Buducnost skutera ...

Razvoj motociklizma
Post Reply
Ichko
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha aerox :)

Buducnost skutera ...

Post by Ichko »

Evo jedan text koji sa raznim temama koje se ticu skutera koji ce nas cekati u buducnosti,kao i prica o skuterima koji pomalo vladaju svijetom- tkzv. "kinezima"

E pa ovako...

Kao prvo razna razmisljanja i istrazivanja dolaze do toga da ce se 2T skuteri povuci iz proizvodnje i tako redom povuci sa ulica.Kao jedan od razloga tu su cijene odrzavanja kao i potrosnja koja je kod 2T masina veca nego kod 4T...Kao zamjena koristi ce se 125ccm 4T skuteri sa sasvim zadovoljavajucom brzinom i izgledom za voznju po gradu i za krace voznje izvan njega...Jedina mana ovog sistema je da ce se ti motori voziti sa B kategorijom,i najvjerovatnije nece se moci voziti ispod 18 godina,sve iz razloga da bi sto manje neiskusnih i neizivljenih vozaca bilo po ulicama,kako bi se sprijecile brojne saobracajne nezgode i stradanja...

Nestankom 2T masina nestace i mnogima iritirajuci prdekavi zvuk , smrad , i pljuckanje ulja iz auspuha...

Sad prica o “kinezima”

Ljudi se pitaju zasto ce to 2T skuteri nestati,zar ce tako jake firme kao Gilera,Aprilia,Piaggio,Yamaha,Derbi,Peugeot... propasti....Nece ali ce morati da se prilagote onome sto polako pocinje da vlada svijetom,skuterima tkzv. “kinezima”
Zasto “kinezi” pa zato sto se skoro svi skuteri koji ne nose naziv neke jake firme nazivaju kinezi sto bas I nije tako...Npr kinezi I tajvanci (Kymco,SYM,PGO,TGB,Adly...) nisu isto,a uvijek se stavljaju u istu kategoriju,iako se medjusobno itekako razlikuju... Tajvanci se odlikuji mnogo vecim kvalitetom, mnogo vise traju I po mnogim drugim sitnim osobinama se razlikuju od klasicnih kineza.
Keeway je cist kinez,provlaci se s niskim cijenama, u saradnji sa benelli-jem radi dizajn koji se vrlo dobro provlaci kroz trziste.Medjutim kod takvih skutera ceste su vrlo glupe greske tipa neke plastke koje bojom ne ide uz ostale,tj greskom montirane, nestegnute neke plastike,auspuh I slicno sto kasnije dovodi do vece stete,pa se prilikom kupovine mora prvo dobro ispregledati I provjeriti za svaki slucaj...
*Postoje I kineske kopije tajvanaca , npr kymco-vih modela filly I cobra (kineski quiquii,baotian,silverston...),kao I jaci modeli sa 12 colnim tockovima sa 139 QMB masinom (kopija hondine I kymcove GY6 masine )koji se svode na recenicu “kolko para,tolko muzike”,znaci kvalitetni su onoliko kolko se plate,ali ipak sa svojom niskom cijenom privlace mladje populacije.Ozbiljniji vozaci ih ipak izbjegavaju jer je kupovina istog cista lutrija,moze se desiti da odradi svoj vijek bez vecih gresaka, a moze da posle 50km izbije kvar posle kojeg vas odma glava zaboli...S obziorm da imaju tako nisku cijenu to I nije cudno,jer se proizvode velike kolicine,pa sve zavisi od vremena provedenog pri sklapanju odredjenog modela.
Kymcov GY6 motor, odnosno 4T motor, daje 40-50% manju snagu nego 2T skuteri,medjutim od istih je bolji jer je tisi,mirniji I trajniji,ali sa 80ccm termogrupom dovoljno jak, ipak jednako stedljiv uz manje zagadjivanje od 2T skutera,dok 2T tunirani skuter daje mnogo vecu potrosnju,vece troskove I nije za svaki dan,jer razvija vece obrtaje sto dovodi do brzeg trosenja pojedinih djelova...Jedina prednost 2T skutera sto u “stock” izdanju daju mnogo vecu snagu I sto je kod vecih firmi styling na mnogo vecem nivou nego kod “kineza” (ali I veca cijena,u nekim slucajevima cak 3x veca...).Na kraju veliko je pitanje sta uzeti,jer I jedni I drugi imaju prednosti I mane,i da nisu tolike razlike u cijenama mnogi bi se ipak odlucili za skuplju,provjerenu varijantu.Ali u ovom slucaju dolazi se do velikog razmisljanja.Ipak iz sve grupine “kineza” najisplatljiviji za kupovinu je kymco sa provjerenom kopijom hondine masine,vrlo dobrim dizajnom,dobrim kvalitetom a opet povoljnom cijenom...
Medjutim na svu tu pricu I velika imena pokusavaju da se odupru,npr aprilia sa modelom sportcity one 50ccm, sa cijenom nesto nizom od 2000 eura.Ipak ljudi ne idu na te kombinacije zbog vecih troskova servisiranja I zbog dosta skupih djelova....

Eto otprilike neka pricica o svijetu skutera koji ce nas ocekivati u buducnosti,i prica o kvalitetu tih motora koji pomalo poplavljuju svijet...

Text by me.. :D
2003 Yamaha Wr 450F (supermoto) - SOLD
ZoranM
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Suzuki V-Strom 650

Re: Buducnost skutera ...

Post by ZoranM »

:oops: :oops:
Putovati je dva put zivjeti...
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Post by ice »

:clap:
nisam znao da Tajvanci rade dobre skutere, a za očekivat je da ih svakako bolje rade od klasičnih Kineza jel ;)
moj drug ima Kymca 250 i mogu ti reć da za sad nije imao nikakvih problema
Veljko
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha mt-03!!

Post by Veljko »

Glupo je to sto nece mocji mladji od 18 godina da voze skutere, od dosade djeca ce pocet drogu da uzimaju :D :D :D uzimaju nam najvecu zabavu :roll: :D
[`_`]
Grijač guma
Grijač guma

Post by [`_`] »

ja sam imao sym mask 50 2000 godiste bio je an srbijanske table i placev je 800e 2005 godine ,tako da je bio na cijeni.a prodat sledece godine 700e
za tih godinu dana nisam imao kvar ama ni sijalica,a bio je presao mozda oko 15 000km,i uopste ne zaostaje kvalitetom za italijanskim vespama.
a sto se tice tgb mislim da je najkvalitetniji od svih korejana ,tajvanaca i kineza,cak mozda bolji i od nekih renomiranih,zamalo sam bio vlasnik modela sa 125ccm ,drug mi ga ima i presao je sa njim oko 15 000 bez kvara sve prepuruke za ove dvije marke
Izdajem kucu na Zabljaku 068 618 108
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Post by wulfy »

TGB (biješe Koreja?) se, po meni, nekako izdvaja iz te ,,istočnjačke braće'' (Japan izostavljam ;) ), uostalom mnoge ,,kurirske službe'' (kod nas uglavnom raznosači pica :twisted: ) koje imaju TGB, zadržavaju ga, dok oni koji su kupili jeftinije mnogo prije su bili primorani da mjenjaju skuter (i tada su kupovali polovne od renomiranih proizvođača).

Što se Benellija tiče (Italijana, ali sa kineskim pasošem, odnosno sa svime, osim dizajnom) on je jeftin kao i svi ,,kinezi'', ali sa razlogom (ne igra ulogu samo jeftina radna snaga, takođe je i jeftinija tehnologija). Upoređujući ga sa nekim renomiranim (skupljim) skuterom uglavnom se dolazi do zaključka da vrjedi razlike u cjeni. Evo jedan primjer poređenja http://www.nolimitbikers.com/forum/view ... ?f=18&t=29" onclick="window.open(this.href);return false;

Što se tiče budučnosti, ona je, prije svega zbog cjene, na strani ,,kineza'', i to pravih. Od tih skutera koji dolaze iz NR Kine nekako mi se po kvalitetu najviše izdvaja Keeway (vlasnici Benellija), dok se ostali (Qingqi, Salcano, Baotian, ...) uglavnom ne razlikuju (bar sam ja takav utisak stekao) već kao da na gotov skuter svako lijepi svoju naljepnicu :think: , ne znam nisam ih mehanički zagledao. Ipak, i pored svih mana, ako pogledamo statistiku, kod nas su skuteri koji dolaze iz Kine daleko najprodavaniji (jedino se Piaggio sa svojom širokom paletom pojavljuje na tabeli najprodavanijih, ali opet daleko od prvog mjesta). No, nije to samo kod nas već i u regionu (za Srbiju i Hrvatsku imam podatke). Jednostavno, te skutere ljudi kupuju iz potrebe, a pošto im je potreba, gledaju da prođu što jeftinije.
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
fisher
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: za sad nazalost nista

Post by fisher »

TGB= Taiwan Golden Bee
Post Reply