Kappa koferi: monokey-monolock, razlike, iskustva, preporuke

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Kappa koferi: monokey-monolock, razlike, iskustva, preporuke

Post by Kesha »

Da bi se čovjek-motorista otisnuo malo dalje, a bilo je primjedbi na tu temu, treba da ima i neki kapacitet nošenja tereta.
Kako se danas sve gleda kroz odnos kvalitet/cijena, kappa je neki realan izbor. Oni imaju dvije varijante monolock i monokey, to je givi-jev budget brend, a naravno imaju i drugi proizvođači.
Mene interesuje da li ima neko iskustva sa kappa monolock koferima generalno i top-case-ovima, da li se to može vozit dalje, jesu li dovoljno čvrsti, oće li da ga skine vjetar, koliko mogu nosit težine?
Po internetu piše: za skutere i maksiskutere, do 3 kg nosivosti itd.
Šta to znači u realnom životu i praktičnoj vožnji na dalje relacije?
Last edited by Kesha on 31 Aug 2015 13:03, edited 1 time in total.
Polako žuri - Festina lente
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Re: Kappa koferi: monokey-monolock, razlike, iskustva, prepo

Post by ramaro »

Mislim da nijedan kofer neće baš da otpadne od vjetra, pa ni oni najgori kineski, a za ostalo se ne vodim ciframa već zdravim razumom i realnim potrebama, a to znači značajno prekoračenje preporučene težine kofera. Ja imam 3 x GIVI Monokey sa originalnim nosačima na kojima recimo piše da maksimalna težina bočnih kofera ne bi trebala prelaziti 6kg, a ja redovno kačim 10-15kg po koferu i nikad nijesam imao nikakvih problema. Samo treba gledati da se približno jednako rasporedi težina na obje strane, ali to je valjda svakome jasno...
Madza
NLB Moderator
Vozim: BMW R1200GS Adventure

Post by Madza »

Ja na Stroma imam Kappa kofer 46l,a prije njega sam imao na Varadera Givi v46l i isti matrak...nema razlike!Tovario sam ga i vise nego dozvoljeno,pa nista.
Imao sam i bocne kofere i Givi i Kappa i nika voda nije usla,a znao sam po teskoj kisi da satima vozim i nista nije protocilo,a kamo li vjetar da ga obali :D
Kappa je jeftinija varijanta kao sto je Skoda jeftinija verzija VW,a u sustini isto dobijes!
Sve u svemu Kappa je odlican kofer i nemoj se mislit pri kupovini!!!
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Imas i moto detail, ja imam dva, 46l, tovareni kolko oces, nikad problema, a imaju ista kacenja kao givi i kappa. Vidi se da su jeftniji po sarkama, unutrasnjim spojkama za stezanje tereta, ali sve radi i ne pusta kisu, a jeftino.
Hold your horses, man
Freeride
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

Hvala.
Kappa ima dvije linije proizvoda (kofera): monokey - skuplji i jači, i monolock - slabiji i kad se malo pretresu vidi se da je nježniji i tanji. Valja li ovaj jeftiniji monolock za veći motor, veće težine, dalja putovanja, veće brzine?

Ima li neko da mu se "raspao", da reče "baš ne valja"?

Đe ima taj "moto detail" da se uzme?
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

koferi su jedna od rijetkih stavki dje ne brines o kvalitetu,makar o top case-u..svaki vjecno traje i nema mu smrti bez cekica :D
neces pogrijesit koji god od ovih da uzmes,ja imam givi 47 monolock eo 5 godina,isti je kao prvi dan,a vozio i po makadamu i 150 i 20 kg tereta,i etoga jos je iza mene :D
vise gledaj koliki ti kofer treba,je li ti bitno dvije kacige da stanu,izgleda li 'ebacki :D i sl.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

VeDzA wrote:koferi su jedna od rijetkih stavki dje ne brines o kvalitetu,makar o top case-u..svaki vjecno traje i nema mu smrti bez cekica :D
neces pogrijesit koji god od ovih da uzmes,ja imam givi 47 monolock eo 5 godina,isti je kao prvi dan,a vozio i po makadamu i 150 i 20 kg tereta,i etoga jos je iza mene :D
vise gledaj koliki ti kofer treba,je li ti bitno dvije kacige da stanu,izgleda li 'ebacki :D i sl.
Tačno su ovo detalji koji su me interesovali! Hvala.
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader

Post by Kesha »

I evo kako je sjeo kofer.
Kappa K46NT monolock: 90€ u Italiji sa motorstock.it. Na nosaču Kappa KZ1111: 60€ u Magnus moto-u.
Image
Mislim da se mora malo utegnuti.

Plavnica, danas.

I garaža:
Image
image url upload
Last edited by Kesha on 08 Jan 2016 18:02, edited 2 times in total.
ramaro
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Honda CB500XA

Post by ramaro »

Dobro je sjeo i dovoljno daleko pozadi, ima prostora i za neki naslon ako planiraš voziti gospođu (svoju ili tuđu).
Galiot
NLB Moderator
Vozim: -Triumph Tiger 800 ABS
-Piaggio Vespa PX 200 E

Post by Galiot »

Pošto si ovde tražio savjete za kofer, pretpostavljam da nisi nikad pre vozio sa koferom. Nemoj ga pretovarati,kofer ti se nalazi iza zadnje osovine i prilično visoko pa može uticati na upravljanje. Kad ga natovariš osjetićeš i promjenu težišta pa budi oprezan u prvim vožnjama dok se ne navikneš.
UGRADNJA I SERVIS:
-Centralno grijanje na sva goriva
-Podno grijanje
-Solarna tehnika
-Vodovodne instalacije
-Klimatizacija
"ŽUKIĆ" D.O.O. 069-049-238
Post Reply