Pranje motora
- caesar
- Test vozač kaskader

- Vozim: GSX-R 1000 K6
Re: Pranje motora
No, no, no WD40! Petrolej ili sprej namjenjen za samo za to. Nadji na netu za sta se WD ne smije upotrebljavati. Primarna namjena mu je antikorozivna. Svi ostali efekti su veoma ogranicenog trajanja ili stetni posle duze upotrebe.
AMAT VICTORIA CURAM
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
Horsepower is how fast you hit the wall, torque is how far you take the wall with you.
-
jovan
- Test vozač kaskader

- Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X - Location: Niksic
Re: Pranje motora
WD 40 je multifunkcionalni sprej, prvenstveno je namjenjen za potiskivanje vlage sa metalnih djelova po cemu je i dobio imeKolasinac wrote:Kupio sam limenku ovog Finona koji si pominjao, ali ne onaj za čišćenje nego za podmazivanje, valja li to čemu? To mi prodavac u Okovu preporuči, piše da je u pitanju mazivo u spreju za podmazivanje mašinskih djelova od metala i plastike...jovan wrote:Za ciscenje lanca, lancanika i ostalih djelova zaprljanih sredstvima za podmazivanje imas cistace u spreju. Ima ih u prodavnicama moto opreme (Motul), dobro ciste i dosta su skupi. Postoje i jeftiniji univerzalni sprejevi za ciscenje kao sto su Berner, Wurth, Forch, Ravenol, Finon, WD40... a skoro jednako dobri, imas ih u prodavnicama auto djelova, Okovu, prodavnicama boja i lakova.
Za plastike i ostale djelove najbolje uzmi neki dobar auto sampon koji sadrzi vosak, dobro pere i pruza dobru zastitu.
I još jedno pitanje: sad vidim da si napisao da je WD40 sredstvo za čišćenje, a ja sam ga prošli put stavio tek poslije čišćenja, a prije podmazivanja. Kad je najbolje da ga koristim i za šta? Prošli put sam oprao lanac naftom, stavio WD40 i sačekao da izbaci onu glibinu što je ostala i onda podmazao nekim sprejom što mi je komšija dao. Vidio sam i ovaj priručnik za "zimski san" i tamo se ne stavlja ništa poslije WD40, pa me i to zbunjuje. Dakle, koristi li se:
a) za čišćenje,
b) između čišćenja i podmazivanja ili
c) za podmazivanje?
WD-water displacing, 40 je broj pokusaja da se dobije prava formula ovog spreja. Sa metala odstranjuje vlagu, sitne cestice korozije, dobro rastvara masnocu, pa je zato i dobar za ciscenje i odmascivanje. Dobar je i za podmazivanje nekih mehanizama kao sto su brave i sl. U zavisnosti za sta ga koristis tacan odgovor moze biti pod a) za ciscenje i pod c) za podmazivanje.
Finon koji si kupio u Okovu je dobar za podmazivanje, ja sam ga koristio za razne stvari, kad mi je ponestalo Motul spreja koristio sam ga i za lanac i dobro se pokazao.
Najjeftinije, a dobro sredstvo za pranje lanca je petrolej ili nafta.
- Kolasinac
- Grijač guma

- Vozim: Honda VT750C