Po Balkanu

Predlozi za putovanja, izleti informacije za moto skupove
Whiskey
Stoper
Stoper
Vozim: BMW R-1200 GsA

Po Balkanu

Post by Whiskey »

U prvom delu kratak opis trodnevnog tranzita prema Albaniji kde je tek započeo "jači" deo putovanja. Prvi dan put je vodio iz Ljubljane do Črnomlja, Vinice te kroz Hrvatsku: Generalski stol, Slunj do BiH: Bihač (ručak u restoranu Mlini), Bosanski Petrovac, Jajce, Vitez, Sarajevo. Posle čevapa kod Želje na Baščaršiji obavezna stanka na kraju je bila pivnica Sarajevske pivare. Sledeči dan su me več na putu prema Palama razveselili policajci. Pošto su obečali, da če umesto mene, da plate kaznu, rado sam jim izručio 30 € :-) Sledila je vožnja preko Romanije do Višegrada. Prije posete Mokre Gore skrenuli smo do Draževine kde smo uz kafu i čaj čakuljali sa popom o istoriji. Kusturićev "Drven grad" zaista je vredno posetiti. Na putu prema Sjenici sreli smo puno bajkera koji su žurili na skup u Užicu. Nama je bio sledeči cilj meandri Uvca. Zbog greške Garminovih mapa krenuli smo pogrešnim putem i došli samo do prve okuke kde smo sreli veču grupu off-roadera sa motorima i 4x4. Nočenje smo imali zakazanu u Peči, tako da smo izpustili prašinjanje prema Delimeđu, te krenuli asfaltom za Novi Pazar, Tutin i preko prevoja Kula na Kosovo. Pošto ulaz u Pečku patriaršiju nije moguč prije 11, obišli smo Rugovsku klisuru skoro do kraja i kasnije manastir Visoki Dečani. Ručali smo u Prizrenu kde smo sreli ljubaznog Muhammeda koji nas je ispratio na vidikovac na Prizren. Sledio je put prema Makedoniji kroz Tetovo te ispod Šar planine oko Mavrovskog i Debarskog jezera sve do Struge na obali Ohridskog jezera kde je zarvšio tranzit.

Trasa trodnevnega tranzita
Image

Ubrzo posle skretališta za Goražde ili Višegrad uz Drinu
Image

Još jedna sa kanjona Drine
Image

Spomen ploča Čiči. Kobajagi na samom mestu hapšenja
Image

Železnička stanica u Mokroj Gori
Image

Drven grad
Image

Još jedna sa glavnog trga
Image

Prvi meandar Uvca
Image

Manastir Visoki Dečani
Image

Vidikovac na Prizren
Image

Prema Šar planini. Sa druge strane več je Tetovo
Image

Skijalište i prevoj Brezovica
Image
Whiskey
Stoper
Stoper

Post by Whiskey »

Dan 4: Kanjon Devoli
Cilj prvog dana u Albaniji bio je zagrijavanje na laganoj prašini između Gramsha i Maliqa. Za makadamskih 40 km nam je ukupno trebalo oko 2 sata. Put nije težak, pa se ga može odvoziti i sa Tourance gumama. Problem može biti druga polovina koja se posle jake kiše pretvara u jako težko provozno blato. U samom kanjonu leže ostaci vojničkih hangara i bezbroj rupa u stjenama. Za avanturiste ima posla. Nas dvoje smo produžili u pravcu Korce, Erseke, Leskovik, gde je bila najjužnija tačka putovanja, te spavanje u Peremetu. Spavali smo u hotelu Trilon - Kaludhi (Google Earth koordinate: N 40 st. 14'05.01", E 20 st. 21'15.96", tel.: +355 68 231 00 79, ili kontakt njihovog sina na Facebook-u: Dhimiter Lipe). Spavanje sa doručkom 10 €/os. Sobe so sređene te čiste.

Trasa dneva
Image

Između Elbasana i Gramsha
Image

Ispred Gramsha
Image

Put lagano se diže iznad reke Devoli
Image

Več u kanjonu
Image

Image

Nazad prema hangarima
Image

Frigo tera dalje
Image

Več na onoj strani
Image

Polako nestaje makadama i vreme se polepšava
Image

Idilični Leskovik. Nekada bila tu albanska fabrika pušaka
Image

sa poznatom pumpom koju su od zadnje posete renovirali
Image

Bunkeri još uvjek drže stražu
Image
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Re: Po Balkanu

Post by poka »

odlicna tura. svaka casta za slike!
daj jooss
Whiskey
Stoper
Stoper

Post by Whiskey »

Nastavlja se u ponedeljak. Več u Devoli sam hteo snimiti sa GoPro ali se mi ispraznila baterija. Tako trebam za sve naredne brdske etape, da prvo napravim montažu.

Tomaž
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

:greetings-clappingorange: :greetings-clappingorange: :greetings-clappingyellow: :greetings-clapyellow: :greetings-cya: :handgestures-salute:

kakve fotografije....
cekamo nastavak!
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Whiskey
Stoper
Stoper

Post by Whiskey »

Dan 5: Kanjon Osum
Za ovu trasu sam se odlučio pre svega, da odvozim ozbilniji put po Albanskim brdima te obilazak Osuma. Odmah posle laganih 8 km makadama počnije strm i veoma loš put prema selu Raban. Nastavak nije bolji, nego sledi zahtevan spust sa druge strane prema samom kanjonu. Na početku kanjona treba preči preko drvenog mosta koji liči na one Ruske iz Sibira. Posle prve raskrsnice počnije solidan makadam, koji vodi uz čitavi kanjon sve do Corovoda. U Corovodama pogledao sam još otomanski most, kde je ratoborni čiča nešto pretio drugaru sa sekirom u ruci. Ogled Berata sa tvrđavom brzo smo završili. Sledio je obilazak aerodroma Kucove. Slikanje Migova-19 je bilo moguče samo na daljinu. Do večera več smo stigli u Durres i spavali u hotelu Ilirija (****) za 25 € po glavi ( B&B ).

Trasa dana
Image

Jutro u Peremetu
Image

Sam kanjon je podeljen na dva dela. Prvo slike sa gornjeg
Image

Image

Kojem sledi
Image

ulaz u drugi deo
Image

Sam kanjon (prvi i drugi deo) se još najbolje vidi sa dviju mostova
Image

Image

Frigo proverava prohodnost otomanskog mosta
Image

Ulaz u Berat
Image

Još jedan pogled sa tvrđave
Image

Video: dobrih 12 minuta prikazuje put na vrhu prevoja Bejkollar, spust u kanjon i sam kanjon Osum. U poslednjem delu još ulaz u Berat te uspon po staroj cesti do tvrđave
http://youtu.be/43A5V7htsIg

Šteta, što avioni nisu postavljeni bliže
Image

Ako neko želi, da pravi ispit u Albaniji, razveselit če ga stari dobri MZ
Image
Whiskey
Stoper
Stoper

Post by Whiskey »

Dan 6: Drač - Kruje - Noje - Mafsheq - Lac - Lezhe - Skadar
Dan je bio predviđen za easy vožnju sve do Skadra. Ali nastavio se sa najtežom etapom po Albaniji dugom malo više od 20 km sve od Noja pored Mafsheqa do Laca. Ubrzo posle Drača uhvati nas oluja. Pošto sam kuči ostavio goretex podlogu, morao sam stavljati kišnjak. Ali imali smo sreču, pošto nas je nevrijeme preteklo za nekoliko minuta. Kada smo došli do Kruja, več se čistila naoblaka. Posle posete tvrđave Skenderbega (ovo je bila več moja treča poseta Kruja), vozili smo se plačljivom (100 Leka - manje od 1 €) cestom na vidikovac iznad mesta. Odatle razgled je fenomenalan. Sledio je spust u kanjončič iza Kruja u pravcu Noja te dalje Burella. Posle malog hladnog Laškog u "centru" Noja odlučili smo, da zbog viška vremena produžimo po 4x4 putu za Mafsheq i dalje ispod grebena za Lac. Odmah na početku spusta put se pretvorio u haos pun vode i kamenja. Uspon nije bio ništa bolji. Mestimice pista je bila zatrpana kamenjem koga razbacala oluja. Kada dođemo na vrh prevoja, več sam mislio, da je najgori teren iza nas. Greška! Putom spusta mokra zemlja, mješana sa okruglim kamenjem nudila je nikakvi grip. Vozilo se na ivici pada. Najgore je bilo negde na sredini, kde je 200 m napravilo čuda problema. Uspon po takvom terenu ne bi bio moguč! Posle asfalta i dužeg odmora nastavak je bio lagan prema Lezshe i Skadru.

Šteta što tog dana nisam namontirao kameru, da se vidi stanje te piste i put na vidikovac iznad Kruja.

Trasa dana
Image

Panorama Kruja sa pozadinom Mediteranskog mora
Image

Skenderbegova tvrđava sa muzejom sa ptičje perspektive
Image

Kanjončič na puti za Noje
Image

Image

Dolje se vidi deo spusta i uspona za Mafsheq
Image

Centar Noja
Image

Sa dna kanjona nazad prema makadamu odakle smo došli
Image

Sa raskrsnice za Mafsheq nazad prema Nojama
Image

Na kraju makadama sušio sam oznojeni underwear
Image

Prema moru i Lezshe
Image

Lezshe sa tvrđavom
Image
Whiskey
Stoper
Stoper

Post by Whiskey »

Dan 7: Skadar - Kir - Theth - Boge - Koplik
Konačno došla i kraljevska etapa u Prokletijama na red. Čitavu noč blistalo se u pravcu Tirane. Tamo moralo je da bude jako nevreme. Jutro bilo je djelomično sunčano i nije obečavalo vrhunskih vremenskih uvjeta. Posle slikanja kod otomanskog mosta nastavili smo po asfaltu sve do sela Prekal. Na kraju sela počeo je uzak, blatnjavo kameni put koji se prvo lagano penjao. Kasnije dublje u brdima, počeo je uspon prema selu Kir i dalje na vrh prevoja Shoshit na visini od 1.268 m. Spust mjestimično bio je zahtevniji, ali sve je išlo bez problema. Kada smo stigli u donji deo doline Theth, put se pogoršavao. Meni se posle vožnje preko malo večeg potoka desio bezpotreban pad. Na kamenu skliznula mi mokro blatnjava prva guma. Nekoliko kilometara dalje još je jedna težka, jako mekana dionica od oko 100 m kde konstantno sa brda leti kamenje. Tamo su nam albanski klinci demonstrirali kako može konj, da bude brži od motocikla. Do samog Thetha treba još prevaliti visine. Tako je za nama bio teži deo ture. U selu uzeli smo si sat vremena za odmor. Naletili smo na klinca, koji se zove Frančesko i perfektno govori engleski. Po izgledu još je osnovnoškolac. Sledio je uspon na prevoj Thore koji se nalazi na visini od 1.685 m. Na zapadnoj strani prevoja rade se obsežni građevinski radovi na samom putu koji je bio jako oštečen prilikom prošlogodišnjih kiša. Kobajagi do ovde če napraviti asfaltni put. Tako če biti Theth povezan novim putem i tako još dostupačniji planinarima albanskog dela Prokletija. Iznad samog Thetha nalazi se gora Maja Roshit (poznata kao Jezerca) 2.522 m koja je druga po visini u Albaniji. Do Boga kde počinje ponovo asfalt smo za oko 80 km brdskih puteva i asfalt od Skadra trebali ukupno samo 7 sati. Čehi ocenjuju ovu turu za 1,5 dan vožnje. Nas dvoje smo bili naveče u Kopliku na više nego zasluženom pivu :P

U Thethu sreli smo jednog Čeha koji je solo na koreanskom motociklu sa gumama za cestu več prevalio Thore i uputio se u pravcu Kira te Skadra. Obavestio sam ga, da če jako težko da dođe na drugu stranu Shoshit prevoja sa tim gumama. Pre svega mora još voditi brigu, da u primjeru povratka mora da vozi mekanu dionicu uzbrdo. No, sledeče jutro videli smo ga kako vozi od Koplika prema Skadru. Znači morao se vratiti.

Video prikazuje više dionica. Nešto na usponu iznad Kira, spust prema Nicaj, donji deo doline Theth, uspon prema Thore i spust pored gradilišta do Boge, te krajolik prije Koplika.

http://youtu.be/NJCd091P6Qw

Trasa dana
Image

Veči otomanski most posle Skadra
Image

Prvi pogledi prema vrhovima iznad Thetha
Image

Sa Nicaja prema donjem delu doline Theth
Image

Slika sa Google Earth-a na mestu kamene prečice
Image

Stigli u sam Theth
Image

Skoro na vrhu prema prevoju Thore stoji taj spomenik
Image

Frigo pozira još jednom pored naših motora
Image

Još pozdrav Thethu. Vreme bilo je više manje očajno i jako težko za slikanje
Image

Sa Thore sledio je spust prema Boge kde započeo asfalt prema Kopliku
Image
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

covjece sta je ovo... :shock: :shock: :shock:
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Whiskey
Stoper
Stoper

Post by Whiskey »

Ne razumem na šta to misliš? Ova zadnja je vama pored nosa ;) Poslednja Albanska ide baš uz vašu granicu sve do Gusinja. Nadam se, da če biti sutra vremena, da sastavim video i tih malo slika toga dana pošto je kiškilo skoro čitav dan. Mislim, da je taj dan bio petak, kada se NikGoldu žurilo i mi smo povukli sve do Neuma.
Post Reply