Enduro gume za teskase

Diskusije o opremi, servisima, opravkama...
DrMracni
NLB Moderator
Vozim: KTM 990 Adventure
KTM 350 Freeride

Enduro gume za teskase

Post by DrMracni »

E pa kolege teskasi (180+kg) da cujem koje vi gume koristite za vase enduro motore.

Ja sam na dominatoru imao Mitas E09 Dakar u guma je odlicna za enduro voznje i za suv asfalt. bez ikakvih problema gazi sve terene i jako se dobor obara na asfaltu. Ali mana je mokar asfalt. Dakle trazim nesto univerzalnije.

Da cujem iskustva...

A evo sta kaze internet

http://www.advpulse.com/adv-products/50 ... ing-guide/" onclick="window.open(this.href);return false;

Evo sta znace crte na Mitas gumama

Image

http://mitas-moto.com.omega.nen.cz/unde ... ng_web.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Ljudi nemojte da jedete zuti snijeg!
http://www.monteguide.me" onclick="window.open(this.href);return false; - Motorbike Tours Montenegro https://www.facebook.com/monteguide/" onclick="window.open(this.href);return false;
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Re: Enduro gume za teskase

Post by VeDzA »

Mitas o9 je odlican u teren i dobar na asfalt,ali kisa me nikad nije uvatila dok sam ih drlja,pa ne znam kakva je situacija u mokre uslove.
Trajala je relativno kratko,mada sam joj heba oca na turu do grcke,a kad se istrosi podskakuje motor do 20 kmh :)

Haidinau k 60 scout je mnogo dobra guma.U teren ja odavala oooogromnu sigurnost i prijenjanje,solidna je bila i na asfalt,stim sto ipak mislim da su je vise za teren pravili :think: Kad se istrosi,ne da je losa no i opasna.Na blagi dodir zadnje kocnice blokira tocak :shock: Po mokrom ne sjecam se da je nesto imala problema,ali bijele trake su joj rak rana :!: Opet.. za tvoju raboru,mislim da je najbolja opcija.Neprekosnovene u teren,prosjecne po asfaltu,i traju duuugo.Poka ce ti sve objasnit ;)

SAd vozim Mitas 07,nisam znao sto da ocekujem,ali ispade da sam poprilicno zadovoljan gumom.Odlicna u teren,vidio si dje izadjoh izvise kape moracke(cak sam mogaop sebi da priustim luksuz zaustavljanja na uspon :) ),nikad mi ni ne proslajfova,a kamo li da ne izadje nedje.Ni na asfalt nemam nikakvih zamjerki,obaram garu koliko se moze.Po kisi sam vozio samo jednom po sloveniji,i nije bilo nikakvih problema.Dobra strana joj je i sto traje bez problema dvije sezone,a i cijena je minimalac.

I Filip ima neku miselinku kramponjacu,ali umjerenu da moze i na asfalt...cini mi se kao dobra guma asfalt/teren...evo dako se javi da pojasni,zaboravio sam koji model..
filip xt350
Grijač guma
Grijač guma
Vozim: Yamaha xt 350

Post by filip xt350 »

Michelin T63...Ne nadjoh im zamjerku do sad.. Odlicne i za asvalt i za teren. Mana im je cijena u dimenzijama zadnje preko 110.
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

ja vozim na Heidinau k60 scout, reče Vedža. kupljene prošle godine. malo me skuplje ispala od ove Mitas 07 koju Vedže ima. cijena za set je bila 189€, I onda sam uradio povraćaj PDV-a (oko 20%). ono što sam zaključio sa ovom gumom treba joj da se ugrije. I onda je odlična kad je asphalt u pitanju. kad se ugrije odlična je! dobro drži po asfaltu, makar ove moje mogućnosti. ;)
što se tiče terena, mislim da nema što nemože. oduševila me na blato. ograđujem se da pišem o mojim kapacitetima vožnje!

ova guma je debelih zidova (ne znam kako se to stručno zove), I zahaljući tome kad pukne ili izduši ne legne previše,. tako da joj je to prednost. trajanje je (koliko sam čitao) odlično! nisam ima prilike još da potrošim cijeli set, ali čitao sam, I vidio par primjera kod drugih, da joj je dugovječnost odlična. jesam vozio po kiši, ništa ozbiljno, I bilo je ok. ponavljam da joj je grijanje bitno! tako da dođe neđe oko 50-50% teren /asfalt

Pireli Scorpion (mislim MT90) je odlična guma! jes skuplja (ne znam koliko se može nabavit) ali odlična guma za asphalt. drži na asfaltu fenomenalno! nema problema sa kišom, ali u teren nije za svaku situaciju. nema problema da bilo kakvo turistično vozanje, I suvo vrijeme u teren, ali blato I vlaga nisu za ovu gumu. moram naglasit da ove nisam vozio skroz nove, već polovne kako sam zateka na motor. I takve su bile dobre! tako da je odnos neki 70-30% asphalt /teren

Mitas E07 je jako bitno da je freška. ima sam dva seta, I bila je razlika velika između njih. kad su freške odlične su, za te pare! ona je po terenu nešto kao Pireli ova koju am opisa. makar meni bila, a po asfaltu mi je bila skroz ok! malo, ali malo, sam mora vodit računa po kiši (možda nepovjerenje), ali nisam nikad ništa osjetio da ne valja. sve dok nisam kupio drugi set koji je bio malo stariji (pogotovo zadnja). I tu sam vidio većih problema kad je zebra I voda u pitanju. nije da bih je moga okarakterisat kao sranje, ali I ne kao odličnu. mada napominjem da joj je cijena bila nevjerovatna. prvi set sam kupio za 95€ čini mi se, drugi za 110€ (možda maših u koji euro). tako da za te parice, I vise nego dobre.

napominjem da je sve ovo moj utisak na moj način I kapacitet vožnje. eto tako je to na moj televizor!
Kesha
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Hondu

Post by Kesha »

A što će ti to?
Prodao si dominatora, ktm-ovi su lakši...
Šta si to dogna?
Polako žuri - Festina lente
NikGold
NLB Moderator
Vozim: Uvijek prljavu Hondu xr650r

Post by NikGold »

kupi neke cestovne
i onako nikad ne vozite na enduro gumama vec samo na celavim bivsim enduro gumama :mrgreen:
+1389+
VeDzA
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Yamaha XTZ 750 ST
Honda XR 400 R

Post by VeDzA »

@poka ono su bile e-08 ;) na teneru su mi sad e-07..

Image
jpg images

Slazem se s pokom,bitno je dje ih uzimas...da li se radi o laznjacima ili starosti,ne znam.Kod krsta kad smo uzimali e-08 gume su sluzile za sve pare(s tim da stvarno nisu za off),dok kad sam iste uzeo u kiseljak,posle 3 mjeseca su se u plastiku pretvorile i bacio sam ih s prs' debelom sarom!
poka
Ready for DAKAR
Ready for DAKAR
Vozim: Kratkotrajni Turistički Motor

Post by poka »

dobro zboris Vedza.
jovan
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: Honda XR 600 R
Yamaha XTZ 750 ST
Buell XB12X

Post by jovan »

VeDzA wrote: Slazem se s pokom,bitno je dje ih uzimas...da li se radi o laznjacima ili starosti
Nije u pitanju starost koliko sastav gume, smjesa od koje je izradjena.
Ja sam na BMW-u imao Mitas E07 staru 7-8 god, lezala je dugo u garazi, skinuta sa nekog GS-a, bila je malo presla, vozio sam sa njom dvije sezone, dobro je drzala na suvom, nije se pretjerano trosila, odlicno je sluzila i na asfaltu i na makadamu. A na Teneru sam stavio novu Mitas E09 prosle sezone, freska, tek izasla iz fabrike, ona se ne trosi, od nje otpadaju komadici krampona, sva se raspala, ispucala, odavno je za zamjenu, mozes od nje odlamati komade kao od zatopa :D
sLowRider
Test vozač kaskader
Test vozač kaskader
Vozim: GO!!!!!!!

Post by sLowRider »

Poluteska :)
Ajdenau k60, odzad sam stavio malo siru tj140/80- 17, koja ima onu traku po sredini, misleci da ce bolje fatat na asfalt - uzas kako kliza!
Hold your horses, man
Freeride
Post Reply