Kolasinski saobracajni red i disciplina

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
Maki
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: penzionerski

Kolasinski saobracajni red i disciplina

Post by Maki »

Morao sam da izbacim ovaj dogadjaj na forum da bih upozorio bajkere na na nasu "Prestonicu" zakona.
Naime, Zeko The Man i ja smo krenuli nasom relax turom za Kolasin preko Mateseva i nakon zaista lijepe voznje stigli u Kolasin. Grlo suvo pa rekosmo ajde da svratimo u neku bastu da se srkne nesto tecno. Na Trgu smo konstatovali saobracajnog policajca, a i on nas, i uz uredno upaljene svjetlosne signale skrenuli u setaliste, tj. pjesacku zonu. Nakon predjenih 7-8 metara smo parkirali motore ispod drveta u hladu gdje nikome nisu smetali i ugasili motore. U tom trenutku se oglasila zvizdaljka i policajac nam je zrlo ljubazno prstom pokazao da "svratimo" malo do njega. Ocekujuci pregled dokumenata i jedno krace predavanje mi smo stigli do "Sluzbenog lica". Posto je vec imao jednu "stranku", nakon sto nam je zaplijenio dokumenta, objasnio nam je da sacekamo da zavrsi "Sluzbenu radnju" sto je potrajalo nekih desetak minuta.
Sluzbeno lice me je nakon toga pozvalo kod sebe i pocelo dugotrajnu proceduru unosenja podataka na papir koji zovu "prijava". Iako nisam neka bistrica, shvatio sam da od predavanja nece biti nista ali cu to ipak dobro platiti. Nakon 10-15 min Konacno je poceo dijalog. Objasnjeno mi je da sam sa svojim motornim vozilom usao u prostor u kojem nije dozvoljen saobracaj istih kao ni parkiranje. Uslijedilo je moje pitanje kako da znam da je zabranjen saobracaj za mot. vozila i dobio sam odgovor da je prostor fizicki ogradjen pa mi je bilo cudno kako sam uspio da udjem unutra ako je tako dobro zasticen. Uslijedila je moja konstatacija da ne vidim znak za zabranu ali mi je ljubazno "Sluzbeno lice" objasnilo da znak postoji ali se nalazi na drugoj strani setalista. Cak i cinjenica da je nekih 5 metara od "mjesta zlocina" stajao parkiran skuter sa KL tablicama nije promijenila stvar. Nepotpisivanjem zapisnika sam jos jednom izrazio svoj protest pa je dosao red na Zeko The Man-a da plati ceh. Naravno ni njegova nadaleko poznata ubjedljivost nije uspjela. Ovo "sluzbeno lice" je stvarno bilo neunistivo.
Pri odlasku smo objasnili pomenutom licu da nam se to prvi put desava u Crnoj Gori i da se propisi mogu nekada tumaciti na vise nacina i ne treba ih se slijepo drzati. Da nam je dao znak zvizdaljkom da ne ulazimo unutra, a mogao je jer je bio svega 3 metra udaljen od nas, mi bismo mu se zahvalili i parkirali gdje "On" misli da trebamo a da ovo vec lici na klasicno izivljavanje uniformisanih lica koja koriste svoj status u drustvu.
Ne bih da me pogresno shvatite, "Sluzbena lica" koja sam sretao po nasim putevima su vecinom bila ljubazna i cesto su znala da "progledaju kroz prste".
Vidim da je ovaj tekst ispao jako dugacak ali nisam mogao krace.
Mozda mi stvarno nismo bili u pravu ali postoje i drugi nacini, prije svega mislim na i "edukativnu" prirodu njihovog jer je on ocigledno mislio da ako nam napise novacanu kaznu da vise nikada necemo uraditi takvu stvar. Naravno to nije istina jer smo nas dvojica odmah posli na drugu stranu setalista i parkirali motore :twisted: :twisted: :twisted:
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Re: Kolasinski saobracajni red i disciplina

Post by vuk »

Srgo Robokap :lol:
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

niste razmilili o tome da je i njemu suvo grlo pa zato ne pišti kad bi trebao :lol:
muka junaci, i istina živa da zakon nije isti u istoj državi. Primjer? KAcige i upaljena svijetla u Baru, u Ulcinju mislim da kaciga još dolazila nije. Neka me naši drugari iz Ulcinja isprave ako griješim, al bijah zadnje dva dana tamo i nikoga s opremom vidio nisam.
No, eto sad da znam đe da NE parkiram when in Kolašin :roll:
goku
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda PC35

Post by goku »

Ista stvar se meni desila prekjuce, na istom tom mjestu, u Kolasinu.
Samo sam ja imao vise srece, policajac mi je "progledao kroz prste"...
Necu Vam reci kako sam se izvukao, ali cu samo reci da je to bilo na racun "ljepse polovine" :mrgreen:

Dakle oprez, ukoliko se nadjete u Kolasinu, pazite gdje se parkirate.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Kao i u svakom poslu i medju policijom ima ljudi i neljudi, onih koji znaj i onih koji ne znaju da rade svoj posao, onih koji rade samo da im prodje smjena i onih koji se trude da ga odrade kako treba. Uz svo postovanje, sumnjam da niste znali da nesmijete parkirati motor na trotoar ili proci kroz pjesacku zonu. Nidje ne mozes vidjeti znak ili obavjestenje ili bilo kakvo upozorenje da je kradja zabranjena, ali onaj ko ukrade zna se dje ide, ne pomaze mu "ja nisam procitao krivicni zakon pa nisam znao da je kradja zabranjena". Mnogi su ovjde napisali da su im pojedini policajci progledali kroz prste i to ste kometarisali da je OK, a kad vam napise prijavu, onda im se vec kace drugi epiteti, a ljudi samo rade svoj posao. A evo da pitam, koliko vas dok vozite motor postuje ogranicenja? Ili koliko vas pravi prekoracenja brzine na magistrali, koja su manja od 40 km/h? Sumnjam da ima 1% clanova foruma koji kad voze motor magistralom voze ispod 100-120 km/h, pod uslovom da ne voze skutere. Mnoge stvari se tolerisu, a malo ko to cijeni. Moji dugari, koji su policajci, kad su mi pricali neke stvari, jednostavno nisam mogao da vjerujem kakvog naroda ima. A ko nije radio s narodom, ne zna sto je muka. Stoji i to da, po mom misljenju, bar 85% policajaca nije procitalo citav zakon o bezbjednosti sabracaja i to ne sluzi na cast ni njima ni onima koji su im nadredjeni, ali to je sto je. Kad nisi kriv, ne treba dozvoliti da te okrive, kad jesi cuti i drzi sto si ufatio. A moj ti je savjet, da se s policajcima ne raspravljas, jer nikad neces biti u pravu, pa sve i da on tvrdi da je mlijeko crno. Jednostavno ga ispostuj, ne daj mu priliku da likuje i da demonstrira silu..."hvala, prijatno...." i kad dodje do suda lako se sve dokaze ili u medjuvremenu nadjes nekog da ti to "zavrsi", a zavrsice ti jedino ako si se kulturno ponasao....sad bi ja odje oduzio ohoho, ali da nesto ostavim za drugi put :)
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Znam da zvuci glupo i mozda necete vjerovat ali mene je policajac castio 5 eura da popijem pice kad me zaustavio zbog prekoracenja brzine sa autom naravno od mojih para! :lol:
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Meni su nedavno napisali kaznu za nepropisno parkiranje u Pluzinama :D
Uglavnom, jednom sam kulturno pitao, jeli bas potrebno i neophodno da mi se pise kazna za nepropisno parkiranje u jednoj od dvije ulice u Pluzinama, napola raskpanoj, bez horizontalne i vertikalne signalizacije. Vodja patrole mi je odsjecno rekao da ne moze i da idem kod kolege da mi napise prijavu. Kolega samo sto mi se nije izvinuo, rekao je da je to glupost i budalastina, da samo matletiraju narod bez potrebe i da kaznu ne placam, a ako ikad dodje na sud kazem da nema signalizacije, kao sto i nema.

Uglavnom, oni jednostavno ponekad moraju da pise te kazne, zbog norme.

Nadalje, par dana nakon toga, kad sam se vracao sa Bracha, posle 700km, zaustavi me patrola na ulazu u NK, na Kapinom polju. Ogranicenje 50, ja vozio 81. Isto sam samo jednom kulturno pitao, da li bas moraju da mi pisu prijavu, na sta su rekli... ajde ok! I nisu mi napisali, malo smo popricali, raspitali se oko motora i to je to.
MikaCT je isto prosao, stim sto je on isao preko 100km/h.

Sumo sumare, ko ne plati na drumu plati na cupriji, ali generalno, policija nam je mnogo tolerantna, samo ako se ne svadjas, kulturno zamolis i ne kurcis se. Iskreno, kakvi god bili, ja ih ne bih mijenjao.
Bolje da platim kaznu za lose parkiranje, nego neko prekoracenje, a najcesce nisu mala.
I kad stojim tesko me pratiti...
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Moje je misljenje da ste pogrijesili,jer ste ugnali 'atove u zabran,a lijepo ste vidjeli da je ogradjeno(pogotovu sto ste na sjever...NEKA SE NIKO NE NADJE UVRIJEDJEN,CINJENICA JE DA NAM SJEVER NIJE FLEKSIBILAN)! Treba razumjeti i policiote,nije im ga lako za tu crkavicu raditi takav posao...Ima korektih,ima ovih drugih...pa ljudi smo,ne mozemo biti svi isti.Moje je iskustvo da se sa normalnim pristupom moze dosta toga ISPRAVITI. Na kraju krajeva,mislim da 30e nije razlog za svadju,ili ne daj Boze da pokvari dan...Meni su uzeli vozacku prije 4 god. zbog prekoracenja od 1km/h.rekao sam mu :"Eto ti je ,u torbu ti se raspala!" Ne dajte se iznervirati zbog sitnica...relax.
14:23
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Ma stalno sam na džadu i slažem se sa Rankom lijepa riječ i gvozdena vrata otvara ali u ovom slučaju je policajac bio malo bezobrazan . Bio je na licu mjesta , vidio je da navodno prave prekršaj , i mogao je samo da ih opomene da preparkiraju motore i to bi bilo to a ovako nema saob znaka + jedan motor je već bio parkiran u "zabranjenoj zoni" + po tablicama vidi da nisu domaći i da ne poznaju grad ,ja bih to nazvao bezobrazlukom a vi kako hoćete. Isto tako mi je malo bezveze kad vide nekoga da nije upalio svijetla skaču kao da je banku opljačkao i obavezno pišu prijave , ma daj opomeni sa osmjehom i postićeš veći efekat druže, brate, prijatelu - saobraćajcu .
+1389+
vuk
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Karivolicu

Post by vuk »

Čuo sam priču o budvanskom (ili cetinjskom, neđe je valjda ordinirao između ova dva grada) policajcu s nadimkom Gandi :) Nadimak je zaradio tako što nije pisao kazne nego držao predavanja o opasnostima koje čovjeku prijete ako vozi tako kako je vozio :)
Post Reply