Zamjena ulja u amortizerima

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Post Reply
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Zamjena ulja u amortizerima

Post by VeDzA »

Zima,dosadno,nema snijega za bordanje :D ...sto da se radi..hajd' da rasturim motor,to se vazda moze..
Primijwetio sam neko ljuljanje na teneru prilikom naglog kocenja prednjom...posumnjah na ulje,vidim procedura zamjene nije komlikovana,cak se iznenadih povodom intervala mijenjanja...neko kaze sa svakom zamjenom ulja u motoru,neko na svakih 6 mjeseci,a u user manual-u nadjoh na svakih 12000 km...
u svakom sl.,tenera je presla svaki rok :)
Uz jovanove savjete,krenuh u rastavljanje,koje je poprilicno prosto.Najteze mi je bilo ovoj grdosiji podic prednji tocak,a da ostane stabilna...

Image

:dance:

Prvo sto sam uradio,popustio sarafe na gornjem trokutu.To je jako bitno,jer ako su stegnuti a krenete da osarafljujete ovaj veliki saraf na vrh amort.,moze se desit da pukne!Nakon toga,olabavit i ovaj veliki saraf.To je jedina stvar koju mopzete zajebat,ostalo je pusi smok :)

Image

Nakon toga,potrebno je poskidat sve sa prednjeg tocka...sajle,klijesta,blatobran,tocak....

Image

Onda popustiti sarafe na donjem

Image

I voala :)

Image

Nakon toga,skinuo sam saraf(cep) amortizera.tu treba bit oprezan,jer je pod nategom opruge...
Djelove stavit po redu kako su bili da ne bude viskova :)

Image

Ono sto nisam znao,a sad saznadoh,je da mi yamaha ima progresivne opruge...
ispravite me ako grijesim :think:

Image

isti proizvodjac :arrow: https://www.youtube.com/watch?v=36cm-G9YPKE" onclick="window.open(this.href);return false;

:mrgreen:
u svaki motor staje do litar ulja,samo ovome skoro litar ipo..
Sto se tice gustine ulja,ljudi eksperimentisu...ja sam stavio onako kako fabrika kaze,10w

Image

Kupljeno u manus moto...mislim da je 8 e/l.
Nakon vadjenja opruge,stap se prevrne i prospe ulje u nekoj menzuri,cisto da se utvrdi koliko ga je bilo
ostavimo malo da se ocijedi,sabijemo gore-dolje par puta...

Image

Image

nakon toga,sipamo ulje.za teneru 669 ml po stapu.
da bi bas bili sigurni da je ulja jednako u oba stapa,potrebno je sabit amort. do kraja i lenjirom izmjerit duzinu izmedju vrha stapa i nivoa uljan,i provjerit odgovara li fabrickim specifikacijama..
Nakon toga vratimo sve kao sto je bilo :violin:
Kratko je probah,razlika svakako postoji...nekako je cvrsca naprijed...narocito se u krivine osjeti da je stabilnija nego prije...
CAMARO SS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda NX500 Sold
Yamaha XTZ750
Honda XR400R

Re: Zamjena ulja u amortizerima

Post by CAMARO SS »

Super ..bas sam razmisljao ovih dana da uradim istu operaciju,sad znam i kako :dance: :dance:
Hobi je nesto besplatno a veoma skupo.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

VeDzA wrote:Uz jovanove savjete,krenuh u rastavljanje,koje je poprilicno prosto.Najteze mi je bilo ovoj grdosiji podic prednji tocak,a da ostane stabilna...
Nijesi poslusao moje savjete :D Da ne bi skidao prednji tocak, blatobran, kocnice, stapove, za ispustanje ulja imas pri dnu stapova viljuske, sa strane, male sarafe-cepove za ispustanje ulja. Podignes prednji tocak, olabavis sarafe na gornjem trouglu, (dva sarafa M8) i odvijes cep na vrhu stapa, pazljivo ga pritiskajuci nadolje jer je opruga prednapregnuta. Onda odvijes cepove za ispustanje ulja, (mali saraf sa strane pri dnu stapa) i sacekas da svo ulje iscuri. Zavijes cepove, prekontrolisi u kakvom su stanju O-ring zaptivke na cepovima-po potrebi zamijeni. Onda naspes ulje u stapove, sabijes oprugu i pazljivo stegnes cepove na vrhu stapova. stegnes sarafe na gornjem mostu.
I ustedio si nekoliko sati vremena koliko ti je bilo potrebno da nepotrebno skidas i ponovo montiras tocak, kocnice, blatobran, stapove... :D
U pravu si za opruge, ovo su progresivne i malo su duze od standardnih, zato je distantna caura kraca, da bi viljuska imala standardnu visinu, vidi se na slikama.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

CAMARO SS wrote:Super ..bas sam razmisljao ovih dana da uradim istu operaciju,sad znam i kako :dance: :dance:
Na Dominatoru su cepovi za ispustanje ulja iz viljuske pri dnu stapova sa zadnje strane, tako da mozes brzo i jednostavno zamijeniti ulje u viljusci, bez skidanja stapova.
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

e vidji,manjeg sarafa od toga na dnu,a da moze tako da zapece...jos ne vidjeh :mrgreen:
ma brzo se skidaju/vracaju,reko bolje cu ih ovako ispraznit/napunit,izmjerit,ocistit,podmazat ove elemente u tocak nauzgred...
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

Ako stavim neko profesionalno ulje nece mi trebati 690r?
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

ne treba tebi ni jedno ni drugo :D
sparco
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: dpv ;)

Post by sparco »

mracnome treba ovo

Image
risk,is what makes life worth living.
CAMARO SS
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda NX500 Sold
Yamaha XTZ750
Honda XR400R

Post by CAMARO SS »

Svidja mi se dodatna oprema :D
Hobi je nesto besplatno a veoma skupo.
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Post by DrMracni »

ovaj motoped bi mozda bila bas dobra zabava :)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply