BMW F800GS

Novosti, komentari novih i starih motora...
Space Director
NLB Moderator
Vozim: TDM 900

BMW F800GS

Post by Space Director »

Dakle, ovaj motor mi lagano ulazi u sferu interesovanja u zadnje vrijeme. Djeluje kao neki idealan allrounder, znaci, za asfalt i lagani teren, touring i vikend voznje. Moze i za grad, ali ne planiram da vozim motor po gradu, pa mi ta njegova prednost nije presudna.

Postavicu par slika, tehnicke karakteristike, pa da malo prodiskutujemo. Koliko znam Roki ga je probao, a ima ga i Mikka sa foruma, koji ne dolazi cesto, ali eto mozda se covjek javi da nam prenese neko direktno iskustvo. Nadam se da cemo svi biti realni, sto se tice licnih ocekivanjama i iskustva, posto su vlasnici BMW poznati po tome da imaju stav da ne postoji bolje od BMW-a :D

Dakle, BMW F 800 GS 2009

Image
GENERAL
Model BMW F 800 GS 2009
Category All-road
ENGINE
Type 798 cc, water cooled, twin, 4-stroke
Bore x stroke (mm) 82 mm x 75 mm
Compression ratio 12:1
Valves DOHC, chain-driven with cam followers, 4 valves per cylinder
Fuel system Electronic intake pipe injection / digital engine management (BMS-K)
Power 85 hp (63.4 kW) @ 7500 rpm
Torque 83 Nm (61.2 ft. lbs) @ 5750 rpm
Lubrication system dry sump
TRANSMISSION
Clutch Multiple-disc clutch in oil bath, mechanically operated
Gearbox 6 speed
Ratios 1e 2.46, 2nd 1.75, 3th 1.38, 4th 1.17, 5th 1.04, 6th 0.96
Primary drive 1.94
Final drive Chain, 1.26
Starting system Electronic
CHASSIS
Frame Tubular steel space frame, load-bearing engine
Front suspension Upside-down front fork, Ø 45 mm, 230 mm travel
Rear suspension Cast aluminium dual swing arm, WAD strut (travel related damping), spring pre-load hydraulically adjustable (continuously variable) at handwheel, rebound damping adjustable, 215 mm travel
Rake / Trail 26 degrees / 117 mm (4.6 inches)
WHEELS
Wheels Wire spoke
Front wheel 2.15 x 21
Rear wheel 4.25 x 17
Front tyre 90/90-21
Back tyre 150/70-17
Front brakes dual 300 mm discs with 2-piston calipers
Rear brakes single 265 mm disc with 1-piston calipers
DIMENSIONS
Overall length 2320 mm (91.3 inches)
Overall width 945 mm (37.2 inches)
Overall height 1350 mm (53.1 inches)
Seat height 880 mm (34.6 inches)
Wheelbase 1578 mm (62.1 inches)
Fuel capacity - reserve 16 l (4.2 gallon US) - 4 l (1.1 gallon US)
Dry weight 185 kg (407.9 pounds)
I kad stojim tesko me pratiti...
Freeman
Grijač guma
Grijač guma

Re: BMW F800GS

Post by Freeman »

Ovaj svima ulazi u sferu interesovanja :)
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

eeee da je 60 kg lakši

i duplo jeftiniji
+1389+
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

Roki rece da malo trese, tako da ga uzimaj sto si mladji, kasnije to valjda smeta :mrgreen:
isto mislim da je idealan motor, bar za neka moja interesovanja...
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
goku
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda PC35

Post by goku »

Ovo je ono sto sam ja rekao "jednog dana" mozda kad odem u "penziju" ;)
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Neozbiljni ste masa :D
Pogotovo ovi sto su vec u nekim zrelim godinama, ovoj mladjariji ka sto su Tattoo i Goku se moze i oprostiti :D
Al, ajde da vam odgovorim.

@NikGold, tebi treba DRZ-450, to je za tebe idealan motor, F800GS nije hard enduro, ono sto ti oces :)
@Goku, ovaj penzionerski motor ima brutalnija ubrzanja od R1200GS :) Siguran sam da ces priblizno isto vrijeme napraviti na putu PG-BD ili PG-Petrovac, sa F800GS i tvojom Hondom. Daleko je to od penzije, vjeruj mi :)
@Tatto, daleko je ovo od mog motora. Priblizna im je jedino tezina, na F800 sjedis "u motoru", na XTX na motoru, na F800 ima solidna zastita od vjetra (moje iskustvo sa F650gs) a na XTX se pitas: sto je to zastita od vjetra?, dalje F800 ima jedan cilindar , 35ks i 20Nm vise, manju potrosnju, vecu upotrebljivost, donekle podesivu zadnju viljusku i....propeler, kome to nesto znaci ...:)
@Dr.Mracni, rekao mi je blazo to za vibracije i Rokija, ali ja mislim da se Roki navikao na 4 redna cilindra, pa je normalno da mu 2 tresu, hehehe :) NJemu to nekako dodje, skonja na magarca :) TDM ima taj tip agregata pa mrve ne trese, recimo...

A sto se cijene tice, jes malo skuplji, ali, ako bi se skupilo nas 3, 4, da kupimo svi po jedan, dobili bi ga za mnooogo manje para, pa cak i to igra u cijeloj prici :)
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Iskreno mislim da je odličan motor,pravi allrounder za sve što si naveo. Mislim da je agilan,jak,vozan,bogami pravi izbor. Momak iz Kotora ima baš ovakav žuti kao na fotki koju si postavio i nakon miliona km koje je napravio na kojejakvim zujalicama i trkalicama reče da najzad ima MOTOR!! Valjda i to nešto znači... Nekako je F 800GS motor koji mi se svidio čim sam prvi put sjeo na njega,kao pravi motor sa kojim bih se JA uputio na Long way down i bio siguran u njega da me neće izdati,toliko mi djeluje,nekako,siguran.(A možda je to i posledica što sam dugo imao BMW K 100 sa kojim sam mogao na kraj svijeta,nikad nisam ni pomislio da bi me taj motor mogao izdati - i nije nikad - ipak ima nešto u onom plavo-bijelom propeleru :think: )
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Space Director wrote:Neozbiljni ste masa :D
Pogotovo ovi sto su vec u nekim zrelim godinama, ovoj mladjariji ka sto su Tattoo i Goku se moze i oprostiti :D
Al, ajde da vam odgovorim.

@NikGold, tebi treba DRZ-450, to je za tebe idealan motor, F800GS nije hard enduro, ono sto ti oces :)
@Goku, ovaj penzionerski motor ima brutalnija ubrzanja od R1200GS :) Siguran sam da ces priblizno isto vrijeme napraviti na putu PG-BD ili PG-Petrovac, sa F800GS i tvojom Hondom. Daleko je to od penzije, vjeruj mi :)
@Tatto, daleko je ovo od mog motora. Priblizna im je jedino tezina, na F800 sjedis "u motoru", na XTX na motoru, na F800 ima solidna zastita od vjetra (moje iskustvo sa F650gs) a na XTX se pitas: sto je to zastita od vjetra?, dalje F800 ima jedan cilindar , 35ks i 20Nm vise, manju potrosnju, vecu upotrebljivost, donekle podesivu zadnju viljusku i....propeler, kome to nesto znaci ...:)
@Dr.Mracni, rekao mi je blazo to za vibracije i Rokija, ali ja mislim da se Roki navikao na 4 redna cilindra, pa je normalno da mu 2 tresu, hehehe :) NJemu to nekako dodje, skonja na magarca :) TDM ima taj tip agregata pa mrve ne trese, recimo...

A sto se cijene tice, jes malo skuplji, ali, ako bi se skupilo nas 3, 4, da kupimo svi po jedan, dobili bi ga za mnooogo manje para, pa cak i to igra u cijeloj prici :)
Osjetih se prozvan pa da i ja recem 2 slova.
Ne da je dobar motor nego ubija a najvise ubija vjetar. Direktore , zastita od vjetra mu je ka na padobranu. Ja vozim nakeda tako da znam o cemu pricam, a sa osmicom na autoputu pri nekih 150-160 km/h imas osjecaj da te odvaja od asfalta i da ces svakog casa da poletis. Po laksem terenu je fantastican, vozi se vrlo lako, ima ubrzanje strava, ljepote mu se ne mozes nagledat ali meni su puno zasmetale vibracije ( prodavac u BMW-u mi je rekao da je to kod velikog broja interesenata razlog sto ga ne kupuju ). Ja sam ga vozio preko 200 km i svu mi je kicmu rastresa pa znam da ne bih imao sanse sa njim da prelazim dnevno po 400-500 km i za mene definitivno nije a znajte da krepah od muke jer sam toliko zelio da ga imam. Moje misljenje je da je , za mladje i zdravije od mene, super enduro.
A gledajte kako lijepo izgleda ispred kuce

Image

Image
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Space Director
NLB Moderator

Post by Space Director »

Po*ra li se u mene komsija, po*ra! :D
Mislim u moja ubjedjenja, malo sam citao po netu i svi su strasno zadovoljni tim motorom, pa sam taman bio spreman da krenem sa zeljama u tom pravcu, ali naravno da sam siguran da znas sto pricas, cim tako kazes. Nekako sam zelio da si u ovom slucaju cjepidlaka, da trazis dlaku u jajetu, ali izgleda da sam pogresno mislio, cim si toliko kategorican....
Hmmm... :doh:
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

a sta drugo da kupis? :D
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply