Honda VFR 1200 X Crosstourer

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Honda VFR 1200 X Crosstourer

Post by wulfy »

Honda je razvila novi agregat V4 koncepcije zapremine 1.200 ccm. Uz taj motor razvila je i pogonski sklop koji za finalni prenos ima kardan. Uložen je ogroman novac u razvoj tih sklopova i sada očekuju da se uloženo vrati. Zato će toj platformi biti ponuđeno nekoliko modela. Prvo slijedi sportsko-turistički model sa oznakom VFR ( http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =18&t=1030" onclick="window.open(this.href);return false; ) o kome se skoro sve zna i koji je već spreman za komercijalizaciju. Potom slijedi čisto putna vezija koja mjenja Pan European ( http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... =18&t=1048" onclick="window.open(this.href);return false; ) i koji je u završnoj fazi razvoja.

Sledeći model koji počiva na toj platformi, a po informacijama koje su procurele iz fabrike, biće putni enduro koji mjenja dosadašnji Varadero. Time se ,,gađa'' najveći konkuret u segmentu (BMW). Takođe, Varadero, je jedini predstavnik iz Japana u tom segmentu, naime ni Kawasaki, ni Suzuki (V-Strom 1000 se proizvodi više jer ne može da zadovolji eko norme), pa čak ni Yamaha (koja je prva imala predstavnika u toj klasi, dobro poznati TDM) ne nude ništa kupcima koji traže veliki putni enduro. Kako će izgledati novi Varadero (ako zadrži to ime) nije poznato, na internetu su se pojavili crteži, ali to su samo pretpostavke.

Ako Honda krene putem BMW, možda na istoj platformi (V4+kardan) ponudi i naked i sportski model. U svakom slučaju, uz dva poznata modela, izvesan je i putni enduro, no, izgleda ne prije 2011. Vidjećemo ...
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Re: Honda Varadero 1200

Post by Space Director »

Ne znam tacno ko je rekao, a mislim da je to bio Henry Ford: Konjske snage pobjedjuju na trzistu, a obrtni momenat pobjedjuje na trkama. Svi razvijaju motore sa sto boljim performansama i to prodaje odredjene modele, koji su i sada debelo preko mogucnosti velike vecine prosjecnih vozaca. Ono sto ima BMW, u ovom slucaju Honda to pokusava da nadomjesti jachim motorom, i sto karakterise svaki BMW, barem to kazu ovi sto ih odavno voze, jer voznost, a ne sami agregat. Poznato je da BMW ne propada pri kocenju (blokada suspenzije) i da mu se ne mijenja medjuosovinsko rastojanje zbog telever i paralever sistema vjesanja koji koristi, pa se lakse vozi i stabilniji je u krivinama, daje vise osjecaja sigurnosti, pogotovo za pocetnike.
Ok, nije agregat od 1200cc za pocetnika, ali nemaju danas svi mogucnost ni vremena da krenu sa 50cc, pa sad 150cc, pa sa 500cc, 600cc,i tako dalje... Jednostavno ljudi imaju novca i kupe stvar koju zele.
Sta znam... ja bih vise volio da unaprijede neke druge stvari, nego sto ce napraviti motor koji ce biti jaci 20ks i tezi 30kg.
I kad stojim tesko me pratiti...
Madza
NLB Moderator
Vozim: BMW R1200GS Adventure

Post by Madza »

Te glasine vec pola godine kruze o agregatu 1.200cc i kardanu po raznim Varadero forumima.Kao sto wulfy rece ne vjerujem da ce to cudo izaci prije 2011-2012,ali u tom periodu se isto ocekuje novi R1200GS.Bice to godina giganata :twisted: Varadero je inace jedini mjerodavan konkurent GS-u,ali sa ovim inovacijama bice to mrtva trka!
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Honda je zaštitila (registrovala) ime za Evropu za koje se pretpostavlja da će biti namenjeno za ovaj model. Zaštićena imena glase V4X i Crossrunner. Hoće li biti kombinacija ova dva imene ili neko od ova dva ostaje da vidimo. No, po svemu sudeći, ne prije 2012 godine.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

Space Director wrote:Ne znam tacno ko je rekao, a mislim da je to bio Henry Ford: Konjske snage pobjedjuju na trzistu, a obrtni momenat pobjedjuje na trkama. Svi razvijaju motore sa sto boljim performansama i to prodaje odredjene modele, koji su i sada debelo preko mogucnosti velike vecine prosjecnih vozaca. Ono sto ima BMW, u ovom slucaju Honda to pokusava da nadomjesti jachim motorom, i sto karakterise svaki BMW, barem to kazu ovi sto ih odavno voze, jer voznost, a ne sami agregat. Poznato je da BMW ne propada pri kocenju (blokada suspenzije) i da mu se ne mijenja medjuosovinsko rastojanje zbog telever i paralever sistema vjesanja koji koristi, pa se lakse vozi i stabilniji je u krivinama, daje vise osjecaja sigurnosti, pogotovo za pocetnike.
Ok, nije agregat od 1200cc za pocetnika, ali nemaju danas svi mogucnost ni vremena da krenu sa 50cc, pa sad 150cc, pa sa 500cc, 600cc,i tako dalje... Jednostavno ljudi imaju novca i kupe stvar koju zele.
Sta znam... ja bih vise volio da unaprijede neke druge stvari, nego sto ce napraviti motor koji ce biti jaci 20ks i tezi 30kg.

Pogodak u sridu! Potpisujem! 8-)
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Bez uvrede ali ja ne vidim potrebu postojanja ovako velikih kubikaza a s druge strane mnooogi to vole , isto je i kod kola. Ali to je vjerojatno sto sam losh vozach pa mi i ne treba puno.
+1389+
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

umjesto da se pozabave tezinom, tj smanjivanjem iste, i pravljenja univerzalnog motora...
ali dobro.... ko bi onda druge kupovao...
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
ZoranM
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom 650

Post by ZoranM »

Space Director wrote:Ne znam tacno ko je rekao, a mislim da je to bio Henry Ford: Konjske snage pobjedjuju na trzistu, a obrtni momenat pobjedjuje na trkama. Svi razvijaju motore sa sto boljim performansama i to prodaje odredjene modele, koji su i sada debelo preko mogucnosti velike vecine prosjecnih vozaca. Ono sto ima BMW, u ovom slucaju Honda to pokusava da nadomjesti jachim motorom, i sto karakterise svaki BMW, barem to kazu ovi sto ih odavno voze, jer voznost, a ne sami agregat. Poznato je da BMW ne propada pri kocenju (blokada suspenzije) i da mu se ne mijenja medjuosovinsko rastojanje zbog telever i paralever sistema vjesanja koji koristi, pa se lakse vozi i stabilniji je u krivinama, daje vise osjecaja sigurnosti, pogotovo za pocetnike.
A zna li se sto tele i paralever ne naprave ovi ostali...Jesu li to ovi iz BMW zastitili patentom...
Putovati je dva put zivjeti...
Du-Monster
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Ducati monster S2R 1000
Streetfighter S

Post by Du-Monster »

ZoranM wrote:
A zna li se sto tele i paralever ne naprave ovi ostali...Jesu li to ovi iz BMW zastitili patentom...
Jesu, da, koliko me znanje sluzi.

Ma, manje vise je sve danas "izvrnuto"..

No da se vratim na temu..

Recimo, meni u ocima pomalo GS gubi karizmu koju je imao. Karizmu No nonsense putnog motora spremnog za sve, robusnog i neunistivog, zadnji put opranog pri primopredaji u salonu.
Zasto?

Jer 90% njegovih vlasnika koje vidim u djiru oko i u Dbk su u najmanju ruku smijesni i uglancani.. Vecina ih je na motoru sa suputnikom, sa kacigama ala F-16 fighter pilot style i obaveznim i nezamjenjivim mikrofonom, da vas kojim nesretnim slucajem suvozac nebi cuo, jer ko zna...

:twisted: :twisted:
http://www.ducati-croatia.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ncrfactory.com/eng/index.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
*People who ride Duc's live in big houses. People who fix Duc's live in bigger houses. *
98% of all Ducati motorcycles ever sold are still on the road. The other 2% made it home.
:)
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

ZoranM wrote:

Ne znam, to bi mozda Vukan mogao da znam, a ja bih morao provjeriti.

Do tada mogu da pretpostavim par stvari uz ovu koju si ti rekao:

- Jako je skup, pa je to razlog
- Ovaka sistem vjesanja daje jako malo povratnih informacija od podloge, sto neki ljudi bas i ne cijene, to su uglavnom zamjerke motorima tipa K1200S. Sto sam nedje procitao za taj model, neki komentar: Taj motor je kao lijepa zena, al frigidna. Niti vristi, niti stenje, niti uzdise, niti se mrda, niti trese, niti grebe... nista... samo radi posao, ali to nije to :)

Du-Monster je nedje rekao za BMW K1200S: Zastrasujuce sa kolikom se lakocom i bez angazovanja moze voziti taj motor. E sad, jel to to... ne znam :)
Svako ima svoje misljenje :)
I kad stojim tesko me pratiti...
Post Reply