BMW F 800 R

Novosti, komentari novih i starih motora...
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

BMW F 800 R

Post by OBIS »

Image

Evo provoazah ovaj motor prije par dana. Uvukao sam i stomaka upravo da bi motor dosao do izrazaja:-).

Nisam bas kompetentan da pricam o ovom modelu zato cu se ogranicit kometarom da je motor veoma povozan iako ima 85 konja, snage mu ne fali, veoma je tezak ali u voznji se ta tezina ne osjeca a preciznost i kvalitet izrade se osjeca na svakom centimetru. Mene je prijatno iznenadio mjenjac i plasticni djelovi i prekidaci

samo da znate da ja preterano ne cijenm BMW motore ovaj sam provozao jer je vlasnica djevojka, koja je iz Moskwe dosla sa njim (presla 4000km) insistirala da ga provozam........

tu se nasao i wulfy slucajno, pa ga je i on provozao. Wulfy molim za komentar posto ti vise volis BMW....

PS. Vjerovatno cu biti u prilici ponovo da provozam ovaj motor, i bice mi zadovoljstvo, pa kad napravim koji kilometar vise javi cu se sa novim utiscima...
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
bu2rider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: 990 SMT :)

Re: BMW F 800 R

Post by bu2rider »

meni je motor onak.."nit smrdi nit mirise"...ali cim je bmw ne vjerujem da ne valja..jedino je stvar ukusaa.....ja sam po pitanju tog motora bio skešptik po pitanju snage...pa i dalje mislim da je za moje prohtjeve nema dovoljno..a i cjena je bmw-ovska :D
OBIS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Ducati Puma patike

Post by OBIS »

Pa za tebe ima i previse ja ti nebi davao u ruke snazniji motor:-)
Nisu bitne tacka A i B vec ono izmedju...
pOp
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Kawasaki ER-6n

Post by pOp »

strasan motor !!! :clap:
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Ovo je zapravo logičan model u BMW-ovoj ponudi. Nestankom boksera zapremine 850 ccm pojavila se praznina u ponudi, sa jedne strane tu su bokser (i linijski) motori zapremine 1.200 ccm, a sa druge strane tu je jednocilindraš zapremine 650 ccm. Austrijski Rotax za potrebe BMW-a razvija motor sa dva cilindra složenih u liniji radne zapremine 800 ccm. Prvi motocikl koji se pojavio sa rečenim motorom je sportski model F 800 S, potom slijedi sportsko-turistički model sa oznakom F 800 ST. To je bilo 2006-te godine, za finalni prenos odabran je kaiš. Rezervoar ispod sjedišta radi boljeg rasporeda težine. Ram je aluminijski. U ova dva modela iz 800 ccm izvučeno je 85 KS i 86 Nm. Potom 2008 godine isti motor se pojavljuje i dva nova modela, allrouder F 650 GS gdje je snaga reducirana na 75 KS i 75 Nm, a drugi model je putni enduro sa oznakom F 800 GS u kojem snaga ostaje 85KS, dok je obrtni moment 83 Nm. Na ova dva modela ram je čelični, dok je finalni prenos rješen lancem. Dosta tehničkih rješenja sa predhodna dva modela je zadržano i u ova dva modela (rezervoar ispod sjedišta, dobar dio elektronskih sklopova, ...)

I onda dolazi 2009-ta godina. Uzima se aluminijski ram iz prva dva modela, dok je završni prenos po uzoru na zadnja dva modela rješen uz pomoć lanca. Oznaka petog motocikla iz BMW-ove familije kojeg pogoni dvocilindrični Rotax agregat je F 800 R. Ko zna kako BMW označava svoje modele primjetiće iz oznake da se radi o nakedu. Zbog specifičnosti nekade (kao klase) šestobrzinska mjenjačka kutija je modifikovana, naime, prve tri brzine su iste, dok su zadnje tri ,,skaćene''. Time se dobilo na ubrzanjima u višim brzinima, nauštrb maksimalne brzine, koja ipak nije toliko bitna kod naked modela. Zadnja aluminijska viljuška posebno razvijana za ovaj model. Sam motor je takođe blago modifikovan pa u ovoj verziji daje najviše snage. Po dizajnu tipični BMW, isto tako i po tehnologiji.

Image

Image

Image

Image

Image

Tehnički podaci:
Motor R2
Zapremina: 798 ccm
Snaga: 87 KS pri 8.000 o/min.
Obrtni moment: 86 Nm pri 6.000 o/min.
Mjenjač: 6 brzina
Visina sjedišta od tla: 80 cm
Težina spremnog za vožnju (sa svim tečnostima i punim rezervaoarom): 199 kg
Ukupno dozvoljena težina: 405 kg
Nosivost: 206 kg
Rezervoar: 16 litara
Maksimalna brzina: - km/h
Ubrzanje o-100km/h: - s
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Utisci iz vožnje. Mislim da nisam kompetentan s' obzirom da sam tu mašinu vozio samo po gradu. Prvi utisak je da je komad motora, odnosno, kada sam krenuo da ga zajašem učinio mi se pretežak (pošto sam vozio motocikle koji su dosta teži od ovog i oni mi se nisu činili toliko teški), no, kada se krene postaje lagan kao biciklo. Kočnice odlične, na onom kamenim pločama ispred starog grada lako se izazove da se uključi ABS. Tipično za BMW, ogromna doza sigurnosti (bar se stiče takav dojam). Prvi utisak, da bi se stekao kompletan dojam o motociklu potrebno je ipak prevaliti (mnogo) veći broj kilometara (bar trocifren broj).

Cjena mu je oko 10.000 €. Vredi li te pare? Ne znam, ali po broju prodatih primjeraka izgleda da vredi.
Laki 086
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Vozio sam nekad, sad idem pjeski...........

Post by Laki 086 »

A što veli ta "vlasnica motora", kako se njoj čini poslije vožnje od 4000km?
Kad se usudila na toliki put mislim da je dovoljno kompetentna da ga ocijeni!
Dusan Radovic:
" Pre nego što ostarite, potrošite mladost. Mnoge starosti imaju velike zalihe neostvarenih mladalačkih želja. "
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

Ako sam dobro shvatio (iz polu engleskog i polu ruskog) vlasnici je to prvi motocikl, a prije ovoga imala je iskustvo od 100 km (od mjesta kupovine do jednog naselja 50 km daleko i natrag) da se nauči da vozi, a noć pred odlazak je pravljen vizir (ručni rad) tako da je to njoj najbolji motocikl na svjetu. ;)
djodja
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: BMW R1200GS 13

Post by djodja »

wulfy wrote:Ako sam dobro shvatio (iz polu engleskog i polu ruskog) vlasnici je to prvi motocikl, a prije ovoga imala je iskustvo od 100 km (od mjesta kupovine do jednog naselja 50 km daleko i natrag) da se nauči da vozi, a noć pred odlazak je pravljen vizir (ručni rad) tako da je to njoj najbolji motocikl na svjetu. ;)
Unaprijed se izvinjavam zbog nastojece rijeci, docim moram da je upotrijebim, jer je jedina rijec koja moze da opise koleginicu i njen poduhvat. CUDOMUDOVISTE- Made in Cetinje by TBOK
Stewie Griffin (to one of the prostitutes at Cleveland's house):
So, is there any tread left on the tires? Or at this point would it be like throwing a hot dog down a hallway?
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Taj BMW je jedna lametina u poredjenju sa tom djevojkom, koju je Djodja taman dobro opsisao! Svaka joj cast, ali svaka!
A ovaj BMW, volio bih to vidjeti... Mozda se sad neki dan spustim do BD, pa cemo se dogovarati! :)
I kad stojim tesko me pratiti...
Post Reply