Sledgehammer wrote:Slowhand wrote:Batali se skutera od 500 kubika, to je strašan oximoron, skuteri sa svojim pozicijama i točkovima nisu dobri za te kubikaže.
Na temelju kojeg (ne)iskustva daješ takve (potpuno pogrešne) savjete??
To što ti smatraš da je to oksimoron, tvoje je osobno mišljenje koje nema veze sa filozofijom skutera (skuter je oblik karoserije, i ništa više). Da si proputovao na jednom dobrom GT skuteru parsto kilometara, i paralelno istu kilometražu na motociklu (osim komfornog tourera) - pitao bih te za umor... Po pitanju udobnosti, zaštite od vjetra, komfora, potrošnje itd itd - skuteri su ispred skoro svakog motocikla paralelne kubikaže. I to sam čuo i iz usta velikih vozača i trkača, svojevrsnih nositelja ideje i rodonačelnika "pravih motocikala", kao i mnogo testnih vozača po redakcijama...
htjeli mi to sebi priznati ili ne, ali vrijeme je za debelu reviziju starih predrasuda...
Slowhand wrote:Nedavno sam vozio tmax 500, odličan ubrzava kao metak, ali pred krivinu se toliko uplašim jer je sav tako nestabilan i ne odiše kvalitetom. Ovaj koji sam ja vozio je bio super sređen, brembo kočnice i sve, njegov vlasnik ga maestralno vozi, a ja sam jedva upao u par krivina.
Ja sam iz ovoga shvatio samo to da se ti ne znaš voziti na tome. Obzirom da priznaješ da ima onih koji to znaju.
A kao drugo - za dokazivanje svoje pogrešne filozofije izabrao si baš skuter koji koji najmanje zadovoljava filozofiju putnog GT skutera. T-Max ima niži prednji dio, tako da dočarava osjećaj jednog R-a (imitacija R-motocikla je temeljna ideja tog skutera, od početka do samog repa... šminka bez puno putne orijentacije), pa kod naglog kočenja pred zavojem imaš osjećaj da ćeš preletjeti preko upravljača. No na taj osjećaj se kod tog modela treba naviknuti (kao i kod Nexusa 500, koji je još gori po tom pitanju!), a u svemu ostalome oprat će bilo koji motocikl od 500 kubika - od ubrzanja pa nadalje...
Slowhand wrote:Što se tiče puta na duge staze, položaj sjedenja na skuteru nije odgovarajući, zaboljeće te donji dio leđa nakon par sati, to je sigurno.
Potpuno netočno. Skuteri su jedinična mjera za udobnost, pogotovo GT skuteri, naspram maltene svakog motocikla.
Kažem ti - posudi ga, napravi soma kilometara sa njim, od čega barem 250-300 u jednom potezu, pa se osvrni na umor...
Drugari, pozdrav iz prelijepog Londona, poslom sam bio odsutan tako da nisam ni vidio, ni stigao da reagujem na ovo.
Ponajviše izvinjenje drugaru MAAJKA, nisam mislio da ti ovako skrenemo post. Takođe još jednom bih ponovio da je moj savjet nadobronamjerniji mogući.
Sledge, Sledge....
Mislim da bi dobro bilo da pronađeš neku knjigu o vođenju razgovora, možda da se učlaniš u neki debatni klub.... Iskreno se nadam da ćeš poboljšati tvoj način prezentiranja činjenica, malo naobrazbe ne bi bilo na odmet...
imao bih par primjedbi na tvoj način izlaganja:
1. Ja sam izrekao savjet, a ti me napadaš kao da sam čovjeku (i tebi) opsovao svu familiju
2. Imaš jako kvalitetne i pametne savjete, ali ih iznosiš sa tolikim dignutim nosom i takvim egoizmom da bilo kakva poruka se gubi.
3. Vrijeđaš lijevo i desno, ne prihvataš nikakvo drugo mišljenje, kao da si stari metuzalem i sve što je naučeno, naučeno je, tvoja je poslednja.
4. Stalno samog sebe hvališ kako si kvalitetniji u debati i kako svi okolo nemaju pojma (APP), niko to drugi ne komentariše, samo ti komentarišeš samog sebe... narcis koji gleda svoj odraz u jezeru, prelijepa Karavađova slika
Mislio sam da ti ne odgovaram, ali što da ne.
Ne dajem pogrešne savjete, dajem moje savjete, a ti ili preporuči nešto drugo, nemoj da me vrijeđaš da pričam bedastoće, ili neistine, tako nešto shvatam jako lično. Ponavljam da imaš jako pametne i dobre savjete, ali ih iznosiš na način jedne curice od 13 godina koja se svađa u razredu je li bolji Robbie Williams ili Justin Bieber.
A sada malo o motociklizmu
Skuter nije samo karoserija, već je i način sjedenja, koji po meni i meni lično ne odgovara za jače brzine i jača skretanja, to je i moj savjet.
Očigledno si skroz promašio moj savjet vezan sa Tmax500. Ja vozim motor kratko, tek sam prešao oko 30.000km, i teže mi je voziti skuter od 500 kubika nego hondu od 1000. Moj je komentar u tom pravcu, lakše je naučiti dobro voziti motor nego skuter.
Imam osjećaj da ukoliko kažem da je teško voziti kosilicu za travu do Beograda, ti bi mi rekao da sam kreten i da neznam da vozim kosilicu i sigurno ima onih koji znaju.....
Vozio sam dosta skutera, nedavno Malaguti password 250, 2 sata vožnje i leđa su mi opala od umora, i pored tvoje definicije da su skuteri jedinična mjera za udobnost, ali prihvatam tvoje mišljenje vezano za Aprilia scarabeo gt 500, sigurno je fin skuter.
Sledge, drugar želim ti sve dobro, ali bih te zamolio da više me ne optužuješ da pišem neistine i bedastoće, kao i da sam čovjek od predrasuda, to shvatam kao uvredu, kao veoma ličnu, veoma jaku uvredu. Ako ti misliš da to nije uvreda, onda je stvar u nečemu drugom...
Vidim da si editovao post, volio bih da vidim šta si prije napisao, pošalji mi na PM.
Sve najbolje, vidimo se na putevima
Pozzz
A gdje ide ovaj put.......