Pokret otpora je krajem 1941 pretrpeo tezak poraz u Banatu i Backoj dok je u Sremu posle solidnijih priprema prerastao u opstenarodni ustanak....
U Sremu se formirao Fruskogorski i Podunavski odred a poseban uticaj je imao i beg grupe zatvorenika iz Sremskomitrovackog zatvora 22.Avgusta 1941.g.
Jedan od organizatora i ucesnika ovoga je bio i moj pokojni deda koji je malo iza toga i streljan...ali ovo nije prica o njemu....
Ravnica i konfiguracija terena je dovela do specificnog nacina borbe...brzih upada i napada pa beg u brda Fruske Gore...koja se uzdize iza nepreglednih ravnica kao majka spremna da primi na svoja nedra svu svoju nesrecnu decu....
Koja su te godine izvrsila preko 220 oruzanih i diverzantskih akcija....
U drugoj polovini 1941g. Nemci su delovima....704/714 i 717 divizije, drugim domobranskim zborom izveli ofanzivu na Frusku goru.....
Pocela je 24.Avgusta....odred je bio okruzen ali je vecina uspela da se probije....
Jedan od onih koji je tu ostao je i dedin brat Steva Acimovic momak od 18 godina koji je vile i plug zamenio puskom....
U jednom momentu borbe stitio je odstupnicu ranjenima.... dve bolnicarke su pogodjene, jedna je jos uvek bila ziva...mladjani momak je ostao da joj pomogne ujedno je i dao vremena ostalima da se povuku na bezbedno rastojanje.....
medjutim on je ostao u obrucu....
bez municije i bez nade....
drugovi su posmatrali iz daljine kako mu se Nemci priblizavaju i kada su vec dosli do njega.............odjeknule su dve eksplozije.........on je otisao u vecnost a sa sobom je povukao i neke od silnika koji su uleteli u njegovo mirno selo i unistili sve mladalacke snove.....
Sve ovo se desavalo u okolini sela Vizic na Fruskoj Gori....
Nikada ga nisu zaboravili, ali nikada nisu ni znali gde su mu tacno leze kosti.....
Od malena sam gledao njegovu crno belu sliku na zidu, na kom su stajale slike mojih predaka poginulih i streljanih u tom ratu..... ..
....o dedi je napisana knjiga ali o ovom momcicu.... nije se puno pricalo osim na porodicnim skupovima, najcesce zimi i u vreme svinjokolja....
Bilo je nekih pokusaja da se nadje njegov grob ili mesto pogibije ali uglavnom se islo preko mesnih kancelarija....bez uspeha.....
Cesto sam sa ocem pricao o Stevi i dogovarali smo se puno puta da krenemo u planinu i da ga trazimo.... medjutim nikada to nismo uradili....
....a i on je pre dve godine otisao na "drugu stranu"... dali su se mozda sreli tamo, neznam.... mozda cu jednom saznati kada dodje moje vreme.....
....ali ja sam cvrsto resio da nadjem grob.....spomenik...natpis...ili neko obelezje .......pre toga.....
Muci me u zadnje vreme puno stvari ali sam zadnjg dana Maja 2011. seo na motor i umesto da vozim pravo prema Bosni resavajuci vazne probleme skrenuo sam sa autoputa, prema Rumi i Fruskoj gori.....