Dvotaktni dvoboj gradskih zvrkova

Novosti, komentari novih i starih motora...
Post Reply
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Dvotaktni dvoboj gradskih zvrkova

Post by wulfy »

Aprilia Scarabeo 50 Street i Benelli Pepe 50 Base

Image

Motocikli imaju veliku prednost kod parkiranja, probijanju kroz gradske guzve, manje trose... To su ogomne prednosti naspram automobila. Ipak, skuter je vozilo projektovano za grad i gužvu, i ma koliko se trudili da sebe ubjedimo da je motocikl praktican, obican skuter jednostavno razbija svaku sumnu ciji je poligon su zakrcene ulice. Jos ako skuter ima zapreminu manju od 50 ccm cijena odrzavanja i registracije postaje u najmanju ruku smiješna. Ovdje poredimo takva dva skutera. Licem u lice Aprilia Scarabeo 50 i Benelli Pepe 50.

Piaggio Vespa je prvi pravi skuter, prvi namjensko projektovani dvotockas za urbane sredine. Od tada svi se trude da kopiraju legendu. Vespa ima male tockove i zbog toga i veliku okretnost. No, dimenzije tockova su i mana skutera pogotovo ako šahtovi nisu u nivou puta, ako ima nekih drugih izbočina ili rupa na putu. To je bilo tako sve do 1993 godine. U redu, bilo je i ranije skutera sa velikim točkovima, ali oni su uveliko gubili glavnu osobinu skutera, okretnost i kompaknost. Vratimo se na 1993 godinu. Tada je Aprilia predstavila skuter Scarabeo. Skuter sa velikim tockovima. Sta je znacio taj veci tocak dimenzija 16 cola? Prije svega, dodatnu dozu sigurnosti. Da bi se zadržala okretnost montirane su uske gume. Tada, pa do danas Aprilia postavlja standarde u svjetu skutera sa velikim tockovima, kako dizajnerske, tako i tehnicke. Scarabeo se i danas proizvodi u skoro neizmenjenom obliku poslije 15 godina. I danas djeluje svježe, dakle klasik. Aprilia Scarabeo 50 postavlja standarde. Aprilija, italijanska fabrika, koja se trudi da bude inovatna.

Image

Image

Apriliji suprostavljamo Benelli. Benelli, zvuči egzotcno, pa da, kada primjerci na dva točka sa tim natpisom koštaju od 15,000 eura pa na vise. No, i ,,konfekcija'' nudi dosta toga za (dosta) manje novaca. Da bi se izdvojio dodatni novac za egzotiku treba ta egzotika da ima nesto sto ,,konfekcija'' nema. Ova roba kojo ocjenjujemo kao konfekcija dosta brzo se razvija, tako da egzotika to postaje sve manje osim po cijeni. Za razvoj novih egzoticnih modela treba dosta truda (i novcanih sredstava). Kako doci do toga? Pa, izbaciti na trziste nesto za siroke narodne mase. Italijani se bacaju na posao i razvijaju nekoliko modela skutera. Medju njima i model koji nosi naziv Pepe. Da li je to bilo dovoljno za spas fabrike? Ne. Malo ko je usao u salon Benellija da kupi skuter (kao kada bi usli u Ferrarijev salon da kupite gradski automobil). Fabrika bankrotira i kupuje je jedna kineska kompanija. Ovoga puta skuteri mogi da se distribuiraju i preko kineske mreze (Keeway). Dakle, Benelli Pepe o kome je rijec je italijan sa kineskim pasosem.

Image

Image

Jedan i drugi skuter su osnovne verzije skutera sa velikim točkovima, dakle najeftiniji.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
wulfy
NLB Moderator

Re: Dvotaktni dvoboj gradskih zvrkova

Post by wulfy »

DIZAJN

Rekli smo da je Aprilia ta koja odredjuje stilove. I zaista, svaki skuter velikih tockova nastoji da u neku ruku iskopira retro linije. Pa, kakve standarde je Aprilia postavila. Prije svega riječ je o oblinama. Nema niti jedne prave linije ako ne računamo podnicu. Svjetlo jajolikog oblika smješteno je na upravljaču. Ispod su žmigavci bijeli boje čime Aprilija pokušava dokazati da ima stila. U tom tredu su i zadnja svjetla, a dašak moderne tehnologije se vidi i na zadnjoj lampi koja daje svjetlo pomoću tri reda dioda. Simpatični instrumenti, ispod kojeg se nalazi pretinac za dokumente. Ispod sjedišta je praktična kukica gdje može da se okači npr. bakaluk. Kada smo već kod sjedišta, dizanjem istog utvrdjujemo i najveću manu koncepcije skutera sa velikim točkovima. Ispod sjedišta se nalaze dva čepa, jedan za benzin, drugi za ulje, tu je još i prostor za dva komada alata koji se isporučuje uz skuter... i to je to. Prtljažni prostor ne postoji. U redu, svi kupci, kao poklon dobijaju kofer u koji stane kaciga. Uglavnom, sve u svemu, skladne linije i kod Scarabea vidimo da su italijani ipak majstori za dizajn.

Image

Image

Image

Benelli Pepe, ješ jedna tema na račun retro-dizajna. Ogromna doza originalnosti. Naročito se svidja pripadnicama ženskog pola. Isuviše često se čuo komentar: ,,jao što je sladak''. Veliko svjetlo koje štrči iz prednjih oplata, upravljač kao da je skinut sa nekog customa, naravno da je i nosač prtljage izveden od hromiranih cijevi. Zadnji kraj takodje prati tu custom tehnologiju sa ogruglom lampom i žmigavcima u tom fazonu. Sa unutrašnje strane oplate i ovdje imamo pretinac za dokumenta, ali bez ogradice tako da se prilikom otvaranja pretinca dokumenti mogu ispasti. Takodje se kukica za bakaluk nalazi ispod upravljača tako da se pretinac ne može otvoriti ukoliko imate nešto okačenu o gorepomenutu kukici. Vozacko i suvozacko sjediste su dvije odvojene cjeline. Vozacki dio se dize i ispod imamo prostor u koji stane jet kaciga. Tu se i nalaze čepovi gdje se sipa benzin i ulje za mjesavinu.

Image

Image

Image
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

OPREMA

Dakle, rekli smo da Pepe ima prtljažni prostor ispod sjedišta. Pepe je bogatiji i za retrovizor. Naime, Scarabeo se isporučuje samo sa lijevim retrovizorom što je nedopustivo za gradsko vozilo. Aprilja u instrumentima ima pokazivač nivoa goriva u rezervoaru dok Benelli ima lampicu. Ipak Pepe sa rezervoarom od 7,5 litara je lider u autonomiji medju skuterima od 50 ccm. Scarabeo nudi standardan rezervoar u klasi, dakle, 5 litara. Oba skutera na prednjim točkovima imaju disk kočnice prečnika 220 mm. Nazad je doboš, s' tim što je kod Scarabea većih dimenzija. Agregati su dvotakti hladjeni vazdušnim strujanjima. Zapravo, čitav pogonski sklop se može nazvati klasičnim jer ne odstupa od filozofije koja je godinima zastupljena kod najmanjih skutera. Pomenimo i da je Aprilia opremljena uredjajem koji automatski pali svjetla kada se startuje mašina. Naravno, oba modela mogu da se pale pomoću kurble. Već smo pomenuli da Scarabeo serijski dolazi sa koferom. Što se opreme tiče situacija izjednačena, kod jednoga fali neki dio, ali to nadnoknadjuje djelovima koje suparnik nema. Ipak po bogatstvu (siromaštvu) opreme vidi se da su ovo tek osnovni modeli. Proizvodjači nude bogatije opremljene verzije. Naravno, onda je i startna cjena nešto veća.

Image

Image

Image

Image

Image

Image
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

U VOŽNJI

Palimo Scarabeo, poznati reski zvuk dvotaktne mašine. Pepe takodje otkriva da se radi o dvotaktnoj mašini, ali zvuk je drugačiji. Usudio bih se reći da Scarabeo zvuči sportskije. Ne samo da zvuči, čak i bolje poteže. To sam najviše primjetio na pojedinim ekstremnim uzbrdicama. Ipak i jedan drugi se uspjeli da me dovedu do mjesta gdje sam htio (težak sam oko 95 kg). Sa ostalim test vozačima su skuteri su imali manje posla jer se radilo o lakšim osobama. Scarabeo zvuči sportskije, nešto malo bolje poteže, ali zato na kočenju pokazuje svoju superiornost. Ako zanemarimo svako drugo iskustvo i uporedimo samo ova dva skutera onda Aprilia ima supersportske kočnice. Zapravo Aprilia koči bolje za klasu ili dvije. Interesatno je da se djevojkama koje su učestvovale u test vožnji više svidjele kočnice na Pepeu. Objašnjenje je glasilo, da mogu da ih doziraju, Scarabeo je agresivan. To je naračito bilo izraženo kod onih koje nikada prije nisu imale iskustvo sa motociklima ili skuterima, pa im je vožnja ova dva skutera bilo prvo iskustvo sa dvotočkašima na sopstveni pogon. Ja ipak smatram da bi Pepe morao imati jače kočnice i to mu stavljam kao najveći minus. Pokušao sam da odgonetnem zašto je to tako. Zarad dizajna, na upravljaču ne postoji rezervoar za glicerin, već od poluge kočnice ide sajla. Potom se sajlom djeluje na hidrauličnu pumpu koja je sakrivena ispod prednjih oplata. Šta god da je razlog, kočnice su preslabe. Točkovi su istih dimenzija, ciklistika je slična, tako da nudi okretnost i sigurnost po našim pomalo razrovanim ulicama. Skuteri su dovoljno snažni da mogu da prate ritam saobraćaja. Blokade rade na 50 km/h. Skuteri su probani i medjugradskom saobraćaju. U tom slučaju isuviše je mala maksimalna brzina, no, opet se može snaći na njima. No, brzo se dolazi do limita i ciklistike i motora i svih ostalih elementa. Opet bih pomenuo da je Scarabeu limit postavljen nešto više. Ipak se vidi da je urbano stanište njihov dom.

Image

Image
wulfy
NLB Moderator

Post by wulfy »

ZAKLJUČAK

Koji je bolji? Zapravo to nije teško pitanje. Scarabeo je u prednosti, pogotovo ako gledamo čisto tehnički aspekt. Šta je sa onim odnosom uloženo-dobijeno? Mislim da je ipak Pepe tu u prednosti. Definitivno neoprostiva mana su mi slabe kočnice. No, ime sa pedigreom može da se kupi za relativno male novce. Da, i meni neobično zvuči kada mi žena kaže: ,,uzeći Benelli da odem do posla''. No, vjerujte, to nije nerealna situacija. Znam iz prve ruke.

Image

Image
Animal
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: Transporter T5 1.9 TDI i
Yamaha FZ 1 (povremeno)!!!!

Post by Animal »

Ja malo da serem da ovi sa zadnje stane dodju na ŠPIC!!!!!
Falit ce prsti guzici svrbljivoj!!!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

Ja ovo ne vidjeh do sad! Interesuje me nešto slično u skorijoj budućnosti. Za grad je zakon!
Post Reply