Vožnja i korišćenje mobileta

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
ice
NLB Moderator
Vozim: BMW S1000XR

Vožnja i korišćenje mobileta

Post by ice »

Danas ubi kiša u PG, pošto nije padala nekih 100 godina pa smo je se straaaaaašno uželjeli, izađoh kolima do grada i ne mogah ne primijetit kako otprilike svako 3će ili 4-to vozilo koristi mob tel dok vozi. E sad, s jedne strane to kako je skroz loše jer odvlači pažnju vozača, a s druge strane kako je to regulisano zakonski? Ovo pitam jer me buni jedna stvar koja je zbunila i policajca kojeg sam pitao. Pitam ja njega, jel zabranjena upotreba mobilnih telefona u vožnji? on ka iz topa odgovara JESTE, KAKO DA NIJE?? aha ok, a reko jel zabranjena upotreba mobilnih sa handfree-jem ili sa interfonom? Čovjek stade zbunjen, pa oće da kaže nešto, pa ne znade što će... te me zamoli samo da nastavim svojim putem.
Dakle, ima li iko da nam pojasni smiješ li koristit mob tel sa handsfree-jem ili sa interfonom kad već ne smiješ slušalicu na glavu prislonit, a da te panduracija ne kažnjava?
wulfy
NLB Moderator
Vozim: Aprilia Pegaso 650 Strada

Re: Vožnja i korišćenje mobileta

Post by wulfy »

Razgovor mobilnim telefonom je zabranjen da bi ruke bile slobodne, dakle, dozvoljeno je telefoniranje sa ,,hands-free'' uredjajem (kako kod nas tako i na zapadu) ;)
brum brum brm brm brrrrrrrrrrrrrm.... i kez od uva do uva
ice
NLB Moderator

Post by ice »

wulfy wrote:Razgovor mobilnim telefonom je zabranjen da bi ruke bile slobodne, dakle, dozvoljeno je telefoniranje sa ,,hands-free'' uredjajem (kako kod nas tako i na zapadu) ;)
samo se nadam da su ostali policajci obrazovani po tom pitanju pošto me ovaj malo čudno gledao kad ga to upitah...
ok, thanx junače ;)
Milan
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: R1200GS Adventure

Post by Milan »

"ZAKON O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA
Član 18
Lice koje se prevozi vozilom ne smije da ometa vozača u upravljanju vozilom, niti da utiče na vozača da upravlja vozilom na način kojim se umanjuje bezbjednost saobraćaja.
Vozač vozila na motorni pogon ne smije za vrijeme vožnje koristiti mobilni telefonski uređaj."
Ovo kaze zakon, jeli ga moguce nedvosmisleno protumacit?
Berlin, Moscow, Warsaw
ice
NLB Moderator

Post by ice »

Milan wrote:"ZAKON O BEZBJEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA
Član 18
Lice koje se prevozi vozilom ne smije da ometa vozača u upravljanju vozilom, niti da utiče na vozača da upravlja vozilom na način kojim se umanjuje bezbjednost saobraćaja.
Vozač vozila na motorni pogon ne smije za vrijeme vožnje koristiti mobilni telefonski uređaj."
Ovo kaze zakon, jeli ga moguce nedvosmisleno protumacit?
zbog ovoga sam i pokrenuo ovu temu. Znači ovim zakonom iako koristiš handfree policajac ima pravo da te kazni jer si koristio mobilni telefon. Čak iako ne koristis handsfree, a koristiš mob tel preko interfona koji ti je prikačen na radio, opet te može kaznit :?: :roll:
Skroz nedefinisano i trebalo bi ovo ispitat malo bolje jer se mogu igrat sa nama
bmw
Biker wannabe
Biker wannabe
Vozim: bmw R 1200 C
bmw R 1200 GS

Post by bmw »

wulfy wrote:Razgovor mobilnim telefonom je zabranjen da bi ruke bile slobodne, dakle, dozvoljeno je telefoniranje sa ,,hands-free'' uredjajem (kako kod nas tako i na zapadu) ;)
nije baš tako...u nekim evropskim zemljama je koriščenje mobilnog telefona pa makar bio i na "hands free" ili autoinstalaciji zabranjeno zbog stvaranja takozvanog "tunel efekta"....to ti je ono kad se zapričaš sa nekim po telefonu i ne obazireš pažnju na okolinu....baš se sada kod nas pravi istraživanje u vezi toga i kako izgleda, biče zabranjeno i kod nas....
goku
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda PC35

Post by goku »

Ovako:
Zakon jasno kaze da NE smijes koristiti telefon za vrijeme voznje. Nigdje se ne pominje mogucnost handsfree uredjaja ili interfona i tome sl.
Znaci zakon je po tom pitanju jasan. Telefon - ne moze.
Druga je stvar, sto ti na svoju odgovornost, mozes koristiti handsfree, interfon i sl. ali ako te policajac zaustavi IMA pravo da te kazni, ukoliko je uopshte upucen u bluetooth handsfree i ostalu mobilnu pikanteriju. Znaci ostavljena je mogucnost njegove subjektivne procjene na licu mjesta.
Nadalje, ukoliko, ne daj boze, dodje do saobracajne nezgode izazvane od strane lica, koje je koristilo mobilni telefon u toku voznje na bilo koji nacin (slusalice, interfon...) imaju sve pravne mogucnosti da te krivichno gone, jer, opet, krsis zakon. A opet, to je djavolski teshko dokazati na sudu. :think:
Slazem se da je u zakonu to traljavo rijeseno i da bi se isti morao dopuniti sa detaljnijim odredbama, jer svi znamo kako i koliko su pojedini policajci pismeni i kako primjenjuju taj zakon.
Mene recimo zanima, da li bi me mogli kazniti ukoliko bih za vrijeme voznje svoj mobilni telefon koristio kao GPS komunikator ?
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

Cekaj bre :) Pa ako koristis interfon prilikom voznje, kako djecak u plavom zna sta ti radis? Mozda razgovaras sam sa sobom, mozda sa svojim alter egom? :D
blazo.milic
NLB Moderator
Vozim: GS1200 Adventure

Post by blazo.milic »

A mogu li ja sendvic da jedem i da vozim :)
Slazem se da je bzvz rijeseno zakonski, ali mislim da uposte nije dozvoljeno koriscenje telefona za vrijeme voznje, pa makar i interfon ili ostala pomagala.
E sada, kako to dokazati to je sljedeci problem.
Ja se uvijek vadim da imam papire da sam lud, pa s toga mogu i sam sa sobom da pricam po citav bogovetni dan :)
Jedva cekam da nedjelja dodje, amanamanamanamana da nedjelja dodje
ice
NLB Moderator

Post by ice »

ali pazi ti te gluposti, ako je zabrenjeno korišćenje moba, sa ili bez slušalica ili interfona, zašto nije zabranjeno korišćenje GPS uređaja? da bi vidio đe ideš moraš pogledat u onaj ekran?
Traljavo je to definisano, a čim je traljavo plavac te može kažnjavat u zavisnosti odakle mu vjetar dune
Post Reply