KTM 990 Adventure Dakar

Novosti, komentari novih i starih motora...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

KTM 990 Adventure Dakar

Post by wulfy »

Adventure Dakar je zapravo obični Adventure (vješanje, ABS, istrumenti i sl.) koji je ofarban u plavo sa dodatnim naranđastim detaljima kao što crash-bar npr. Takođe, sjedište je odrađeno iz jednog djela (nije kao na Adventure modelu u dva nivoa). No, najveća razlika u odnosu na Adventure je u pogonskom agegatu jer Adventure Dakar je snadbeven agregatom koji pogoni Adventure R, što će reći 115 KS. Cjenovno Advenure Dakar treba da se smjesti između modela Adventure i Adventure R s' tim da će ipak cjenovno biti bliži modelu Adventure. Prve fotografije novog modela.

Image

Image
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Madza
NLB Moderator
Vozim: BMW R1200GS Adventure

Re: KTM 990 Adventure Dakar

Post by Madza »

Ovo je bez sumnje najbolji Adventure motor.Konkurencija mu je sacinjena od teskasa koji se ne mogu podici u slucaju pada.Da ne pominjem GSA koji kad pane ili se zaglavi u pijesak ili slicno ostane tu.Ovo isto stoji za ostatak ekipe.KTM je pobjednik dakara i najlaksi za upravljanje po terenu u klasi.
Stoji da je najgori sto se tice udobnosti za putovanje,ali jedan savresen terenac sa dosta putnickog segmenta!
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

kakav god da je od prvogt modela do ovoga, ja ga zelim vise nego ista , i uzecu motor onoga dana kad skupim pare da ovo uzmem , do tad pjesaka
risk,is what makes life worth living.
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

ovo se čudo vozi kao biciklo, a nenormalno je jak... što veli Madža, strašan terenac ali ne baš udoban previše... no i sjedište se da riješit.
samo još da vidimo kakva će cijena bit
Bato
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM 990 adventure s

Post by Bato »

Evo i ja da kazem par rijeci o ovom motoru. Ja imam ktm adventure s od Marta 2008 godine i presao sam sa njim 23000 km. Do sada nijesam imao nikakvih problema i jedino sto mi kod njega smeta ,jesu kratki servisni intervali. Cim sam ga kupio, promijenio sam sjediste i uopste nije tako neudoban za duza putovanja.Startan je , ima dosta snage i dobro se vozi.U gradskoj voznji malo vise trosi, a na otvoreno je sasvim ok.
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sparco »

ne bi mene smetalo ni servisni interval od 1000 km da ga imam, a tattoo hejteru ;) , ja sve vise vidim ove sa bmnj motorima po servisa nego sa ktm-om heheheheheheheh
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

e pa sparco nadam se da cemo te sto prije vidjeti ovog rasnog ktm-a. motor je stvoren za sve
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by sparco »

nazalost ne prije proljeca, smrc
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

Post by Space Director »

Bato wrote:Evo i ja da kazem par rijeci o ovom motoru. Ja imam ktm adventure s od Marta 2008 godine i presao sam sa njim 23000 km. Do sada nijesam imao nikakvih problema i jedino sto mi kod njega smeta ,jesu kratki servisni intervali. Cim sam ga kupio, promijenio sam sjediste i uopste nije tako neudoban za duza putovanja.Startan je , ima dosta snage i dobro se vozi.U gradskoj voznji malo vise trosi, a na otvoreno je sasvim ok.

Pozdrav,

mozes li napisati par detalja o stvarima koje si spomenuo:
- Koliko trosi na otvorenom?
- Koliko trosi u gradu?
- Na koliko su servisni intervali?

Inace, gledao sam ti motor par puta na putu i parkiranog u PG, mnogo dobro je ocuvan, nov, nov... mada i jeste nov, 2008god ;)
I kad stojim tesko me pratiti...
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

Hod prednjeg točka je 255 mm, a hod zadnjeg točka 265 mm Potpis na vješanje je WP. Za zaustavljenje ovog motocikla brinu se dva diska prečnika 300 mm na prednjem točku i disk prečnika 240 mm na zadnjem točku. ABS dolazi u seriji. Dimenzija prednje gume je 90/80-21 a zadnje 150/70-18.

Tehnički podaci za KTM 990 Adventure dakar:

Motor: V2
Zapremina: 999,8 ccm
Snaga: 113,3 KS pri 8.750 o/min.
Obrtni moment: 100 Nm pri 6.500 o/min.
Mjenjač: 6 brzina
Težina: 207 kg
Rezervoar: 19,5 l
Visina sjedišta: 91,5 cm
Ubrzanje do 100 km/h: - s
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
Post Reply