Uvoz motora iz Italije

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
PG_BB
Stoper
Stoper

Uvoz motora iz Italije

Post by PG_BB »

Pozdrav svima! Treba mi par informacija,a rekose mi da cu ih na vas forum naci,pa da probam :)

Ima li ko iskustva sa uvozom motora iz Italije? Isao bih po njega sa autom i prikolicom,tako da bih morao sam svu papirologiju tamo zavrsit.
Koja sve dokumenta moram imat za nasu granicu,za carinu?
Koliki su troskovi za ta dokumenta u Italiju?
Treba li bilateralna dozvola za auto i prikolicu laksu od 750kg?

I znam da su proslo ljeto uveli neke izmjene u Zakonu oko izvoza,odnosno oko odjave vozila,tako da ako je neko i posle toga doveo motor iz Italije,valjalo bi mi da cujem inforacije iz prve ruke.

Zahvaljujem unaprijed!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Re: Uvoz motora iz Italije

Post by poka »

nasa si motor koji bolji i povoljniji nego sto se moze ovdje kupit?
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Ne znam detalje - a volio bih i ja da znam!
Koliko sam upoznat - u Italiji motor ide u "demolizione" - odjavu i saobraćajna ostaje tamo, a neki papir se izdaje.
Za carinu još treba račun (ili kupoprodajni ugovor?!).
I ja sam se bavio time - ali sam nešto odustao. Dakle ovo je bilo prije te izmjene koju pominješ.
Može motor da se pošalje "poštom" -TNT će ga doćerat za 500€.
A ako ti prikolica ima mjesta za dva komada - ubaci i meni jedan u Brindiziju, pa dijelimo troškove.
Polako žuri - Festina lente
PG_BB
Stoper
Stoper

Post by PG_BB »

poka wrote:nasa si motor koji bolji i povoljniji nego sto se moze ovdje kupit?
Po nekoj racunici,povoljniji,da,a to je li bolji,saznacu kad ga vidim tek :)
Kesha wrote:Ne znam detalje - a volio bih i ja da znam!
Koliko sam upoznat - u Italiji motor ide u "demolizione" - odjavu i saobraćajna ostaje tamo, a neki papir se izdaje.
Za carinu još treba račun (ili kupoprodajni ugovor?!).
I ja sam se bavio time - ali sam nešto odustao. Dakle ovo je bilo prije te izmjene koju pominješ.
Može motor da se pošalje "poštom" -TNT će ga doćerat za 500€.
A ako ti prikolica ima mjesta za dva komada - ubaci i meni jedan u Brindiziju, pa dijelimo troškove.
Taj papir sto se dobija,potvrda o odjavi,po novom Zakonu se moze dobit tek NAKON sto prilozis kopiju saobracajne iz ,,nove,, zemlje ili neku potvrdu da je poceo carinski postupak. Tako da bi valjalo da neko kaze je li nasima na granicu i carinu bitna ta potvrda o odjavi,moze li se bez nje uci i cariniti?

A za prikolicu,mjesta bi bilo i mogli bi se dogovorit,ali ja cu bit kroz sjeverni dio Italije,Brindizi mi je predaleko :)
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

odjava ti netreba za carinu vec za policiju jer neces moci da ga registrujes
isplati se ic ako kupujes motor kojeg nema kod nas i ako se kupuju 2 ili 3 zbog dijeljenja troskova
067304305 Milo pitajte covjeka jer sve zna sto vam treba od papira i
+1389+
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

"Po nekoj racunici,povoljniji,da,a to je li bolji,saznacu kad ga vidim tek :) "

da me pogresno ne svatis, ali ja bi zakljucio da ti je taj tamo skuplji.
malo ti znam oko papira, pa ti ovako pokusavam pomoc! :)
PG_BB
Stoper
Stoper

Post by PG_BB »

NikGold wrote:odjava ti netreba za carinu vec za policiju jer neces moci da ga registrujes
isplati se ic ako kupujes motor kojeg nema kod nas i ako se kupuju 2 ili 3 zbog dijeljenja troskova
067304305 Milo pitajte covjeka jer sve zna sto vam treba od papira i
Hvala za broj,nazvacu pa da vidim sto ce reci.
poka wrote: da me pogresno ne svatis, ali ja bi zakljucio da ti je taj tamo skuplji.
malo ti znam oko papira, pa ti ovako pokusavam pomoc! :)
U troskove racunam put(gorivo),dokumentaciju tamo,pdv i registraciju i izadje me jeftinije nego sto se o`dje moze nac. Reci mi ako sam neki veliki trosak zaboravio da uracunam?
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

Koji motor kupujes, jesi li donio odluku ili imas neki uzi izbor, pa sta ti se svidi? Je li neki motor kojeg nema kod nas u ponudi?
Dobro ga pregledaj, motor moze imati skrivenih mana, a da izgleda kao nov. Nekad je bolje kupiti motor kome znas porijeklo, pa i neka je skuplji. Nemam nista protiv uvoza motora, samo dobro otvori oci i dobro ga skeniraj.
mexiko
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: vozio bi , no trpim

Post by mexiko »

Dodaj jos jedno 20-30% na te troskove i to ti je to.
-Smrt fasizmu baba!
- I tebi sinko, i tebi!
PG_BB
Stoper
Stoper

Post by PG_BB »

jovan wrote:Koji motor kupujes, jesi li donio odluku ili imas neki uzi izbor, pa sta ti se svidi? Je li neki motor kojeg nema kod nas u ponudi?
Dobro ga pregledaj, motor moze imati skrivenih mana, a da izgleda kao nov. Nekad je bolje kupiti motor kome znas porijeklo, pa i neka je skuplji. Nemam nista protiv uvoza motora, samo dobro otvori oci i dobro ga skeniraj.
Kupujem Gileru Nexus 250. Kod nas ih ima,daleko od toga da ih nema,ali mislim da ce me mnogo povoljnije izaci ako je uvezem. Ako kojim slucajem znate nekog da je prodaje mnooogo povoljnije od izgleda fiksne cijene po oglasima koja je 3000,javljajte :)
Sto se tice tog ,,pregleda,, svjestan sam da mi moze promac` neka mana,nisam nikakav ekspert,ali ipak bih rekao da imam neki nivo znanja dovoljan da prepoznam los i neisplativ motor/skuter,kako god zvali Nexusa.
mexiko wrote:Dodaj jos jedno 20-30% na te troskove i to ti je to.
Je li ovo savjet iz iskustva ili? :)
Post Reply