wulfiy-u

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
urke
Grijač guma
Grijač guma

wulfiy-u

Post by urke »

Evo moram ovdje da ti odgovorim na poruku iz pm,jer iz par pokusaja nisam mogao da ti posaljem poruku...
U pravu si...isto, i ja mislim da su to male nijanse izmedju prizvodjaca i da mi te nedostatke na ovim nasim putevima i uslovima tesko mozemo primjetiti...
vjerovatno cu uzeti sad ove bt 16 jer su mi ovdje u nk-u...
Wulfy,hvala i pozzzz
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Re: wulfiy-u

Post by Galiot »

Odmah da se izvinem što čitam "tuđu poštu" ali sam je već nehotice otvorio kad sam vidio naslov,jbg sad. :oops:

Ako ste razgovarali o gumama,odmah ću prekinuti raspravu tipa sve su to odlične gume i mi tu ne možemo osjetti razliku.

Kao primjer ću navesti prvo mene,koji sam imao Michelin Pilot Power na motoru,a kasnije Continental Sport Attack. Mnogo mi se bolja pokazala Conti od Michelina.Michelin se napred bio zašiljio i imao sam takoreći ćošak na gumi do nekih nagiba do kojih se obično vozim. Čim sam u većem nagibu,motor se krajnje neugodno prebacuje preko tog ćoška i svaki put me isprepada do te mjere da ne znam jel padam ili i dalje vladam motorom.
Conti se grije momentalno,i drži ajme,do zadnjeg.Nikakvih problema sa tom gumom nisam imao osim što se potrošila :mrgreen:

Jager je na istom motoru imao Metzeler M3 posle Pilot Power 2 CT i M3 su mu bile bolje. Takođe i moj brat na FZ1 je imao M3 i bile su mu dobre. Znao mu je širiti putanju u nagibu,ali to je rešavao "dodavanjem volana".Obojica se slažu da su im Bridgestone BT 016 najbolje gume koje su do sada imali,a vjeruj da ne štede gas. Jeste da se na FZ1 potrošila dobro nakon 4500 km,ali drži ludilo. I to je stalno brija,sa sve ženom na motoru! Sad kaže da kad uđe u krivinu,ima osjećaj kao da je motor podbočen,kao da ga neko gura,toliko guma drži zadanu putanju.

Rezime: Nisu sve gume iste,osjeti se razlika,nisi pogrešio sa izborom-samo tim gumama treba malo vremena da se ugriju ali kad se ugriju drže kao žvaka,potvrdiće ti svi koji ju imaju.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Ja nemam neko veliko iskustvo sa vecim motorom tj ovaj versys mi je prvi takav i presao sam mozda oko 4000 hiljade sa njim od toga mozda 2000 sa novim gumama (pireli diablo),e sad me interesuje kako se to provaljuje kad se guma ugrijala i koliko joj treba posto ja tu razliku ne mogu da primijitem? Ne znam kojim tempom vi vozite i da li se to provaljuje tako sto se zalegne:) do kraja pa ako je ugrijana izaces iz krivine ako nije neces ili nekom drugom metodom, eto mozda je glupo ali volio bih da znam na koju foru se to procjenjuje. Ja jos te gume nijesam oborio do kraja mozda ima prs ipo do kraja mada se i ne trudim niti mi je to neki prioritet ali meni se guma ponasa jednako ili se odma urije pojma nemam a volio bih da znam pa da VI REKNEM BATE za koliko se ove moje ugiju. :mrgreen:
urke
Grijač guma
Grijač guma

Post by urke »

Galiot wrote:Odmah da se izvinem što čitam "tuđu poštu" ali sam je već nehotice otvorio kad sam vidio naslov,jbg sad. :oops:

Ako ste razgovarali o gumama,odmah ću prekinuti raspravu tipa sve su to odlične gume i mi tu ne možemo osjetti razliku.

Kao primjer ću navesti prvo mene,koji sam imao Michelin Pilot Power na motoru,a kasnije Continental Sport Attack. Mnogo mi se bolja pokazala Conti od Michelina.Michelin se napred bio zašiljio i imao sam takoreći ćošak na gumi do nekih nagiba do kojih se obično vozim. Čim sam u većem nagibu,motor se krajnje neugodno prebacuje preko tog ćoška i svaki put me isprepada do te mjere da ne znam jel padam ili i dalje vladam motorom.
Conti se grije momentalno,i drži ajme,do zadnjeg.Nikakvih problema sa tom gumom nisam imao osim što se potrošila :mrgreen:

Jager je na istom motoru imao Metzeler M3 posle Pilot Power 2 CT i M3 su mu bile bolje. Takođe i moj brat na FZ1 je imao M3 i bile su mu dobre. Znao mu je širiti putanju u nagibu,ali to je rešavao "dodavanjem volana".Obojica se slažu da su im Bridgestone BT 016 najbolje gume koje su do sada imali,a vjeruj da ne štede gas. Jeste da se na FZ1 potrošila dobro nakon 4500 km,ali drži ludilo. I to je stalno brija,sa sve ženom na motoru! Sad kaže da kad uđe u krivinu,ima osjećaj kao da je motor podbočen,kao da ga neko gura,toliko guma drži zadanu putanju.

Rezime: Nisu sve gume iste,osjeti se razlika,nisi pogrešio sa izborom-samo tim gumama treba malo vremena da se ugriju ali kad se ugriju drže kao žvaka,potvrdiće ti svi koji ju imaju.
galiote....,
sa tim izvini samo si me zacrvenio :oops: ...
morao sam wulfiya da pitam za misljenje,ali tu smo svi da ga podijelimo,naravno ko moze....
pilot 2ct i race atack sam potrosio a sad mi je najlakse da dodjem do bt 16....zato sam malo polemisao oko toga....
hvala sto si se "umijesao " da lakse prelomim ! ! ! !
ujutro kupujem bt 16 i nek nam je svima sa srecom :clap:
poozz za tebe i sve moje-nase kolege :violin:
urke
Grijač guma
Grijač guma

Post by urke »

Bosko wrote:Ja nemam neko veliko iskustvo sa vecim motorom tj ovaj versys mi je prvi takav i presao sam mozda oko 4000 hiljade sa njim od toga mozda 2000 sa novim gumama (pireli diablo),e sad me interesuje kako se to provaljuje kad se guma ugrijala i koliko joj treba posto ja tu razliku ne mogu da primijitem? Ne znam kojim tempom vi vozite i da li se to provaljuje tako sto se zalegne:) do kraja pa ako je ugrijana izaces iz krivine ako nije neces ili nekom drugom metodom, eto mozda je glupo ali volio bih da znam na koju foru se to procjenjuje. Ja jos te gume nijesam oborio do kraja mozda ima prs ipo do kraja mada se i ne trudim niti mi je to neki prioritet ali meni se guma ponasa jednako ili se odma urije pojma nemam a volio bih da znam pa da VI REKNEM BATE za koliko se ove moje ugiju. :mrgreen:
iskustvo ce samo doci ,nemoj samo trcati za njim :naughty:
otprilike, race guma(odnosno svaka) treba da dostigne radnu temp.,da se zagrije,da bi mogla da odradi ono svoje,sto se i ocekuje od tih guma,(u pitanju su jos dosta faktora,kao hladan i izlizan asvalt po kojemu vozimo...)ostra,extremna voznja itd..
ja sam sad poslednji par sto sam vozio ,koristio tu vrstu guma conti race atack (medium) tvrdoca,i dok se ne zagrije bilo mi je tesko da se normalno zaustavim i da krenem bez proklizavanja....razliku sam tek mogao osjetit poslije 20-ak km...
sve ovo manje vazi za tourrier gume i naravno od stila voznje.....
ali ja nemam nocas dovoljno dobrih i slikovitih rijeci da ti to bolje objasnim....
poz i za tebe .....
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Bosko wrote:Ja nemam neko veliko iskustvo sa vecim motorom tj ovaj versys mi je prvi takav i presao sam mozda oko 4000 hiljade sa njim od toga mozda 2000 sa novim gumama (pireli diablo),e sad me interesuje kako se to provaljuje kad se guma ugrijala i koliko joj treba posto ja tu razliku ne mogu da primijitem? Ne znam kojim tempom vi vozite i da li se to provaljuje tako sto se zalegne:) do kraja pa ako je ugrijana izaces iz krivine ako nije neces ili nekom drugom metodom, eto mozda je glupo ali volio bih da znam na koju foru se to procjenjuje. Ja jos te gume nijesam oborio do kraja mozda ima prs ipo do kraja mada se i ne trudim niti mi je to neki prioritet ali meni se guma ponasa jednako ili se odma urije pojma nemam a volio bih da znam pa da VI REKNEM BATE za koliko se ove moje ugiju. :mrgreen:
Primjetiš po držanju ali za to ti treba vremena(čitaj iskustva) ali pravilo je da bez obzira na gumu,prvih 10ak km nije baš preporučljivo zalijegati skroz sa gumom. Koliko se grije? To je najbolje provjeriti termometrom,ali i obično pipanje gume može da posluži. Znači,provozaš se malo,na nekoj kratkoj relaciji i pipneš,osjetiš kako se guma zagrijala. Pipaš ju po sredini i sa strane. Zatim ideš dalje,opet staneš i provjeriš.
Razlika u grijanju postoji u zavisnosti od tipa gume,sport gume se griju brže od sport touring guma,race gume traže dosta vremena i angažmana na cesti da bi se ugrijale jer su one ipak pravljene za stazu i veće napore.
Kad sam napisao da se BT 016 sporije griju,to je iz iskustva sa zajedničkih vožnji. Moj Conti se npr,brže ugrije nego BT 016 ali kasnije se ta razlika menja u korist BT tj,one posle doslovno izgledaju kao žvaka na asfaltu,toliko se lijepe.

Ma gume se kao i ulja,neiscrpna tema,ali kao što kaže Bimba sa motori.hr foruma:kupuješ gume za sebe,ne za motor.

Uzgred,Urke,koliko te dođe set 120/180 BT 016?
I ja se mislim da ih stavim na proljeće. :think:
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
urke
Grijač guma
Grijač guma

Post by urke »

Sa nekim popustom preko racuna treba da budu oko 235 e par,sjutra tri tacnu cijenu javljam...Pozzzz
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Galiot wrote:Odmah da se izvinem što čitam "tuđu poštu" ali sam je već nehotice otvorio kad sam vidio naslov,jbg sad. :oops:

Pozdrav, ajde da pojasnim jer nije bilo od početka, već jedan dio prepiske. Ćovjek je pitao za BT16 pošto ih može nabaviti bez problema, a do sada je vozio Conti RaceAtack. Rezime mog odgovora: nemam lično iskustvo sa BT16 a s' obzirom na reputaciju kompanije i da guma spada u sportsku klasu trebala bi da zadovolji približno kao RaceAtack.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
vickodu
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: 1190 adv

Post by vickodu »

Bt 016 je odlična guma i moja jedina zamjerka za nju je da treba opreznije voziti po kiši nego sa metzelerom
urke
Grijač guma
Grijač guma

Post by urke »

Ipak kupih bt 003 :dance:
srecom ili ne bt 16 prosao pa se odlucih za ovaj 003
SRECNO ljudi :drool:
Post Reply