dumamo nesto ja i mracni - by sparco

Uslovi na putu, Vasa iskustva i savjeti za lakse prezivljavanje na 2 tocka...
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Re: dumamo nesto ja i mracni - by sparco

Post by NikGold »

Kada sam prodavao TTRa 90% ljudi koji su mi se javili na oglas su komentarisali aaaaaa staro je to . Motor je 2003 god i da idem na put oko svijeta sa njim bi pošao ;) . Kod nas većina kupuje motore preko mogućnosti i uglavnom im služi kao produžetak spolnog organa ;)
+1389+
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

auh udari na po foruma sad............
risk,is what makes life worth living.
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

ma ko ima para naravno da ce kupiti motor od 15,000e to i nije poenta price. poenta price je kad se nema para kao sto je 99% slucaj kod nas
ja sam prije 2 godine ugostio momka iz italije koji je samo 7 dana ranije kupio transalpa 87godiste, kupio 2 kofera i obisao cijeli balkan. veze nema oko mehanike, i samo je skuter ranije vozio. dakle kupio jeftin motor sjeo i napravio bas dobar krug.

odlican primjer ovog dumanja je SporaRuka ili ti Marko, kupis motor, ne das para za njega da moras tri godine biti samo kuci a ostatak potrosio i presao preko 50,000km e o tome ja pricam...
i sto janko kaze, kad cujem da je 2003 ili slicno star ili cak ima koliko oces "bikera" koji je 2005g i 25000km star motor, aloooooooooo??!?!
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Roki
NLB Moderator
Vozim: BMW R 80 GS sa prikolicom

Post by Roki »

Bandit wrote:
Space Director wrote:Nisu svi motori, a pogotovo svi ljudi nisu isti. Sto bi Ameri rekli: Different strokes for different folks, tako da ja ne bih mnogo generelizovao.
Na R motoru se moze putovati, ali ne moze svako.
Na bicikli se moze putovati, ali ne moze svako. Ljudi koji to mogu potvrdjuju izuzetke, a ne kreiraju pravilo.
Ja ne mogu ni biciklom, ni R-om. Da li me to cini razmazenim? Mozda.

Ja se vozim iz zadovoljstva, a ne da bih se pohvalio i rekao, bio sam tamo i tamo. Dakle, ugodjaj na kraju dana mi je kad se ne osjecam do te mjere slomljenim da mrzim motor, sebe i onoga kome nagovori na put. Ugodjaj mi je kad pomislim na taj dan i sjetim se lijepih stvari, koje nisu prozete strahom i grcom.
Primjer, ovog ljeta smo otisli na turu od 500km nas 4ica sa: Afrikom Twin, Stromom 650, GS1200ADv i ja na SuzukiGSR600. Svi motori su itekako putni, sem mog. Tih 500km smo presli po lijepim crnogorskim i srpskim putevima, dje su pojedine dionice bile mokre i razrovane, a neke samo razrovane, za nekih 8-8ipo sati. Na 100km prije kraja puta Duka mi je dao Stroma, sjeo na moj motor i posle 50km smo se opet zamijenili. Komentari je bio: Svaka tebi cest, treba zivota imati za ovo. Njemu na Stromu nije nikakav problem da predje 800-1000km dnevno, to je uradio vise puta ovoga ljeta.
Kad smo stigli, meni je trebala infuzija, koliko sam umoran bio. Oni su pravili planove da izadju u grad, setaju, ovo ono. Ja sam pravio planove kako da se oporavim u naredna dva dana, kako bih mogao nazad kuci.

Moze se putovati na svemu, ali ne moze svako. Onaj ko pokusa, a ne moze, pati se. Ja necu da se patim i na duze ture cu ici kad kupim motor za to, jer ne zelim da rizikujem svoj zivot, zdravlje, i sto je jos gore, zivot i zdravlje onoga ko se vozi samnom jer ja od umora ne vladam vise motorom 100%. Kad mi se to desi, cijeli se zgrcim i onda mi vise ni fizicki bol (utrnulo tijelo) nije problem, problem mi je dusevni nemir i strah koji imam, jer se vise ne vozim, nego cekam da se slomim.

Zato biram da dalje putujem na motoru namijenjenom za to (kad ga kupim), za pocetak onom koji to zadovoljava ergonomijom, a nadalje ostalim stvarim. Ukoliko moze 1000cc i 115nM, radijalnim klijestima, abs-om, grijacen rucki, tim bolje.

Pozdrav od Razmazene Seka Perse ;)
:)
Radza,prijatelju,moram te ispraviti. Pogrijesio si kad si napisao :"...sebe i onoga kome nagovori na put." Ovo " kome" treba razdvojeno: SEBE I ONOGA KO ME NAGOVORI NA PUT. Sa drugim se slazem. :lol:
Ne slazem se ja to djaolje .... Niko nije reka da se sa malim, sportskim , trkackim ili kakvim li vec motorom treba i mora preci iljade kilometara na dan. Prica je ovdje da se , jednostavno, i sa manjim kubikazama moze prelaziti kilometara ( kolko kome jaja i prkno dozvole ) i da se moze uzivati i sa njima.
Izvinjavam se ..... slazem se sa jednim a to je da je Direktor ( a koji direktor to nije ) razmazen.

Jos nesto.
Prosle godine sam bio na 2 malo duza putovanja sa 2 potpuno razlicita motora ( BMW K1200R i BMW F6500GS Dakar ) i sa oba mi je prosjek bio oko 100 - 120 km/h
Fahre nie schneller als dein Schutzengel fliegen kann

Ali neki od nas nisu travu pasli,
Pa su nogom u grob a nisu odrasli,
Miliji im pomet i motora jeka,
Mi slobodni nekad, oni dovijeka.
N.Milakovic bajkerima
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

A naravno,doktore,tu se slazemo da ne valja bit rob luksuza kad ti ne moze bit i tu trazit opravdanje.Ja sam pricao o nekom minimumu,ako oces da imas puni uzitak putovanja,a transalp sa dva kofera je daleko iznad minimuma,bar meni :)
Slowhand
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina
Vozim: Honda CB1000 Big1

Post by Slowhand »

Aloha drugari,

Pozdravi iz velike, ravne i sve lednije Holandije.

Hvala drugarima Galiotu i Mračnom na finom pominjanju podsjećaju me na izreku velikog R.W. Emersona - "Prijatelj je jedno od remek djela prirode".

Elem, moj stav po ovoj temi je prilično jasan - ne troši mnogo para na motor, potroši na putovanje.
Ali po ovome bih se složio i sa drugarem Direktorom i drugima koji su pominjali komfor. Neovisno o godištu/cijeni, motor mora da ti bude udoban za ono što činiš (trkanje, duge vožnje, offroad, šta god da je tvoj gušt). Nikako ne odobravam da se samo štednje radi ide nečim što ne odgovara.

Primjer, vozio sam par sati neke skutere (250 cc), boljela su me leđa od nepravilnog (po meni) položaja. Iz toga razloga nema šanse da bih se uputio na vesparenje ni balkanom no svijetom - iako mislim da je super, ukoliko ti odgovara.
Ne bježite od udobnih i odgovarajućih starih motora.

Nedavno mi je bio u gostima Justin iz Švajcarske, na super teneri iz 96 godine. Radi nekih registracijskih propisa, ograničen mu je bio motor (nekako blokiran karburator). Nije bilo zbog nedavno položene vozačke, ima je odavno, već neki propis koji se odnosio na taj motor u Švajcarskoj prije 10 godina.

Moje pitanje "Hoćeš li da ti nađem nekoga da ti to sredi ovdje?"
Justin " Nema potrebe, navikao sam se"

Malo proširen predlog bi bio:
Nemoj da kupuješ novi samo jer je novi, nemoj da kupuješ stari ili mali motor, samo zato jer je stari ili mali. Kupi motor koji ti vozno odgovara, iznenadićeš se koliko može biti OK.

Toliko od mene, dok ovo kuckam, jedan k1200s se parkira u zgradu, lik ima moto jaknu, ali ispod nje je u odijelu, vraća se sa posla... hehehe pametan narod.

Pozzzzz
A gdje ide ovaj put.......
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

I po mogucnosti nadzidzaj na njega sve sto ti moze trebat i ne trebat :lol: :lol: :lol:
Hold your horses, man
Freeride
Ljubishnja
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: KTM EXC 450

Post by Ljubishnja »

Ja to ovako vidim(bez ikakve namjere da nekoga uvrijedim i prozovem).Znaci kupimo GS-a i onda cekamo kofere i opremu koji kostaju oko 5 livada.Onda sa obucenom opremom BMW i nakacenim koferima,naravno GPS, opicimo do prodavnice po leb koji spakujemo u povratku u kofer.Kad stignemo kuci naravno bachimo slike na putovanja i izlete....kako smo uz put prolazili kroz lokve i neki makadam od 100m.Vecina kao prvo i ne moze da izdvoji sredstva,kao drugo nemamo vremena za neke ozbiljnije ture ali mi pored svega i dalje pricamo koje gume da stvimo koje su najbolje a nismo ni jedan komplet citav izlizali(cast izuzecima),onda pricamo o putu oko svijeta,alpima,evropi a ne znamo sto sve kod nas u CG moze da se vidi.To sve moze (evo moj primjer-kupio sam motor sa 40 000 na satu tuskom kacigom rukavicama za snijeg,zimskom jaknom i dolje farmerice i fino kad god mogu da priustim za vikend sa Nik-om obidjemo ove prelijepe cuke okolo) da se realizuje sa malo para samo dosta volje i ljubavi.
i najbitnije da se sa zenom to dogovori oko slobodnog dana :lol:
Veliki pozdrav i da ne zamjeri sto godj :D
Bosko
Silovatelj krivina
Silovatelj krivina

Post by Bosko »

Dokle god ovdje narod bude toliko obracao paznju na to sto ce mu ko rec i mislit vozice se ovako kao sad i vazda ce bit malo! Pa ima toliko ljudi kojima da das po 5000 eura mjesecno da nista ne rade rekli bi a sto meni isto kao i njemu. Tako je i sa autima i sa telefonima i sa dosta stvari a to ce se promijenit u limburg mjesec!
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

Rezime
Većina žitelja draage nam CG kad gradi kuću počne je toliku da je ni unučad ne mogu završit ,naravno pravda se da je kuću i započeo zbog unučadi koju je unaprijed osudio na mjesto življenja i građevinske radove do završetka iste , jelte kuće.
Većina žitelja draage nam CG kad kupuje prevozno sredstvo kupi ga ono baš , pa sjutra nema za benzin a o održavanju i prevodu da i ne pričamo
Većina žitelja draage nam CG kad kupi mobilni postide se i njujorški brokeri a uglavnom ne zovu no cimaju
Većina žitelja draage nam CG kad .....
A i realno što ćemo kad smo najbolji narod nasvijet
+1389+
Post Reply