molim savjet

Mali Oglasi clanova NLB Foruma
Post Reply
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: BMW K 1200 RS 2002
Kawasaki Versys 2007

Re: molim savjet

Post by Sledgehammer »

Slowhand wrote:Batali se skutera od 500 kubika, to je strašan oximoron, skuteri sa svojim pozicijama i točkovima nisu dobri za te kubikaže.
Na temelju kojeg (ne)iskustva daješ takve (potpuno pogrešne) savjete??

To što ti smatraš da je to oksimoron, tvoje je osobno mišljenje koje nema veze sa filozofijom skutera (skuter je oblik karoserije, i ništa više). Da si proputovao na jednom dobrom GT skuteru parsto kilometara, i paralelno istu kilometražu na motociklu (osim komfornog tourera) - pitao bih te za umor... Po pitanju udobnosti, zaštite od vjetra, komfora, potrošnje itd itd - skuteri su ispred skoro svakog motocikla paralelne kubikaže. I to sam čuo i iz usta velikih vozača i trkača, svojevrsnih nositelja ideje i rodonačelnika "pravih motocikala", kao i mnogo testnih vozača po redakcijama... htjeli mi to sebi priznati ili ne, ali vrijeme je za debelu reviziju starih predrasuda...
Slowhand wrote:Nedavno sam vozio tmax 500, odličan ubrzava kao metak, ali pred krivinu se toliko uplašim jer je sav tako nestabilan i ne odiše kvalitetom. Ovaj koji sam ja vozio je bio super sređen, brembo kočnice i sve, njegov vlasnik ga maestralno vozi, a ja sam jedva upao u par krivina.
Ja sam iz ovoga shvatio samo to da se ti ne znaš voziti na tome. Obzirom da priznaješ da ima onih koji to znaju.

A kao drugo - za dokazivanje svoje pogrešne filozofije izabrao si baš skuter koji koji najmanje zadovoljava filozofiju putnog GT skutera. T-Max ima niži prednji dio, tako da dočarava osjećaj jednog R-a (imitacija R-motocikla je temeljna ideja tog skutera, od početka do samog repa... šminka bez puno putne orijentacije), pa kod naglog kočenja pred zavojem imaš osjećaj da ćeš preletjeti preko upravljača. No na taj osjećaj se kod tog modela treba naviknuti (kao i kod Nexusa 500, koji je još gori po tom pitanju!), a u svemu ostalome oprat će bilo koji motocikl od 500 kubika - od ubrzanja pa nadalje...
Slowhand wrote:Što se tiče puta na duge staze, položaj sjedenja na skuteru nije odgovarajući, zaboljeće te donji dio leđa nakon par sati, to je sigurno.
Potpuno netočno. Skuteri su jedinična mjera za udobnost, pogotovo GT skuteri, naspram maltene svakog motocikla.

Kažem ti - posudi ga, napravi soma kilometara sa njim, od čega barem 250-300 u jednom potezu, pa se osvrni na umor...
Last edited by Sledgehammer on 18 Aug 2010 21:51, edited 1 time in total.
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

Slowhand wrote:Skuteri su izvrsni do 200cc, sve preko je nepotrebno, preteško i samim tim negira samu svrhu i postojanje skutera.
Upravo je nevjerojatno - oprosti, ALI! - koliko bedastoća, koje nemaju veze sa istinom, možeš napisati u samo par redova!! :?:

TI stvarno robuješ predrasudama!! Reci mi koliko si kilometara napravio na kapacitetnim skuterima (ja imam preko 30.000 kilometara na skuterima preko 250 ccm), i kojima, pa da vidimo temelje tih tvrdnji...
Slowhand wrote:A nešto do 650cc možeš ovdje naći jeftinije nego taj skuter (i daleko pouzdanije)
Jesi li siguran - pogotovo u pogledu pouzdanosti? 8-) 8-) A i da je nešto jeftinije od skutera - i bolje?? C'mon... daj primjer?

Možeš kupiti samo vrlo zastarjele modele, koji se više ni ne proizvode ili su pred ukidanjem proizvodnje, i to iz programa koji i nije namijenjen za druge osim za siromašna i istočna tržišta... kada sam ja kupovao Aprilia Scarabeo 500 GT, jedan KLE je bio skoro 1500 € jeftiniji... no želja za njim je bila kao i želja za drvenim češljem... povijest, i to malo deblja. Dobiješ tehnološki potpuno zastarjeli motocikl sa kojim se onda tješiš kako imaš ne znam što. Možda one u Indoneziji i možeš uvjeriti u to - mene ipak ne... Prijatelj je tako uzeo Hondu CB 500 - dovoljno da smo ga morali čekati svakih deset kilometara da se pojavi (kada se vozio sa ženom), ali nije se dao smesti - imao je HONDU, bez obzira što je praksa bila komedija, valjda je mislio da je naziv dovoljan... ne znam za mnoge, ali meni je osobno uvijek bio puno interesantniji europski motocikl. Kao i efektivni "rad" koji taj motocikl daje. Na Scarabeu, sa ženom iza, mogao sam držati vrlo visoke putne brzine (150-160 km/h) na autoputu maltene dokle je bilo benzina u tanku (od 17 litara, znači skoro 300 kilometara), dok je takav način putovanja za KLE i slične veličine - utopija.

Bog je obilježio "žuti" motor i žutog psa - na vama je da se čuvate! :twisted: :twisted: :twisted:
Hogar
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Suzuki V Strom 650 - 2017.

Post by Hogar »

Meni samo nije jasno sta fali KLE-u, pa ga stalno prozivas? Mozda nije motor za auto put, ali nikad nije ni bio. Pa ni u cvijetu mladosti. Zaista, KLE nije motor koji je ikad bio prvak u bilo cemu, ali je i dan danas dosta dobar u mnogo aspekata: pouzdanost, potrosnja, upotrebljivost na i van asfalta. Ne bih rekao da je model koji treba da se uzima za primjer da je to "tehnološki potpuno zastarjeli motocikl sa kojim se onda tješiš kako imaš ne znam što"! Zapravo, mene je sluzio savrseno dobro od februara ove godine dok ga nisam prodao (na zalost, silom prilika), bez ikakvih problema... i sto je najbitnije, bio je daleko iznad mojih sposobnosti, narocito u startu, posto mi je to bio prvi motor.
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Ovdje se, cini mi se, sprema neko grdno nevrijeme :dance:
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
Bandit
NLB Moderator
Vozim: Po malo

Post by Bandit »

Naoblacilo se,moj dobri Roki...Kako ce da zagrmi brzo,pomaga' Boze gospode!
14:23
kopljas
NLB Moderator
Vozim: Honda Africa Twin RD07

Post by kopljas »

@ Sledgehammer

Nemam obicaj da se ukljucujem u ovakve rasprave tj da se prikljucujem temama koje iz normalnog naprasno dobijaju neki drugi ton ali sam ovog puta stvarno morao.

Na ovom forumu je svako slobodan da iznese svoje misljenje, i ne mora odmah da bude izlozen kritikama. Takodje, ovde smo svi jednaki, bez obzira koliko kilometara iza sebe imamo. Oni koji losije znaju o temi uce od onih koji vise znaju ali to je normalno. Medjutim, zaista mi smetaju reci poput "bedastoca', izraza " koliko neistina"i slicno. Ukoliko smatras da znas bolje od drugih, reci to u normalnom postu, iskoristi priliku da preneses znanje koje imas ali ne potcenjuj ljude. Sto se mene tice, ja se slazem sa vecim delom koji je Slowhand napisao, medjutim svako ima neke svoje zelje i ideje i o tome ne treba suditi.

Kad vec koristis priliku da pokazes da imas iskustva, onda tu priliku pametno iskoristi i nauci ljude necemu. Ovim tonom se to ne radi, pogotovo ne ovde.
Možeš kupiti samo vrlo zastarjele modele, koji se više ni ne proizvode ili su pred ukidanjem proizvodnje, i to iz programa koji i nije namijenjen za druge osim za siromašna i istočna tržišta
Zastareo model? Sta je to zapravo? Evo recimo ja vozim Africa Twin 1994, jedan vrlo zastareo model koji me je pre 4 dana vratio sa puta oko sveta. I sad zato sto je zastareo on je los i namenjen siromasnima? Ako je tako, neverovatno mi je drago sto spadam u kategoriju ljudi koji nemaju iskustva, voze lose motore i siromasni su.
Na Scarabeu, sa ženom iza, mogao sam držati vrlo visoke putne brzine (150-160 km/h) na autoputu maltene dokle je bilo benzina u tanku (od 17 litara, znači skoro 300 kilometara), dok je takav način putovanja za KLE i slične veličine - utopija.
Ovo sto si naveo za Scarabea moze danas prakticno svaki motor (evo recimo iz mog iskustva F650 GS, onda isti taj samo Dakar, onda Aprilia Pegaso, sve jednocilindrasi), dan ne pricam o neki mstarim Yamahama, Hondama.. Preci 300 km ali do rezerve, pri brzini od 150, autoputem, sa saputnikom ili punim koferima... Nije to bas utopija, to mogu mnopgi, cak i stari motori....

generalno je bitno sta covek voli, sta mu mami osmeh, a koji je motor to je najmanje vazno...

Mislim da bi cisto iz ljudskih razloga mogao malo da spustis loptu i da znanje i iskustvo koje imas bar preneses nekome... Ako ima nekoga koga prenosenje znanja na ovaj nacin uopste interesuje....
Honda xl 500
Stoper
Stoper

Post by Honda xl 500 »

oooodoste daleko od teme.Kolega kupuj x9 neces pogrijesit :D :D :D
bokibd
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: versys 1000

Post by bokibd »

Ja sam vozio skutere dok jednog dana nisam sjeo na motor... i od tad je moja prica sa skuterima zavrsena. Prelazio sam sa maxi skuterom i 500km u jednom danu ali onda sam 3 dana bolovao. Na motoru nemam takvih problema.

Poredjene Skarabea i KLE je podpuno smjesno. Sa KLE su ljudi svjet obisli... a sa ovim drugim hm... mozda u shoping za vikend?
pokrivanje bazena i terasa, keramicko kompozitni bazeni compasspools.
http://www.alukov.me" onclick="window.open(this.href);return false; http://www.compasspools.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

Hogar wrote:Meni samo nije jasno sta fali KLE-u, pa ga stalno prozivas? Mozda nije motor za auto put, ali nikad nije ni bio. Pa ni u cvijetu mladosti. Zaista, KLE nije motor koji je ikad bio prvak u bilo cemu, ali je i dan danas dosta dobar u mnogo aspekata: pouzdanost, potrosnja, upotrebljivost na i van asfalta. Ne bih rekao da je model koji treba da se uzima za primjer da je to "tehnološki potpuno zastarjeli motocikl sa kojim se onda tješiš kako imaš ne znam što"! Zapravo, mene je sluzio savrseno dobro od februara ove godine dok ga nisam prodao (na zalost, silom prilika), bez ikakvih problema... i sto je najbitnije, bio je daleko iznad mojih sposobnosti, narocito u startu, posto mi je to bio prvi motor.
Hogar - nemoj me krivo shvatiti - ne prozivam ga stalno, ali sam ga uzeo za primjer, jer je nekako najčešće bio upravo prvi odabir novoprobuđene moto-scene i siromaštva nakon rata (a i tada se još debelo proizvodio, čak i doživljavao "redizajne" sa novim naljepnicama... ;) ). Tada su salone najčešće pohodili i sa takvim motociklima praznili "police" ljudi koji su se htjeli opet vraćati u svijet motocikala, a kako je najčešći izbor bio baš KLE - tako mi je i pao na pamet kao primjer cijelog niza motocikala takvih karakteristika (jeftin, robustan, zastario - tu činjenicu ne možeš poreći, i ista ne znači da motocikl nije dobar ili ispravan, ali tehnološki je KLE jedan vrlo tastario model, koji su u više od 25 godina proizvodnje mijenjao minimalno, a "revoluciju" je predstavljala zamjena fergazera sa elektronskim ubrizgavanjem...).

KLE je kod nas bio odličan prvi motor, pogotovo za vozače-početnike (a takvu karmu ima i danas, iako u manjem opsegu, ali oglasi su ih još puni i dobro se prodaju, naročito iz aspekta što se i za motocikl star 6-7 godina može dobiti novac skoro koliko je koštao i nov (konkretno, 2004.-e je bio još 36.900 kuna, iliti cca manje od 5.100 €) - što je paradoks koji zahvaljuje tu činjenicu tome što se više ne proizvodi, pa nema izbora...). Tako da je KLE samo jedan primjer, jedan rodonačelnik cijelog niza starih i jeftinih modela koji su držali i dilere i kupce dosta dugo vremena... no poanta je u tome da je moderan, nov GT skuter svakako bolja investicija, iako baš tih 200 kubika, koliko je kod autora teme u igri, ja baš ne bih pretpostavio KLE-u, jer je razlika prevelika i to je praktički neusporedivo. No skuter od 500 ccm je opaka igračka u svakom pogledu, pogotovo je za putovanja i sve ostalo "cestovno" bolji odabir od KLE-a... eto, moje mišljenje na temelju dobranog iskustva i sa jednim i sa drugim svijetom. 8-) 8-) :D
Sledgehammer
Grijač guma
Grijač guma
Kawasaki Versys 2007

Post by Sledgehammer »

bokibd wrote:Ja sam vozio skutere dok jednog dana nisam sjeo na motor... i od tad je moja prica sa skuterima zavrsena. Prelazio sam sa maxi skuterom i 500km u jednom danu ali onda sam 3 dana bolovao. Na motoru nemam takvih problema.

Poredjene Skarabea i KLE je podpuno smjesno. Sa KLE su ljudi svjet obisli... a sa ovim drugim hm... mozda u shoping za vikend?
Kojim maksi-skuterom da si bolovao?

I kojim Scarabeom? Ako misliš na 500 kubika, i pogotovo na GT verziju (kakvu sam ja imao, sa dva bočna kofera i topcaseom, te touring-vjetrobranom) - taj KLE nema šanse na putu oko svijeta, pogotovo ako bi se vozili po cestama. O udobnosti neću - sjedalo širine kukova vozača, jednake udobnosti kao jedna Electra Glide ili skoro Gold Wing, naspram uske "drvene grede" (kako sam ja krstio sic na KLE-u) - tu se nema o čemu razgovarati. Da ti dam slike?

Ljudi su obilazili svijet sa svakim motociklom i skuterom koji je dovoljno ispravan i vlasnik dovoljno lud da na takav put krene (pritom mislim na ekstremno nepripadajuće motocikle i skutere za takve namjene, nešto kao put ove godine u proljeće kada su dva dečka sa Krka otišli do Istambula i natrag - sa skuterima od 50 ccm!... Znači, sve se može... u zadnjem broju Motorevije imaš putopis cure koja je napravila 7000 kilometara sa Vespom do Portugala i natrag... znači, granice ne postoje, osim u našim glavama!).

A baš Scarabeo 500 GT je puno više putno orijentiran (jer je za to i napravljen) negoli KLE (koji to nije uopće). Ili da i jope stavljam, slike?
Post Reply