Naime, Zeko The Man i ja smo krenuli nasom relax turom za Kolasin preko Mateseva i nakon zaista lijepe voznje stigli u Kolasin. Grlo suvo pa rekosmo ajde da svratimo u neku bastu da se srkne nesto tecno. Na Trgu smo konstatovali saobracajnog policajca, a i on nas, i uz uredno upaljene svjetlosne signale skrenuli u setaliste, tj. pjesacku zonu. Nakon predjenih 7-8 metara smo parkirali motore ispod drveta u hladu gdje nikome nisu smetali i ugasili motore. U tom trenutku se oglasila zvizdaljka i policajac nam je zrlo ljubazno prstom pokazao da "svratimo" malo do njega. Ocekujuci pregled dokumenata i jedno krace predavanje mi smo stigli do "Sluzbenog lica". Posto je vec imao jednu "stranku", nakon sto nam je zaplijenio dokumenta, objasnio nam je da sacekamo da zavrsi "Sluzbenu radnju" sto je potrajalo nekih desetak minuta.
Sluzbeno lice me je nakon toga pozvalo kod sebe i pocelo dugotrajnu proceduru unosenja podataka na papir koji zovu "prijava". Iako nisam neka bistrica, shvatio sam da od predavanja nece biti nista ali cu to ipak dobro platiti. Nakon 10-15 min Konacno je poceo dijalog. Objasnjeno mi je da sam sa svojim motornim vozilom usao u prostor u kojem nije dozvoljen saobracaj istih kao ni parkiranje. Uslijedilo je moje pitanje kako da znam da je zabranjen saobracaj za mot. vozila i dobio sam odgovor da je prostor fizicki ogradjen pa mi je bilo cudno kako sam uspio da udjem unutra ako je tako dobro zasticen. Uslijedila je moja konstatacija da ne vidim znak za zabranu ali mi je ljubazno "Sluzbeno lice" objasnilo da znak postoji ali se nalazi na drugoj strani setalista. Cak i cinjenica da je nekih 5 metara od "mjesta zlocina" stajao parkiran skuter sa KL tablicama nije promijenila stvar. Nepotpisivanjem zapisnika sam jos jednom izrazio svoj protest pa je dosao red na Zeko The Man-a da plati ceh. Naravno ni njegova nadaleko poznata ubjedljivost nije uspjela. Ovo "sluzbeno lice" je stvarno bilo neunistivo.
Pri odlasku smo objasnili pomenutom licu da nam se to prvi put desava u Crnoj Gori i da se propisi mogu nekada tumaciti na vise nacina i ne treba ih se slijepo drzati. Da nam je dao znak zvizdaljkom da ne ulazimo unutra, a mogao je jer je bio svega 3 metra udaljen od nas, mi bismo mu se zahvalili i parkirali gdje "On" misli da trebamo a da ovo vec lici na klasicno izivljavanje uniformisanih lica koja koriste svoj status u drustvu.
Ne bih da me pogresno shvatite, "Sluzbena lica" koja sam sretao po nasim putevima su vecinom bila ljubazna i cesto su znala da "progledaju kroz prste".
Vidim da je ovaj tekst ispao jako dugacak ali nisam mogao krace.
Mozda mi stvarno nismo bili u pravu ali postoje i drugi nacini, prije svega mislim na i "edukativnu" prirodu njihovog jer je on ocigledno mislio da ako nam napise novacanu kaznu da vise nikada necemo uraditi takvu stvar. Naravno to nije istina jer smo nas dvojica odmah posli na drugu stranu setalista i parkirali motore