je prestala kisa bila je tolika vrucina da su 5-6 minuta voznje u stojecem polozaju bila dovoljna da se potpuno osusimo.
Hahaha, sad sam se sjetio..... Dzehad je skinuo majicu i zakacio je na sissybar da mu se osusi. Kad je stao da provjeri imao je sto vidjeti..... majica mokra i crna a zadnja guma se sija kao da je nova ...... hahaha nikad cistija.
Da kazem da smo krenuli prema Oukaimedenu, najpoznatijem
Marokanskom skijaskom centru ( da je meni dan ranije to neko rekao "u oci bih mu rekao : ala lazes prijatelju" ) u Atlas planinama noji se nalazi na visini od 2600 do 3200 mnv. Posto u zivotu nikada nijesam stao na skije ne mogu vam sada o tome pisati nista.
U samom podnozju planine nailazimo na stado kamila i kad smo stali da se slikamo pored njih, niotkud se stvori njihov "menadzer" koji pokusava da nam naplati slikanje pored njegovih "modela" i da nam proda nekakav nakit od kamenja
dalje nastavljamo krivudavim putem po vrlo istrosenom asfaltu i dionicama gdje skoro i da nema asfalta
glavno prevozno sredstvo
Sto se vise penjemo ka vrhu sve vise se vrijeme mrgodi, biva sve svjezije i na kraju, nekih 5-6 km prije cilja pocinje da pada kisa. Ma kakva kisa .... to pada led. Postaje nepodnosljivo hladno pa se nadam , posto mi odustajanje i nije bas vrlina, da cu na vrhu naci kakvu prodavnicu sportske opreme i da cu kupiti kakvu jaknu (
u sred jula u Africi ) da se njome ogrnem
moze li biti da u ovoj "kuci" neko zivi ?
jezero na preko 2600mnv
nailazimo na kasarnu iz koje izlaze 2 strazara da bi pogledali motore i kazu mi da smo na 3600mnv ( ? ), meni milo .... ko zna kad cu i da li cu se ikada vise motorom popeti visocije. To odusevljenje je trajalo 2-3 dana dok nisam na netu procitao da je visina od 2600 do 3200 mnv
Posto na vrhu nije bilo ni "p" od prodavnice osim neke barake brze hrane u kojoj su prodavali Tadzin ( koji je ,kako Dzehad rece "previse skup" ili mala porcija za te pare ) bez zadrzavanja krecemo nazad sa nadom da cemo sto prije izac iz ove "smrzlice"
Posle nekog vremena Dzehad mi se zali da mu motor trokira i da mu je akumulator skoro prazan. Posto je ugasio svijetla i na nizbrdici "u leru" spustamo se sa planine
U nekom selu stajemo pored neke "kafane" da veceramo
Hahaha.... narucujemo dvije corbe jer je tadzin prosao i trazimo 2 caja ali posto imaju neku mjesavinu caja koji je sa sirovim liscem od nane prelijep Dzehad trazi takav caj. Gazda pali moped i ide negdje i posle par minuta se vraca sa svjezom nanom. U medjuvremenu sam ja trazio vode i gazda ponovo pali moped i ponovo se posle par minuta vraca sa flasom vode hahaha nema da nema - samo moze da fali.
Mladja konobarica kojoj "put place kuda ide" i citavo vrijeme "kibicuje" Dzehada mi donosi vodu i ja joj kazem : "Merci Madam".
Ona se okrece prema meni , gleda zatim Dzehada i kaze zavodnickim tonom : "Mademoiselle"
Dzehad mi kaze da je , u principu, po selima u citavom Maroku tako. Jedva cekaju priliku da pobjegnu odatle
Posle vecere jedva palimo Dzehadov motor i bez svijetla vozimo prema Marakesu. Na sam ulaz u Marakes motor se gasi jos jednom
i posle nekih pola sata guranja a posto smo mu iskljucili i, poslednjeg potrosaca struje, stop-lampu motor pali i mi kroz citav Marakes vozimo bez svijetla i stizemo u pola jedan konacno kuci.
Mislio sam da je to bio najuzbudljiviji dan na ovom putovanju.
Prvo 54 stepena u gradu a samo dva sata poslije toga smrzavanje u planini su za mene novi dozivljajii jer takvu razliku u temperaturi u jednom danu nijesam ni sanjao da cu dozivjeti .........
Da vidimo sto nas ocekuje sjutra.......