Uvoz motora iz Italije

Sve i svasta sto vam padne napamet, a ne znate dje cete sa njim
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Re: Uvoz motora iz Italije

Post by DrMracni »

da izdvoji malo vremena ako mozes, mi cemo te castiti kokice :)
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
PG_BB
Stoper
Stoper

Post by PG_BB »

Prije svega,kao sto vec napisah,treba da vam se posreci da bi uvezli motor na nacin na koji sam ja. Jer,meni je vlasnik motora dao uz njega: original saobracajnu,original CdP (certificato di proprieta - potvrda o vlasnistvu) i tablice. Italijani to inace ne daju zivi jer,za slucaj da mu ja to ne vratim kasnije postom da bi ga on odjavio,on ce do kraja zivota da placa neke takse za taj motor,kao da je i dalje njegov,pa njegovi sinovi,unuci,itd...
Mi smo prvo sa svim tim otisli u ACI (auto moto savez Italije) da odjavimo motor i da napravimo kupoprodajni zvanicni,ali su nam tamo rekli da to moze tek kad se motor registruje u ,,novu,, zemlju i da oni nista ne mogu da nam urade.
Onda smo se mi okrenuli na ,,nezvanicnu,, stranu i uradili sledece:
Napravili sami kupoprodajni ugovor. Iskucan na ,,divlje,, na kompjuter na obican papir,ja taj i taj,prodao sam tome i tome,motor taj i taj,na kraju potpisano,nista posebno. Ali,da bi taj ugovor dobio neki ,,znacaj,, ,na trafici se kupuje ,,marca da bollo,, i zalijepi se na ugovor. To je slicno postanskoj markici,kosta 2 eura.
I jos,prodavac mi je ispunio dokument CMR (ne znam od cega je skracenica,ali uglavnom dokument sluzi za slobodan transport tudje stvari,jer iako postoji kupoprodajni,motor se i dalje vodi kao njegov).
I sa svim tim dokumentima sam krenuo za CG. Nedje u putu nas je zaustavila Guardia di Finanza (finansijska policija njihova valjda) i oni su pogledali sva dokumenta od motora,i uz ,,tutto bene,, potvrdili da je sve regularno. Zadrzali su nas jos pola sata ali to je zbog toga sto nisu mogli da nadju Montenego u sistem,da provjere auto :)
Sledeca stvar je da se na izlazu iz Hrvatske(tacnije iz Evropske Unije) uradi izlazna carina. To je kostalo 15 eura.
Nakon toga nasa granica,upucenje na carinu Podgorica,pa carinjenje.
Posle carinjenja salju se Italijanu original saobracajna,original CdP,tablica i nasa carinska deklaracija,kao dokaz da je motor dosao u ,,novu,, drzavu. On ce sa tim dokumentima tamo da odjavi motor (sto ja trenutno cekam) i da meni posalje potvrdu o odjavi,da bih mogao da registrujem motor ovdje. Ta odjava kosta cini mi se 45 eura,ali mi mirise da ce on to platit`,pa ne pominjem nista :D
Pretpostavljam da ima i prostijih nacina,ali preko nekih vec uigranih prevoznika. Ovako,kad privatnik ide,nije bas preglatko.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Svaka čast na detaljnoj informaciji!
Polako žuri - Festina lente
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

Znači vožen je? Treba li osiguranje neko kroz Italiju i Hrvatsku?
Nije transportovan na prikolici?
Mogla se odjava odraditi, stavit motor na prikolicu ili u kombi? I ne morat vraćati papire, jer sad čekaš potvrdu o odjavi iz Italije za registraciju?
Polako žuri - Festina lente
PG_BB
Stoper
Stoper

Post by PG_BB »

Ne ne,nije vozen,nego je na prikolicu doveden,zaboravih najbitnije da kazem :D

Nije se mogla tamo odjava odraditi,kao sto rekoh prije,jer da bi se odjavio mora da se prilozi neki dokaz da je motor napustio Italiju. Tek kad sam dosao u CG,i kad se zavrsila carina,poslao sam Italijanu nasu carinsku deklaraciju,i on ce sa njom (uz ostala dokumenta motora) da ga odjavi i da mi posalje odjavu.
Post Reply