Poliranje farova od polikarbonata tj plasticnih :)

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
Post Reply
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Poliranje farova od polikarbonata tj plasticnih :)

Post by kopljas »

Kad je coveku dosadno, svasta mu pada na pamet...

Elem, otisao sam par dana na odmor i nadjos sebi glup posao... Vec duze vreme gledam kakomi farovi zute tj po njima se skuplja neki sloj zbog kojeg losije rade. Vozio sam auto jednom na poliranje, medjutim to je ispalo prosecno, pa sam odlucio sam da probam. Nema tu niceg novog, mnogi to rade ali ja se do sada nisam usudjivao da probam sam. Evo mog iskustva, ako nekome zatreba.

Google mi je pruzio tehnicku podrsku i nakon malo pretrage nadjoh nekoliko dobrih tekstova o tome kako se to radi. Odlucio sam da probam, pa sta bude :) Farove sam polirao spolja, a iynutra sam ih oprao jer se i unutra skuplja neka prljavstina.

Farove sam prvo skinuo sa auta, skinuo sijalice, motor za podesavanje farova, a preostale zice tj konektore sam samo uvio u najlon (mada ovo nije neophodno jer ce se po ovakvom vremenu svakako brzo osusiti).

Image

Image

Za pranje sam koristio blagi rastvor sampona za pranje automobila. Napunio sam do pola far sa tim rastvorom, otvore za sijalice zatvorio gumama koje dodju uz far i muckao do besvesti :) U vodu sam stavio nekoliko (citaj 15-ak) sitno iseckanih komadica sundjera, kako bi se reflektujuce povrsine bolje oprale. Nakon toga sam dobro isprao vodom a nakon ispiranja cesmovacom, poslednju ruku sam isprao demineralizovanom vodom kako posle susenja ne bi ostajale fleke po reflektujucoj povrsini. Susenje je trajalo par sati (temperatura napolju je bila 37). Nakon susenja sam otvore sa zadnje strane fara zatvorio papirnom trakom i krenuo da smirglam... Jeste dosadno ali jebiga, lepota je zrtva i muka :) Smirglao sam vodobrusnim papirom granulacija: 800, 1000, 1200, 2000 i 2500. Po faru mi je trebalo jedno 40-ak minuta uz koriscenje dosta vode na farovima i piva da majstor okrepi dusu :) Nakon smirglanja sam za poliranje koristio 3M pastu za plastiku. ne zanm tacno kako se zove ali su mi u prodavnci rekli da ako mi sledeci put bude trebala ista, trazim #M pastu za poliranje plastike sa "crnim cepom" :D Jbg, Balkan je to....

Meni je trebalo nekih 4 sata da sve zavrsim, ukljucujuci i skidanje i vracanje farova. Rezultat? Nije ispalo lose. Verovatno to moze i bolje :D Ako nista drugo, nocu se sada vidi znacajno bolje..

Ovako je bilo pre:

Image

Image

Posle smirglanja:

Image

Image

Image

Posle poliranja:

Image

Image

Image
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Re: Poliranje farova od polikarbonata tj plasticnih :)

Post by VeDzA »

Nista ljepse,no kad vidis da je neko sam nesto uradio :)

Izgleda kao nov :clap:
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Super je ispalo,neki lakireri to samo smirglaju i posle prespricaju bezbojnim lakom
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

lijepa ova afrika :)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mikan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Afrika Twin

Post by Mikan »

DrMracni wrote:lijepa ova afrika :)
Zakleo bih se da na mojoj Africi nijesu ovakvi farovi ali??? :lol: Skoro su mi neki majstori polirali far na autu za 20eura i bolje da sam kod tebe dosao :clap:
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Besposlen pop i jariće krsti... :D
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Oliver
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki Bandit 1200

Post by Oliver »

Tattoo wrote:Nema razlike ... zaludna rabota :snooty:
Hahahahahahah e ckrvnjoooo jedna :D

Bravo Vlado - super je ispalo i svidja mi se sto si napravio sliku gdje poredis obradjeni i neobradjeni far da mozemo kokretno da vidimo rezultat. Odlicno!!!
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

A grdni li su ovi farovi na Scenic-a :D Bravo majstore!
Post Reply